Objavljeno: 24.12.2010 11:38 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor December 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Sony Vaio VGN-p31ZK

Prenosnik Sony Vaio po velikosti sodi v kategorijo mini prenosnih računalnikov, po ceni pa žal ne. Njegova teža je skromnih 0,63 kg, temu primerne so tudi njegove mere - 24,5 × 12 × 1,98 cm. Opremljen je z 8- palčnim zaslonom tehnologije x-black, ki lahko prikaže sliko v ločljivosti UWXGA - 1600 × 768 pik. Škoda, da zaslon ni večji, saj je na vsaki strani zgornjega dela prenosnika še dobrih 2,5 cm prostora, ki bi lahko bil bolje izkoriščen. Srce prenosnika je Intelov procesor Atom Z540, ki utripa s frekvenco 1,86 GHz, prisotnega je tudi 2 GB pomnilnika tipa DDR2.

Prednaloženi operacijski sistem je Windows 7 Home Premium. Za grafiko skrbi Intelova grafična kartica GMA500, ki svoje delo opravlja dobro pri pisarniških opravilih, resnejšim grafičnim opravilom in igram pa ta prenosnik ni namenjen. Shranjevanju podatkov je namenjen Toshibin disk 80 GB ATA100, ki se vrti s 4200 obrati na minuto, prenosnik je opremljen tudi z bralnikom kartic, ki v eno režo sprejme pomnilniške kartice tipa SD, druga pa je namenjena karticam Sony Memory Stick Duo oz. PRO Duo. Optične enote v kompletu ni, kar je za prenosnike takega tipa stalnica. Med večpredstavnimi dodatki velja omeniti kamero, ki je integrirana v zgornji desni kot zaslona.

Tipkovnica nam je postregla z mešanim občutki. Sama izdelava je kakovostna, problem pa predstavlja majhnost tipk in malo nestandardna postavitev nekaterih izmed njih. Vsekakor se je tipkovnice treba privaditi, preden se lotimo resnega dela s kakšnim urejevalnikom besedila. Vodenje kazalčka po delovni površini je prepuščeno krmilni paličici. Ta je lepo odzivna, enako velja tudi za funkcijske gumbe na dnu tipkovnice, vendar uporabniška izkušnja še vedno ni najboljša. Za to je kriva predvsem majhnost naprave, ki ne omogoča, da bi dlan postavili v ugoden položaj. Za povezovanje z drugimi napravami in omrežji je na voljo WiFi, ki deluje po standardu 802.11n, in bluetooth različice 2.1, vgrajen pa je tudi WAN modem, ki podpira tehnologije HSDPA, HSUPA, UMTS, EDGE, GPRS.

Sony Vaio VGN-p31ZK, ki ga lahko kupimo v različnih barvnih kombinacijah, je eleganten, zaobljenih robov, njegove mere pa mu omogočajo, da se lahko znajde tudi v notranjem žepu suknjiča in je tako lahko idealen partner na službenem potovanju. Temu je tudi namenjen, saj njegova majhnost pri daljšem in resnejšem delu postane ovira.

Sony Vaio VGN-p31Z

Hitrost (SYSmark Productivity): 32.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 42.

Trajanje delovanja: 2 uri 5 minut.

Značilnosti: Intel Atom Z540, 1,86 GHz, 2048 MB RAM, 80 GB disk, WLAN 802.11 a/g/n, bluetooth, HSDPA, zaslon 8-palčni, 1600 × 786 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Izdelovalec: Sony, www.sony.com.

Prodaja: www.notesniki.si.

Cena: 729 EUR.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 9.

Za: Velikost in teža, oblikovanje in materiali.

Proti: Skromen disk, zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji