Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Januar 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

HP Pavilion dv6-3060em

HPjev prenosnik Pavilion dv6-3060em je zanimiv predvsem zaradi 15,6-palčnega zaslona, občutljivega za dotik. V času, ko so tablice med najbolj vročimi izdelki v računalništvu, je to poskus, kako dvigniti izdelek iz sivine povprečnosti in ga narediti privlačnejšega za razvajene kupce.

Še ena posebnost tega prenosnika je trijedrni procesor AMD Phenom II. Zdi se, da je Intel s svojo ponudbo mobilnih procesorjev v zadnjem času povsem povozil AMD. Pavillon dv6 z rezultati hitrostnih preizkusov pritrjuje naši trditvi. Resnici na ljubo hitrost ni vse in prenosnik več kot zadošča za večino opravil, ki se jih bo z njim lotil povprečni uporabnik, a zaostanek za tekmecem je pomenljiv. Pri delu procesorju pomagata za sodobne prenosnike standardna količina pomnilnika (4 GB) in 64-bitni operacijski sistem Windows 7 za domačo rabo.

Že omenjeni za dotik občutljivi zaslon ima ločljivost 1366 × 768 pik, njegovo delovanje pa krmilita kar dve grafični kartici. ATI Mobility Radeon HD 5650 skrbi za grafično zahtevno izrisovanje slike in ima na voljo 1 GB namenskega grafičnega pomnilnika. K uporabi druge kartice, na matično ploščo vgrajene ATI Mobility Radeon HD 4250, se zatečemo takrat, ko moramo varčevati z energijo. Preklop med obema karticama izvedemo v nadzornem programu. Izkaže se, da z varčnejšo kartico podaljšamo čas delovanja za približno 20 %, z dobrih dveh ur in pol na tri ure. Rezultati preizkusov grafičnega podsistema (3DMark 2001 in 2006) so znatno slabši kot pri zmogljivejši kartici HD 5650.

Notes ima vgrajen 640 GB disk in zapisovalnik DVD-RW, z vmesniki in priključki pa je opremljen povprečno. Poleg treh vmesnikov USB in HDMI najdemo še vmesnika VGA in HDMI. Vgrajeni so spletna kamera, bralnik prstnih odtisov ter bralnik pomnilniških kartic. Za povezovanje z drugimi računalniki skrbijo ožičena in brezžična omrežna kartica ter bluetooth.

Osvetljena tipkovnica ima ob levem robu vrsto tipk, na katere so pripete razne bližnjice (npr. za neposredno tiskanje). Žal to pomeni, da so tipke shift, caps lock in ctrl premaknjene v drugo vrsto. Posebej za uporabnika, ki obvlada slepo desetprstno tipkanje, utegne biti to zelo moteče. Sledilna ploščica svoje delo opravi korektno, tipka sledilne ploščice pa je malce pretrda.

Zraven operacijskega sistema na disku najdemo še množico programov za upravljanje prenosnika in lažje delo z njim, omenimo Microsoftov paket Works ter varnostni paket Norton Internet Security 2010. Slednji bo deloval 60 dni po aktivaciji, potem pa bo moral kupec spet odpreti denarnico za podaljšanje veljavnosti.

HP Pavilion dv6-3060em

Hitrost (SYSmark Productivity): 73.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 111.

Trajanje delovanja: 2 uri 42 minut.

Mere: 37,8 × 24,5 × 3,4 cm, 2,48 kg.

Značilnosti: AMD Phenom II Triple Core P820, 1,8 GHz, 4 GB RAM, 640 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 za domačo rabo (SLO), 64-bitni.

Cena: 899 EUR.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 8,5.

Za: Za dotik občutljivi zaslon. Osvetljena tipkovnica.

Proti: Skromni rezultati hitrostnih preizkusov. Nestandardna razporeditev tipk.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji