Objavljeno: 27.8.2011 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor Julij-avgust 2011 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Lenovo Ideapad U260

Majhni in lahki prenosni računalniki postajajo vedno bolj priljubljeni. Današnja tehnologija izdelovalcem omogoča, da v takšna miniaturna ohišja, kot ga ima U260, integrirajo komponente, ki ne zaostajajo prav veliko za tistimi, ki jih najdemo v prenosnikih običajne velikosti. Resda kakšna reč manjka, a prav gotovo ni nujno potrebna.

Lenovo U260 po specifikacijah integrirane strojne opreme ni nič posebnega. Tisto, po čemer se razlikuje od velike večine podobnih prenosnih računalnikov, je njegova oblika, ki že na prvi pogled daje vedeti, da je prenosnik drugačen od večine. Njegovo ohišje je namreč nekaj posebnega. Poleg tega, da je prenosnik enostavno lep, so se v Lenovu odločili, da bo ohišje iz žlahtnih materialov, kot sta magnezij in aluminij, del okrog tipkovnice pa so prekrili z nežnim usnjem, ki poskrbi za to, da se uporabnikove roke res dobro počutijo pri uporabi. Prenosnik je na voljo v dveh barvah, poimenovali so ju moscha brown in clementine orange. Pri načrtovanju ohišja so razvijalci malce poškilili k Applu in ugotovili, da se "unibody" ohišja prav dobro obnesejo, zato je tudi ohišje tega prenosnika iz enega samega dela, to pa prinaša dodatne prednosti. Prenosnik je manj občutljiv ter obenem lažji in tanjši. Slabost tega pa je, da baterija ni izmenljiva. Vsaj ne enostavno.

Računalnik poganja Intelov dvojedrni procesor i3-380UM, ki utripa s frekvenco 1,33 GHz, omeniti pa velja, da je mogoče prenosnike serije U260 dobiti tudi z močnejšimi procesorji iz serij i5 ali i7. Vgrajenega je 4 gigabajte pomnilnika vrste DDR3, podatke pa bomo shranjevali na Hitachijev disk zmogljivosti 320 gigabajtov. Tudi diski so v tem modelu prenosnika različno veliki, še posebno zanimiv pa je SSD, ki znatno pripomore k hitrosti računalnika, ki kljub i3 procesorju ni ravno nekaj, s čimer bi se Lenovo tokrat lahko pohvalil. Nič ne bi bilo narobe, ko bi v Lenovu malce razmislili tudi o kakšnem čitalniku pomnilniških kartic. Kljub majhnosti prenosnika je prostora za tak čitalnik več kot dovolj. Nameščen je operacijski sistem Windows 7 Home Premium v 64-bitni različici. Velikost zaslona je 12,5 palca, njegova ločljivost pa je 1366 × 768 pik. Zanimivo je tudi to, da je zaslon matiran in ni svetleč. To se v današnjih časih ne zgodi prav pogosto. Lenovo se rad pohvali, da je to edini prenosnik z vgrajenim zaslonom takšnih mer. Za grafiko skrbi grafična kartica Intel HD graphics, ki se odlično obnese pri pisarniških opravilih in poslovnem programju, čemur je ta prenosnik tudi namenjen, dobrega igranja zahtevnih iger s prvovrstno grafiko pa tu ni pričakovati. Povezavi v omrežja je namenjena WiFi povezava 802.11 B/G/N ali pa običajni lan vmesnik 100/1000. Vmesnikom dela družbo še bluetooth. Ob robovih računalnika sta še dva priključka USB, HDMI in priključek VGA, namenjen priklopu zunanjega monitorja. Tipkovnica je dobro odzivna in prijetna za uporabo, posebnost pa je krmilna ploščica, saj je steklena - še ena izmed ekskluzivnih reči, ki jih drugje še nismo videli. U260 je eden izmed prvih, ki uporablja novo Intelovo tehnologijo hlajenja, imenovano Intel Advanced Cooling Technology. Ta se od običajnega hlajenja razlikuje v tem, da ventilar na eni strani računalnika vleče zrak v ohišje, z njim ohladi komponente in zrak na drugi strani porine ven. Tako lahko ventilatorji delujejo z manjšimi obrati in so zato veliko bolj tihi.

Lenovo Ideapad U260 je prav gotovo eden boljših prenosnikov v svojem razredu in resna konkurenca Macbook Airu. S tem prenosnikom je Lenovo korak bližje slavi, ki jo je v svojih časih na tem trgu držal IBM.

Lenovo Ideapad U260

Poslovni indeks Sysmark 2007 (Productivity): 68.

Večpredstavni indeks Sysmark 2007 (Video Creation): 99.

Trajanje delovanja: 4 : 39.

Značilnosti: Intel i3, 1,33 GHz, 4096 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 a/g/n, bluetooth, zaslon 12,5- palčni, 1366 × 768.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64 BIT.

Proizvajalec: Lenovo, www.lenovo.com.

Info: www.lenovo.com, www.alterna.si, www.diss.si, www.micropis.si.

Cena: 829 EUR.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 9.

Za: velikost in teža, cena, oblika

Proti: Ni optične enote, hitrost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji