Objavljeno: 24.8.2011 08:45 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2011 | Teme: nenehni testi, prenosnik

CTL 2Go PC NL2

CTL je na našem področju razmeroma majhno podjetje, njihov nekoliko neposrečeno imenovan prenosnik 2Go PC NL2 pa je pravi mali posebnež. Gre za netbook, ki navdih črpa iz projekta OLPC (torej One Laptop Per Child), namenjen pa je predvsem najmlajšim. Kot tak je že na pogled povsem drugačen od večine prenosnikov oziroma netbookov. Ohišje je izdatno zaščiteno z debelo gumo in je kot tako silno trpežno. Tudi tipkovnica je odporna proti politju in umazaniji. Zanimiv je ročaj, vgrajen v zadnji rob prenosnika, s katerim ga lahko prenašamo okoli kot majhen kovček.

Posebnost je tudi ta, da gre za tablični računalnik, saj je zaslon na tečaju in ga lahko zavrtimo in preklopimo čez tipkovnico. Tako 2Go postane tablica, je pa pri tem kljub vsemu razmeroma debela in se ne more primerjati z novodobnimi tablicami v slogu Applovega iPada. Tudi zaslon je slabši, saj uporablja uporovno tehnologijo dotika, ki je manj natančna in odzivna, je pa dodano tudi pero. Zaslon resda meri dobrih deset palcev in ima razmeroma visoko ločljivost 1366 × 768, kotna vidljivost pa bi lahko bila boljša.

Za naše pojme bi lahko bila boljša tudi tipkovnica. Zaradi zaščite oziroma ciljne publike je tipkanje po njej neudobno, saj dajejo tipke občutek gume in so brez pravega odziva. A tega otroci, ki jim je ta prenosnik namenjen, še opazili ne bodo. Vgrajeno je tudi tipalo orientacije, ki obrača zaslon, ko prenosnik uporabljamo kot tablico, vendar se to zaradi operacijskega sistema (Windows 7 Home Basic) dogaja počasi.

Strojna oprema je enaka kot pri vseh vstopnih netbookih. Procesor je Intelov Atom N450, ta bije pri taktu 1,66 GHz. Seveda z njim ne bomo podirali hitrostnih oziroma zmogljivostnih rekordov, a se nam je prenosnik kljub temu zdel malce prepočasen. Za grafiko skrbi vgrajena Intelova kartica, pomnilnika pa je 1 GB (lahko ga nadgradimo na 2 GB). V našem je bil dodan navaden disk velikosti 160 GB, a so na voljo tudi diski SSD. Pri vmesnikih lahko rečemo le, da jih je malo - dva vmesnika USB, omrežni izhod in izhod VGA je vse, kar bomo na njem našli. Ima pa seveda vgrajena modula WiFi in bluetooth.

CTLjev prenosnik je prav posrečen netbook, ki bi ga priporočili nezahtevnim uporabnikom (oziroma otrokom), a le, če ne bi bil tako drag. Dobrih 550 evrov za tako napravo se nam enostavno zdi preveč.

CTL 2Go PC NL2

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 42.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 41.

Trajanje delovanja: 5 ur 37 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 2.

Mere: 26,6 × 19,3 × 3,8 cm., 1,6 kg.

Značilnosti: Intel Atom N450, 1,67 GHz, 1024 MB RAM, 160 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 10,1-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 552 EUR.

Prodaja: www.infotim.com.

Za: Kakovost izdelave, trajanje akumulatorja, deluje kot tablica.

Proti: Cena, zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji