Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor Junij 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Dell Vostro 3300

Dell se lahko pohvali s prenosnimi računalniki v bolj ali manj vseh kategorijah, ki jih poznamo v svetu prenosnikov. Od najmanjšega do največjega, od osnovnega cenovno ugodnega pa do ultra zmogljivega v najvišjem cenovnem razredu. Tokrat se je na testu znašel 13,3-palčni prenosnik serije Vostro.

Dell v grobem ponuja tri linije prenosnih računalnikov. Serija Inspiron je namenjena domačim uporabnikom, računalniki te serije glede na mere in težo niso ravno najbolj mobilni. Poslovnim uporabnikom je namenjena serija Latitude. Za prenosnike linije Vostro pa bi težko rekli, da spadajo med čiste poslovne računalnike, zaradi elegance, oblike in majhnosti pa bi jih težko postavili v razred namenjen rabi doma. Dell Vostro 3300 je na voljo v treh barvah - srebrni Aberdeen Silver, rdeči Lucerne Red ali pa v bronasti, ki nosi izvirno ime Brisbane Bronz. Testni primerek je bil rdeče barve, ohišje je večinoma aluminijasto, delno pa iz črne plastike. Srebrni so prenosniki s procesorji i3, rdeči in bronasti pa so tisti, ki jih poganja i5.

Testni prenosnik poganja Intelov dvojederni procesor Core i5 M460 s frekvenco 2.53 GHz, družbo mu delajo štirje gigabajti pomnilnika DDR3, ki jih je možno nadgraditi na 6 GB. Shranjevanju podatkov je namenjen 320-gigabajtni disk tipa SATA, ki se vrti s 7200 obrati na sekundo, prihaja pa izpod Seagat-ove strehe. Čeprav prenosnik ni ravno velik, so v Dellu našli prostor za optično enoto, ki je v našem primeru DVD RW. Za grafiko skrbi integrirana Intelova kartica Integrated Graphics Media Accelerator HD, vse skupaj pa se prikazuje na 13,3-palčnem zaslonu tipa WLED anti-glare. Ta lahko sliko prikazuje v ločljivosti 1366 x 786 pik. Za doplačilo je ob individualni sestavi na voljo tudi boljša grafična kartica - Nvidia GeForce 310M, ki bo kos tudi kakšni igri.

Tipkovnica je slovenska, lepo odzivna in ponuja dobro povratno informacijo. Tipke so ravno prav velike, da tudi tipkanje kakšnega resnega besedila ne povzroča nelagodja v dlaneh. V Dellu trdijo, da je tipkovnica odporna proti politju. Tega seveda nismo preverili, res pa je tudi, da nikjer nismo zasledili natančnejšega opisa, kako si Dellovi strokovnjaki predstavljajo politje. Verjetno malenkost drugače kot uporabniki. Pri individualni sestavi prenosnika, ki jo omogočajo v Dellu, lahko uporabnik izbere tudi tipkovnico, ki je osvetljena s spodnje strani. Za krmiljenje kazalčka je na voljo drsna ploščica, ki prepozna tudi več dotikov hkrati in geste. Tako uporabniku omogoča povečavo, desni klik, obračanje in podobne operacije.

Za povezavo v omrežje LAN bomo uporabili standardni omrežni priklop prek konektorja RJ45, seveda pa se je mogoče povezati tudi v brezžično omrežje WiFi. Z drugimi napravami lahko Dell komunicira prek modrozobega vmesnika. Med priključki najdemo dva USBja 2.0, en kombiniran priključek USB 2.0/eSata, čitalnik pomnilniških kartic SD/MMC in vtič za 34 mm ExpressCard. Integrirana je tudi kamera, ki sliko zajema z 2 milijonoma pik.

V Dellu pa so v tej sestavi pozabili na operacijski sistem. Na disku je sicer nameščen Free Dos, s katerim so se verjetno ukvarjali še dinozavri, mi pa smo prenosnik testirali z operacijskim sistemom Windows 7, ki bo obvezen tudi, če želimo pomnilnik nadgraditi na več kot 4 GB. Pri testih, ki zadevajo pisarniška opravila, se je Vostro kar dobro izkazal, žal pa tega ne moremo trditi za teste, kjer so vpletene zahtevnejše grafične operacije. Intelov GMA obvlada pisarniške reči, kakšnih hudo zahtevnih iger pa žal ne bo prenesel. Prenosnik napaja štiricelična litij-ionska baterija, ki je prenosnik z enim polnjenjem obdržala pri življenju 2 uri in 9 minut. Glede na to, da je prenosnik majhen in na neki način meri na uporabnike, ki ga bodo uporabljali še kje drugje kot na domači mizi, bi se pri Dellu lahko z baterijo malo bolj potrudili.

Dell Vostro 3300

Poslovni indeks Sysmark 2007 (Productivity): 157.

Večpredstavni indeks Sysmark 2007 (Video Creation): 201.

Trajanje delovanja: 2:09.

Značilnosti: Intel i5, 2,53 GHz, 4096 MB RAM, 320GB disk, WLAN 802.11 a/g/n, bluetooth, zaslon 13,3-palčni, 1366 × 768.

Operacijski sistem: Free Dos.

Izdelovalec: Dell, www.dell.com.

Info: www.fmc.si.

Cena: 699 EUR.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 8.

Za: Mere, opremljenost

Proti: Baterija, osnovna grafika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji