Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor Junij 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Asus N73JF

Danes najdemona trgu že veliko večjih prenosnikov, ki se ponašajo z zmogljivejšimi zasloni. Med takšne sodi tudi Asusov N73JF. Sliko nam prikazuje na 17,3-palčnem zaslonu, in to z ločljivostjo 1920 × 1080 pik, osvetljen pa je z LED diodami.

Prenosnik so opremili z Intelovim Core i5, ki teče pri 2,53 GHz, vgrajenih je tudi 4 GB pomnilnika. Na voljo sta kar dva diska, ki skupaj ponudita 1 TB prostora za naše podatke, vrtita pa se pri 7200 vrtljajih. Podatke lahko na prenosnik prenašamo prek eSATA priključka ali čitalnika kartic, poleg dveh 2.0 USB priključkov pa je na voljo tudi eden 3.0, seveda pa lahko uporabimo tudi vgrajeni DVD bralnik in zapisovalnik. Za grafiko poskrbi Geforce GT 425M, ki ima 1 GB lastnega pomnilnika, če pa sliko kljub velikemu zaslonu želimo posredovati, je na voljo tudi HDMI priključek in pa S-Video.

Pred testiranjem smo morali prenosnik opremiti z operacijskim sistemom, tega namreč nima. Po testih sodeč, gre za solidno konfiguracijo, ki bo kos našim vsakdanjim opravilom, pa tudi kakšni sprostitvi ob igranju igric. Baterija bo zdržala dve urici in pol in to ji ob velikosti zaslona ne gre očitati.

Ohišje prenosnika deluje kakovostno, zunanja stranica zaslona je aluminijasta, prav tako tudi podnožje tipkovnice okoli sledilne ploščice, ki zaradi izbranega materiala ob uporabi ostaja prijetno hladno. Sledilna ploščica podpira tudi večprstno upravljanje, temu primerno bi si želeli nekoliko večje površine za uporabo. Tipkovnica sicer deluje kakovostno, opremljena je s slovenskimi znaki, vendar se ob merah prenosnika sprašujemo, ali morda ne bi mogla biti celo nekoliko večja. Na levi strani je resda nekaj večpredstavnih tipk, zato je tipkovnica celo nekoliko zamaknjena v levo, drugače pa je prostora dovolj, da bi ji lahko namenili kak centimeter več.

Za komunikacijo prek spleta lahko uporabimo vgrajeno spletno kamero in mikrofon, za prenos zvoka v našo smer ali pa predvajanje glasbe imamo vgrajene zvočnike Bang & Olufsen, ki svoje delo opravijo odlično.

Vsekakor ne moremo pričakovati, da bo prenašanje prenosnika takšnih mer prijetno ali celo lahko, saj ni med najlažjimi, a se nam bo ob uporabi odkupil z zvokom, sliko in pa s svojo zmogljivostjo.

Asus N73JF

Hitrost (SYSmark Productivity): 131.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 201.

Trajanje delovanja:

Mere: 42 × 28,7 × 3,67 cm, 3,4 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 M460, 2.53GHz, 4 GB RAM, 1 TB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, DVD-RW.

Zaslon: 17,3-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Brez.

Cena: 960 eur

Prodaja: Avtera, www.avtera.si

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 9.

Za: Kakovost vgrajenih zvočnikov, zaslon, sledilna ploščica.

Proti: Brez operacijskega sistema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji