Objavljeno: 31.8.2010 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Julij-avgust 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Sony VAIO VPCEA1S1E

VAIO VPCEA1S1E je opremljen z novim Intelovim procesorjem, sicer le dvojedrnim Core i3. Seveda se rezultati hitrostnih preizkusov ne morejo primerjati z rezultati prenosnika VPCF11S1E, ki smo ga tudi preizkusili, so pa še zmeraj zelo dobri. Za to je zaslužnih tudi 4 GB pomnilnika, ki ga v celoti izkoristi 64-bitni operacijski sistem Windows 7 za rabo doma.

Grafičnemu podsistemu dirigira kartica ATI Mobility Radeon HD 5145 s 512 MB grafičnega pomnilnika. Na svetlečem 14-palčnem zaslonu prikazuje sliko ločljivosti 1600 × 900 pik. Za shranjevanje podatkov je zadolžen disk zmogljivosti 500 GB, pomaga pa mu optična enota, ki zmore zapisovati ploščke DVD. Pri Sonyjevem prenosniku bi potiho pričakovali vsaj bralnik nosilcev bluray, a bi mu to očitno preveč zvišalo ceno.

VPCEA1S1E je sorazmerno dobro opremljen z vmesniki, trem vmesnikom USB in kombiniranemu vhodu eSATA/USB delajo družbo vmesniki VGA, HDMI, dva omrežna (brezžični in ožičeni) in bluetooth. Za razširitve je na voljo reža za kartico Express Card. Nad zaslonom je vgrajena nepogrešljiva spletna kamera, na sprednjem robu ohišja pa najdemo reži dveh bralnikov pomnilniških kartic.

Vgrajeni akumulator ima zelo skromno nazivno zmogljivost, le 3500 mAh. K sreči je delovanje prenosnika dobro optimizirano, zato se ob izmerjeno trajanje delovanja ne smemo preveč obregati. Očitno je na delu še en varčevalni ukrep. Z vsaj povprečno zmogljivim akumulatorjem bi lahko bilo trajanje delovanja zelo dobro.

Tipkovnica je praktično enaka kot pri VPCF11S1E, le številskega dela nima. Sledilna ploščica solidno opravi svoje delo, njeni tipki sta morda malenkost premehki. Nad tipkovnico so tri dodatne tipke, posebej uporabna je tipka Internet v sredini. Z njo ugasnjen prenosnik hitro, v 25 sekundah, pripravimo za brskanje po spletu. To so Sonyjevi načrtovalci dosegli s posebno različico Linuxa in na Mozilli zasnovanega brskalnika.

Za vse drugo delo je na disk nameščeno 64-bitno okolje Windows 7 za rabo doma, najdemo pa še prgišče uporabnih programov, spet omenimo McAfeejev paket za spletno varnost in Nortonov Backup.

Preizkusni primerek je bil razen tipkovnice ves odet v plastiko živo zelene barve, na voljo pa je tudi v drugih modnih barvah.

Sony VAIO VPCEA1S1E

Productivity: 102.

VideoCreation: 164.

Trajanje delovanja: 2 uri 41 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 8,5.

Mere: 34,6 × 23,9 × 2,7 cm, 2,35 kg.

Značilnosti: Intel Core i3 330M, 2,16 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 a/g/n.

Zaslon: 14-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 890 EUR.

Prodaja: www.notesniki.si.

Za: Velikost in teža.

Proti: Trajanje delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji