Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Sony Vaio VPC-EE3Z0E

Tokrat preizkušeni Vaio sodi nekako med cenovno ugodnejše visoko zmogljive prenosnike. Prihranek je pri takšnih prenosnikih po navadi zasluga kakovosti ohišja, vendar tokratnemu preizkušancu težko očitamo hujše napake in tudi znakov o škripanju in upogibanju pokrova ni opaziti, niti ko odpiramo zaslon le na eni strani. Je pa res, da je treba pri odpiranju prenosnik vselej držati tudi na spodnjem delu, to pa je nekoliko moteče in že kaže na ne preveč prestižno kri tega Sonyja, pa tudi zaslon velikosti 15,5 palca ne očara s kakovostjo v nobeni smeri.

Izdelan je sicer zelo kakovostno, pa čeprav na prvi pogled s svojo črno plastiko ne deluje tako, celo na spodnji strani, kjer prenosniki marsikdaj skrivajo kakšno šibkost, je zelo trden, nekoliko mehkejša je le plastika pod optično enoto na desni strani. Na tej strani najdemo še tri priključke USB 2.0, četrti pa se skriva na levi. Na levi so še napajalni vhod, omrežni priključek, izhod VGA in pa HDMI, ki bo odlično rabil tistim, ki želijo izkoristiti vse zmogljivosti optične enote. Ta zmore vrteti tudi medije vrste bluray, ki pa na zaslonu le osnovne ločljivosti 1366 × 768 ne bodo zasijali v polni luči. Nad zaslonom je še spletna kamera, spodaj pa tipkovnica povprečne kakovosti. Z drsno ploščico smo imeli kar nekaj težav, in sicer pri testnem primerku ni delovala povsem suvereno, s tipkama vred, saj priložena programska oprema ni ubogala naših želja. Pod drsno ploščico najdemo še dva bralnika pomnilniških kartic, in sicer tistega za MemoriStick in tistega za SD kartice, zraven pa še stikalo za brezžične povezave. Desno spredaj sta tudi vhod in izhod zvočne kartice.

Za dovolj procesorske moči za vse potrebne operacije in pregledovanje sodobnih večpredstavnih vsebin bo poskrbel AMDjev trijedrni Phenom II, ki teče pri 1,9 GHz, v pomoč pa mu je kar 6 GB pomnilnika, za grafiko pa skrbi ATIjev Radeon HD 5145 s 512 MB pomnilnika. Tako so tudi grafične zmogljivosti tega prenosnika nadstandardne, kljub temu pa se ne morejo meriti s tistimi najboljšimi.

Sony Vaio VPC-EE3Z0E je zmogljiv prenosnik, ki rešitev poišče drugje kot pri široko razširjenem Intelu, in rezultati so slabši, pa čeprav je prenosnik dovolj zmogljiv za delo z nekoliko zahtevnejšimi programi. Tudi avtonomije je manj kot za dve uri, glavni krivec pa je predvsem šibki, le 3500 mAh akumulator. Cena okroglih 800 evrov glede na zmogljivosti ni med ugodnejšimi, zato si velja pred nakupom ogledati tudi preostalo Sonyjevo ponudbo.

Sony Vaio VPC-EE3Z0E

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 82.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 120.

Trajanje delovanja: 1 : 45.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 5.

Mere: 36,9 × 24,9 × 3,1 mm cm, 2,7 kg.

Značilnosti: AMD Phenom II Triple-Core P840 1,9 GHz, 6144 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 799 EUR.

Prodaja: notesniki.si

Za: Solidne zmogljivosti in grafika, vgrajen pomnilnik, bluray enota, kakovost izdelave in podoba.

Proti: Avtonomija, cena, zaslon, "hrošči" drsne ploščice, zmogljivosti v praksi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji