• Dell Vostro 3300

    Dell se lahko pohvali s prenosnimi računalniki v bolj ali manj vseh kategorijah, ki jih poznamo v svetu prenosnikov. Od najmanjšega do največjega, od osnovnega cenovno ugodnega pa do ultra zmogljivega v najvišjem cenovnem razredu. Tokrat se je na testu znašel 13,3-palčni prenosnik serije Vostro.

  • Asus N73JF

    Danes najdemona trgu že veliko večjih prenosnikov, ki se ponašajo z zmogljivejšimi zasloni. Med takšne sodi tudi Asusov N73JF. Sliko nam prikazuje na 17,3-palčnem zaslonu, in to z ločljivostjo 1920 × 1080 pik, osvetljen pa je z LED diodami.

  • ASUS K52JT

    Asus K52JT je prenosnik bolj klasičnih, lahko bi rekli povprečnih mer. Ob veliki ponudbi velikanov in pa mini prenosnikov stavi na znano velikost in mere 15,6-palčnih prenosnikov. Računalnik je oblečen v plastično ohišje visokega leska, z drobnim sivo-črnim vzorcem. Ker smo pri takšnih računalnikih vajeni čiščenja prstnih odtisov, je dobrodošlo, da je ohišje okoli tipkovnice matirano in kakšnega večjega čiščenja od nas ne bo zahtevalo. Pokrov, ki ga sicer krasi še kromiran napis znamke, se odpira lepo in deluje kompaktno.

  • HP Envy 14

    HP s serijo Envy (v prevodu: zavidanje, "fovšija") meri na človeško značajsko pomanjkljivost. K sreči ni treba, da krava crkne sosedu, vsekakor pa si lahko privoščimo boljši prenosnik kot sosed. Z Envyjem je to lahko, saj je notes lepo oblikovan, z vgraviranim vzorcem na kovinskem ohišju, hkrati pa je več kot solidno strojno zasnovan.

  • Dell Latitude 2110, Dell Latitude 2110 Touch, Dell Latitude 2110 HD LED

    Samozvani poznavalci računalniškega trga so napovedali, da bo množična predstavitev tabličnih računalnikov, ki smo ji priča v zadnjih mesecih, povzročila sesutje prodajnih številk netbookov. Glede na ponudbo v računalniških trgovinah si upamo trditi, da se ta apokalipsa še ni začela. Paket treh netbookov, ki je prispel v naš laboratorij od izdelovalca Dell, nas še utrjuje v tem prepričanju.

  • Asus EEE VX6 Lamborghini

    Večina računalnikarjev praviloma ne dojema računalniške opreme kot modni dodatek. A po besedah tržnikov je to za marsikaterega nezahtevnega uporabnika kar pomemben dejavnik pri nakupu. Izelovalci z veseljem ustrežejo tudi takim kupcem, povezave z avtomobilskim svetom pa se ponujajo kar same od sebe. Tako smo od Asusa dobili netbook, ki nosi ime enega izmed najbolj znanih in prestižnih italijanskih avtomobilskih izdelovalcev - Lamborghinija.

  • HP Pavilion dv7 4050em

    Ko primerjamo klasične prenosnike z Applovimi rešitvami, si ne moremo kaj, da se ne bi obregnili ob to, da so njihovi izdelki veliko privlačnejši na pogled od drugače cenejših naprav, ki poganjajo operacijski sistem Windows. V zadnjih letih pa se tudi izdelovalci teh naprav trudijo napraviti boljši vtis, in HP v tem pogledu ne zaostaja. Nove Pavilione so odeli v nepobarvano aluminijasto ohišje, ki ga krasijo nevpadljivi vgravirani vzorci.

  • Dell Inspiron N5010

    Prenosniki serije Inspiron sodijo v srednji razred, pa najsi bo glede na ceno ali na zmogljivost. Na voljo so v najrazličnejših konfiguracijah, ki ne izstopajo preveč, ne v pozitivno ne v negativno smer.

  • Dell Latitude E6410

    Ohišje tega Della je grajeno iz kakovostne plastike, velik del pa je grajen kar iz aluminija, zato je dovolj oklepljen, da bo dobro služil tudi po nekaj manjših pretresih. Njegov zaslon, katerega zunanjost je odeta v temno sivo imitacijo brušenega titana, se gladko odpira z ravno pravšnjim uporom, zato ob pritisku na sredinski gumb omogoča enoročno odpiranje.

  • Dell Alienware M11x R2

    Dellov prenosnik M11x je bil najmanjši prenosnik, ki je bil namenjen predvsem nadebudni mladini, ki večino prostega časa porabi za igranje računalniških iger. Nedvomno uspešen prenosnik so se pri Dellu odločili malo osvežiti in pomladiti in tako je luč ugledal M11x R2 - prava mala zverina, ki od zmogljivosti kar poka po šivih, videti pa je, kot lahko sklepamo že iz imena, prav vesoljsko.

  • Lenovo ThinkPad Edge 11

    Novi modeli mini prenosnikov praktično vseh večjih izdelovalcev jasno kažejo, da ti še niso vrgli puške v koruzo in se ne pustijo prestrašiti povečani prodaji iPadov in klonov na androidni podlagi. Očitno kupci še vedno želijo tudi čistokrvne mini prenosnike, ki se jih v sili da uporabiti še za kaj drugega, ne le za brskanje po spletu in igranje abotnih igric.

  • MSI CX 605

    Po daljšem času smo v našem laboratoriju spet preizkušali MSIjev prenosnik. MSI CX605 je izdelek, ki smo ga zaradi cene uvrstili med cenejše prenosnike, namenjen pa je domačim uporabnikom. Pograjamo lahko odsotnost resnega, modernega operacijskega sistema (nameščen FreeDOS). Jasno je, da bo na večini prodanih primerkov našel svoje mesto piratiziran Microsoftov izdelek, saj so vsi potrebni gonilniki priročno priloženi na zgoščenki.

  • Toshiba Satellite A665-11T

    Toshiba Satellite A665-11T je eden izmed najbolje opremljenih prenosnih računalnikov, kar jih najdemo na trgu, sodi pa med dražje modele. Cena se giblje okrog 1800 evrov, glede na zmogljivosti lahko rečemo, da ni pretirana.

  • HP Pavilion dv6-3040sm

    HPjev Pavillon dv6-3040sm nosi oznako, ki je zelo podobna oznaki zgoraj ocenjenega prenosnika 3060. Kljub temu se toliko razlikujeta, da si vsak zasluži poseben opis. Največja razlika je v osrčju obeh prenosnikov. dv6-3040sm je zasnovan okoli dvojedrnega procesorja Athlon II p320. Kljub enemu jedru manj in manjši količini pomnilnika ("le" 3 GB) je dosegel boljše rezultate pri hitrostnih preizkusih.

  • HP Pavilion dv6-3060em

    HPjev prenosnik Pavilion dv6-3060em je zanimiv predvsem zaradi 15,6-palčnega zaslona, občutljivega za dotik. V času, ko so tablice med najbolj vročimi izdelki v računalništvu, je to poskus, kako dvigniti izdelek iz sivine povprečnosti in ga narediti privlačnejšega za razvajene kupce.

  • HP Mini 210-2000sm

    HPjev Mini 210 je pri kupcih HPjevih miniprenosnikov zelo priljubljen. V prejšnji inkarnaciji je imel tudi oblikovno bolj všečne različice, ki jih je med drugim oblikovala tudi priznana oblikovalka modnih dodatkov Vivienne Tam.

  • Lenovo IdeaPad B560A

    Prenosnik IdeaPad B560A je navzven videti kot značilen notes za domačo rabo, vendar ima nekaj značilnosti, ki so zanimive tudi za rabo v poslovnih okoljih. V mislih imamo predvsem zaščito podatkov PortLocker, ki v kombinaciji z bralnikom prstnih odtisov preprečuje nepooblaščeno kopiranje podatkov na ključke in zunanje diske z vmesnikom USB.

    Objavljeno: 24.12.2010 11:39 | Avtor: Vlado Robar | Monitor December 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Toshiba Satellite L675-10U

    Toshiba Satellite L675-10U vsekakor ni majhen prenosnik. Ima kar 17,3 palca velik zaslon 16 : 9, na katerem uporabljamo ločljivost 1600 × 900 pik. Osvetljen je z LED diodami, osvetlitev je lepo enakomerna. Velik zaslon ponuja dovolj prostora tudi tistim bolj razposajenim uporabnikom, ki radi posujejo številne bližnjice in datoteke kar po namizju, pa tudi sicer je večji delovni prostor kar dobrodošel. Pred zaslonom takšnih mer se seveda razgrinja tipkovnica običajne velikosti, s celotnim številskim delom, ki ob testu ni razočarala. Ne deluje preveč trdo in plastično, pod prsti je prijetna, tipke so mehke in tihe.

    Objavljeno: 24.12.2010 11:38 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor December 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Sony Vaio VGN-p31ZK

    Prenosnik Sony Vaio po velikosti sodi v kategorijo mini prenosnih računalnikov, po ceni pa žal ne. Njegova teža je skromnih 0,63 kg, temu primerne so tudi njegove mere - 24,5 × 12 × 1,98 cm. Opremljen je z 8- palčnim zaslonom tehnologije x-black, ki lahko prikaže sliko v ločljivosti UWXGA - 1600 × 768 pik. Škoda, da zaslon ni večji, saj je na vsaki strani zgornjega dela prenosnika še dobrih 2,5 cm prostora, ki bi lahko bil bolje izkoriščen. Srce prenosnika je Intelov procesor Atom Z540, ki utripa s frekvenco 1,86 GHz, prisotnega je tudi 2 GB pomnilnika tipa DDR2.

    Objavljeno: 24.12.2010 11:38 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor December 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Toshiba Satellite L655-11R

    Ob veliki izbiri velikih in majhnih prenosnikov so še vedno silno priljubljeni tudi tisti s 15,6-palčnimi zasloni. Med takšne se uvršča tudi Toshiba Satellite L655-11R. Že znani TruBrite Toshibin zaslon je osvetljen z LED diodami in prikazuje ločljivost 1366 × 768 pik.

    Objavljeno: 24.12.2010 11:38 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor December 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Toshiba Satellite A660-14J

    Toshiba A660 po cenovnem kriteriju komaj še spada med cenejše računalnike. Kljub temu bo po njem rad posegel tudi kak zahtevnejši kupec z željo po dobrem večpredstavnem prenosniku, saj je to eden redkih prenosnikov, ki stane okrog 1000 evrov in ima že vgrajeno blu-ray enoto. Poleg tega ima v ohišje vgrajene zvočnike, ki se ponašajo z nalepko Harman/Kardon.

  • HP Probook 6550b in 6555b

    Preizkušena HPjeva Probooka sta narejena na osnovi ohišja, ki je na pogled zelo podobno tistemu iz Hpjeve najvišje serije Elitebook, ki jo krasi aluminij, le da v tem primeru aluminij nadomešča plastika. Tudi sicer je ohišje nekoliko manj kakovostno kot pri najvišji Hpjevi seriji, vendar kljub temu ne razočara, saj se pokrov odpira lepo, pa tudi nasploh deluje dovolj trdno. Namesto magnetnega zatiča, ki je vgrajen v serijo Elitebook, je tu klasični.

  • Lenovo IdeaPad Y560

    IdeaPad Y560 je car za ljubitelje večpredstavnosti in iger, čeprav bo s prijetno obliko in nekaterimi spretnimi tehnološkimi lastnostmi privabil tudi druge skupine uporabnikov. Razkošno opremljen računalnik ima tudi temu primerno ceno.

  • Acer 7741G-434G64M

    Acerjev prenosnik 7741G je po svoji zasnovi pravzaprav nadomestek za domače družinsko namizno računalo. To potrjujejo tudi velik 17,3-palčni zaslon, polna tipkovnica s številskim delom in, ne nazadnje, druge vgrajene komponente. 640 GB disk bo tako dovolj velik za shranjevanje večpredstavnih vsebin, ki nastajajo doma. Za računsko moč poskrbi Intelov Core i5 430M, ki teče pri taktu 2,26 GHz in pri svojem delovanju uporablja 4 GB pomnilnika.

  • Fujitsu Lifebook TH700

    Fujitsu ima kar nekaj izkušenj s prenosniki, ki so hkrati tudi tablični računalniki. Tako smo v začetku leta preizkusili njihov tovrstni model T5010, zdaj pa smo v naš laboratorij dobili še manjšega (in nekoliko cenejšega) brata, model Lifebook TH700.

  • Fujitsu Lifebook T900

    Fujitsu v zadnjem času že prav preseneča s svojimi izdelki. Lifebook T900 je zmogljiv in zaradi "T" v oznaki tudi zelo uporaben prenosni računalnik. T je namreč oznaka, ki nas napelje na izraz "tablet" oziroma koncept računalnika, pri katerem lahko zaslon, ravno nasprotno kot običajno, poveznemo čez tipkovnico in tako računalnik upravljamo prek zaslona, ki je občutljiv za dotik. Tako je lažje na primer na vlaku, avtobusu in še kje, brati spletne strani, dokumente.

  • Asus N71JA-TY016

    Prenosniki iz serije N71, ki se uvrščajo v "večpredstavnostni" razred, so praviloma večjih mer, z zasloni nad 15 palcev, z nekoliko nadpovprečno zmogljivostjo in bogato opremo. N71JA ustreza prav vsem zahtevam. Že iz same številke modela vidimo, da gre za prenosni računalnik s 17,3-palčnim zaslonom, seveda z osvetlitvijo LED. Pričakovali bi, da bo zaslon ponujal polno ločljivost HD, vendar tudi 1600 × 900 pik ni slabo. Za polno ločljivost HD bo treba poseči po višjem in seveda tudi precej dražjem razredu z 18-palčnimi zasloni.

  • Asus K52JC-EX073

    Asusov razred K52 obsega klasične prenosne računalnike z zaslonom velikosti 15,6 palca. Gre za nekakšno zlato sredino ponudbe, v kateri ne bomo našli nadstandardnih konfiguracij. Ciljna skupina so srednje zahtevni uporabniki, ki želijo razmeroma zmogljiv računalnik po neprevisoki ceni.

  • Dell Inspiron 1564 - CS7QKL1

    Dellova serija prenosnikov Inspiron predstavlja srednji cenovni in zmogljivostni razred. Sam videz kaže določen napredek od najcenejših vstopnih modelov. Pokrov je iz lakirane črne plastike, plastika v notranjosti (torej okoli tipkovnice) pa spominja na brušen aluminij. Se pa pri tem malo poznajo prstni odtisi. Kakovost izdelave je dobra, mere zadovoljive, prenosnik ni pretežak.

  • Dell Vostro 1015 - G1JG8M1

    Dell predstavlja svojega Vostro 1015 kot idealno rešitev za mobilne profesionalce, ki si želijo brezskrbne produktivnosti in povezljivosti. Povedano drugače, gre za povprečen prenosnik brez izstopajočih funkcij in lastnosti, a cenovno ugoden. Oblikovanje je povsem novodobno, s črno lakasto plastiko na pokrovu in okoli zaslona, tudi preostali deli prenosnika so povsem črni. Kakovost izdelave je še kar dobra, vsaj za ta cenovni razred. Prenosnik glede na velikost ni pretežak (tehta 2,45 kilograma).

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji