Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, netbook, nenehni testi

Asus EEE VX6 Lamborghini

Večina računalnikarjev praviloma ne dojema računalniške opreme kot modni dodatek. A po besedah tržnikov je to za marsikaterega nezahtevnega uporabnika kar pomemben dejavnik pri nakupu. Izelovalci z veseljem ustrežejo tudi takim kupcem, povezave z avtomobilskim svetom pa se ponujajo kar same od sebe. Tako smo od Asusa dobili netbook, ki nosi ime enega izmed najbolj znanih in prestižnih italijanskih avtomobilskih izdelovalcev - Lamborghinija.

Prenosnik po velikosti sicer že malo potiska meje oznake netbook, saj diagonala zaslona meri dobrih dvanajst palcev. Kljub temu gre za razmeroma majhno, tanko in lahko napravo. Zgornji pokrov je seveda lakasto črn, zrazmeroma ostrimi linijami in detajlom, ki spominja na odprtino za zajem zraka pri avtomobilih. Na sredini pa se ponosno kaže Lamborghinijev emblem z besnim bikom. Podobne oblikovalske smernice se vidijo, ko odpremo prenosnik, ob prižigu pa se iz zvočnikov zasliši zvok avtomobilskega motorja. To žal izpade precej klavrno, saj mali zvočniki težko pričarajo ozračje več kot šest tisoč kubičnega V12 motorja.

Strojna oprema je dokaj zmogljiva. Gre za Intelov Atom procesor D525 z dvema jedroma, bije pa pri frekvenci 1,8 GHz. Pomnilnika je 2 GB, za grafiko pa skrbi Nvidiina rešitev Optimus, kjer je pri zahtevnejših opravilih na voljo grafika Nvidia Ion2, pri manj zahtevnih pa Intelova vgrajena grafična kartica GMA 3150. Tako imamo lahko hkrati solidno grafično moč in dobro izkoriščenost akumulatorja. Ta je sicer kar zmogljiv, 5200 mAh se v praksi prelevi v dobre štiri ure delovanja.

Pri priključkih je prenosnik bolj serijsko opremljen, na voljo so trije vmesniki USB, izhoda VGA in HDMI, za povezovanje pa skrbijo omrežna kartica, kartica WiFi in vmesnik bluetooth. Velja omeniti, da sta dva od treh vmesnikov USB že nove generacije, torej USB 3.0. Kar pohvalno, glede na to, da je naprodaj vse več zunanjih diskov s to generacijo USBja.

Kakovost izdelave je še kar dobra, tipkovnica ima povsem ravne tipke, kar nam sicer ni ravno všeč, imajo pa kar dober hod. Žal pa je tipkovnica premehka, oziroma se preveč ugreza. Zaslon je svetleč, morda celo preveč, je pa kar kakovosten, barve so lepe, kotna vidljivost dovolj dobra, ločljivost tudi dovolj visoka. Več kot dovolj visoka pa je cena - a za lepoto je bojda treba potrpeti.

Asus EEE VX6 Lamborghini

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 42.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 63.

Trajanje delovanja: 4 ure 12 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 4.

Mere: 29,4 × 20,3 × 2,8 cm, 1,4 kg.

Značilnosti: Intel Atom D525 1,8 GHz, 2048 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1366 x 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 570 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Trajanje akumulatorja, zmogljivost grafike, videz, USB 3.0.

Proti: Cena, slabša tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji