Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor Februar 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Dell Inspiron N5010

Prenosniki serije Inspiron sodijo v srednji razred, pa najsi bo glede na ceno ali na zmogljivost. Na voljo so v najrazličnejših konfiguracijah, ki ne izstopajo preveč, ne v pozitivno ne v negativno smer.

Inspiron N5010 je lepo oblikovan, ohišje ima iz večbarvne lakirane plastike, ki spominja na brušen aluminij, vendar se iluzija o kovinah ob prvem stiku z blazinicami na prstih razblini.

Testni model poganja intelov procesor Core i3 M370, ki bije s frekvenco 2,40 GHz, v Dellu so vanj vgradili 4 gigabajte pomnilnika, kar je povsem zadovoljivo za prenosne računalnike tega razreda. Prednaložen je Microsoftov operacijski sistem Windows 7 v 64-bitni različici, Dell pa je eden redkih, ki v škatlo poleg samega računalnika in osnovnih navodil doda tudi nosilce z operacijskim sistemom, gonilniki in še kakšnim bonbončkom, pa čeprav je kompletna programska oprema, ki je potrebna za vnovično namestitev sistema, nameščena tudi na servisnem razdelku diska. Slednji prihaja iz obratov Western Digitala, velik pa je 500 GB. Vgrajena optična enota je DVD-RW, prenosnik pa lahko bere tudi večpredstavnostne kartice SD, MMC in Sony MemoryStick. Za grafiko skrbi grafična kartica Ati Radeon 5650, ki precej pripomore k temu, da se prenosnik dobro odreže na naših testih. Zaslon meri 15,3 palca, sliko pa prikazuje z ločljivostjo 1366 × 768 pik. Če postane premajhen, lahko prek standardnega izhoda VGA priključimo dodaten monitor. V zgornji del zaslona je vgrajena kamera, namenjena video posnetkom, konferenčnim klicem ali klepetu.

Brezžično se lahko povezujemo prek vmesnika WiFi, ki deluje po standardih B/G/N, ali pa prek modrozobe povezave, seveda pa je vgrajen tudi običajni priključek za LAN. Prenosnik je opremljen tudi s tremi priključki USB 2.0, kombiniranim priključkom eSATA/USB 2.0, HDMI in vhodom za mikrofon ter izhodom za slušalke. Tipkovnica je polne velikosti, ima 128 tipk in slovensko razporeditev. Tipke so dovolj velike, ponujajo dobro povratno informacijo in tako omogočajo udobno tipkanje. Kazalček bomo premikali s pomočjo lepo odzivne sledilne ploščice, ki prepoznava tudi večprstne ukaze in tako omogoča listanje, obračanje, povečevanje in pomanjševanje in vrtenje. Prenosnik ohranja pri življenju 6-celična litij-ionska baterija, ki je na naših testih izdahnila po dobrih dveh urah in pol, kar je popolnoma sprejemljivo.

Dell Inspiron N5010 je prenosnik, namenjen srednje zahtevnim uporabnikom, ki pa vendarle niso zadovoljni s prenosniki tistega najnižjega cenovnega razreda. Lahko rečemo, da je prenosnik dobro opremljen, malce bolj vešč uporabnik pa lahko hitro ugotovi, čemu so prenosniki lahko upravičeno tudi dražji. Izdelovalci bi se lahko malce bolj potrudili pri nekaterih čisto osnovnih stvareh. Najbolj nas je zmotilo to, da se ventilatorji zaženejo prav vsako minuto, tudi ko sistem praktično miruje. In ko se zaženejo, jih je slišati v deveto vas.

Dell Inspiron N5010

Hitrost (SYSmark Productivity): 112.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 167.

Trajanje delovanja: 2 uri 26 minut.

Značilnosti: Intel Core i3 M370, 2,40 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, zaslon 15,3-palčni, 1366 × 786 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64-bit.

Prodaja: www.d-1.si/partnerji.

Cena: 815 EUR.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 7.

Za: Solidna oprema, solidna hitrost.

Proti: Glasnost, velikost in teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji