Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor Marec 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

ASUS K52JT

Asus K52JT je prenosnik bolj klasičnih, lahko bi rekli povprečnih mer. Ob veliki ponudbi velikanov in pa mini prenosnikov stavi na znano velikost in mere 15,6-palčnih prenosnikov. Računalnik je oblečen v plastično ohišje visokega leska, z drobnim sivo-črnim vzorcem. Ker smo pri takšnih računalnikih vajeni čiščenja prstnih odtisov, je dobrodošlo, da je ohišje okoli tipkovnice matirano in kakšnega večjega čiščenja od nas ne bo zahtevalo. Pokrov, ki ga sicer krasi še kromiran napis znamke, se odpira lepo in deluje kompaktno.

Intelov procesor Core i3, ki teče pri 2,4 GHz, bo poskrbel za tekoče delovanje, na voljo pa ima tudi 3 GB delovnega pomnilnika. Poleg tega je vgrajen 320 GB disk, ki naj bi zadostil vsem našim potrebam shranjevanja podatkov. USB priklopi so le trije, vgrajen pa je tudi čitalnik kartic in enota DVD, ta seveda nosilce tudi zapisuje. Za povezljivost skrbi omrežni vmesnik, pa tudi brezžični Wlan in pa bluetooth.

Njegov 15,6 palca velik zaslon nam sliko prikazuje v ločljivosti 1366 × 768 pik, osvetljen pa je z LED diodami. Za grafični izris skrbi ATI Mobility Radeon HD6370 z 1 GB lastnega pomnilnika, sliko lahko prek HDMI ali VGA priključka pošljemo tudi na drugi monitor ali pa televizor. Altec lansing zvočniki bi se morda lahko oglasili tudi kaj glasneje in z nekaj več nizkimi toni, a predvidevamo, da se prenosnik s to diagonalo po vsej verjetnosti ne bo uporabljal predvsem za večpredstavnost, četudi jo je sposoben solidno predvajati.

Sledilna ploščica je nekoliko večja, malenkost poglobljena v ohišje, Asus pa je poskrbel tudi, da se občutljivost izklaplja, ko uporabljamo tipkovnico, tako da ne prihaja do neželenih pritiskov in premikov po zaslonu. Tipkovnica je sicer trendovsko oblikovana, med tipkami so razmiki, najdemo tudi številski del, ki je sicer nekoliko manjših mer, a vseeno ne premajhen za normalno rabo. Tipke se vdajajo dovolj mehko, tipkovnica pa se ne upogiba ceneno, temveč daje dokaj dober vtis ob uporabi. Opremljena je s slovenskimi znaki, želeli bi si še vsaj spodnje osvetlitve tipk, pa bila izkušnja veliko boljša.

Avtonomija baterije je skorajda tri ure, po tem vsekakor ne odstopa od konkurentov. Bo pa dovolj za kakšen sestanek, morda predstavitev ali pa le za brskanje po internetu v kavarni. Za prenašanje ne bo prezahteven, saj ima le dva kilograma in pol.

Konfiguracija res ni slišati kaj posebnega, pa vendar se je na testih prenosnik odrezal solidno in uporabnika ne bo pustil razočaranega, na njem se lahko odigra kakšna igra, zaradi samega oblikovanja ohišja pa se lahko predstavi tudi kot poslovnež. Obe vlogi bo opravil zadovoljivo.

Pri vsem skupaj je verjetno poglavitna prednost sama cenovna dosegljivost, saj ta prenosnik lahko kupimo že za dobrih 550 evrov, kar mu vsekakor štejemo v prid, četudi boste nekateri morali po nakupu nabaviti še operacijski sistem. Ali pa boste enostavno naložili katerega izmed brezplačnih.

Asus K52JT

Hitrost (SYSmark Productivity): 114.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 161.

Trajanje delovanja: 2 uri 57 minut.

Mere: 38 × 25,5 × 3,45 cm, 2,62 kg.

Značilnosti: Intel Core i3 M370, 2.40GHz, 3 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, DVD-RW.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Brez.

Cena: 538 EUR

Prodaja: Avtera www.avtera.si

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 9.

Za: Tipkovnica, kakovost izdelave, cena.

Proti: Brez operacijskega sistema, velikost diska.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji