Objavljeno: 25.10.2011 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor Oktober 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite P750-10N

Kmalu za tem, ko je Intel predstavil procesorje Sandy Bridge "i", je večina izdelovalcev prenosnih računalnikov posodobila svoje izdelke in Toshiba pri tem ni prav nobena izjema.

Japonci s tem prenosnikom merijo na uporabnike, ki bodo prenosnik uporabljali za razna večpredstavna opravila, pa tudi kakšna ne ravno ultrazahtevna igra bo povsem zadovoljivo tekla na njem. Toshibini oblikovalci so se odločili prenosnike malo pomladiti in to jim je kar uspelo. Ohišje prenosnika je sestavljeno iz dobre črne, matirane plastike, na kateri se prstni odtisi ne bodo poznali. Da se hitreje opazi, da prenosnik ne sodi med najosnovnejše, so Japonci poskrbeli s kupom dodatkov, kot so belo osvetljeni dodatki pod zaslonom in na sledilni ploščici, pa tudi nekatere funkcijske tipke so tako osvetljene. Gonilo Satellite P750-10N je najnovejši Intelov dvojedrni procesor Core i5-2410M, ki utripa s taktom 2,30 GHz oziroma 2,90 GHz v turbo načinu. Vgrejenega je 4 gigabajte pomnilnika DDR3, ki ga lahko razširimo do največ 8 GB. Poleg Intelove grafične kartice HD 3000, ki jo prenosnik uporablja za manj zahtevna opravila, je tu še Nvidiina kartica GeForce GT 540M s tehnologijo Optimus. Slednja naj bi pripomogla k boljši avtonomiji prenosnika, kjer pa se je slednji izkazal prav porazno, saj je izdihnil že po dobri uri in pol. In to pri čisto običajnih pisarniških opravilih. Kakšen bi šele bil rezultat, če bi se morala procesorska jedra malce spotiti. Glede na to, da pri Toshibi omenjajo sedemurno avtonomijo, nas je prešinilo - verjetno je baterija zanič, ni kaj, se zgodi tudi najboljšim. Pa tudi menjava ni prav nič pomagala, rezultat je bil še vedno porazen.

Tudi zaslonu ne moremo izreči kakšne posebne pohvale. Japonci ga imenujejo TruBrite, je 15,6-palčni, osvetljen z diodami LED, sliko prikazuje v ločljivosti 1366 × 786 pik. Vse lepo in prav, vendar je popolnoma enak zaslon vgrajen tudi v "entry level" prenosnikih za dobrih 300 evrov. Toshiba Satellite P750-10N pa bi rad bil nekaj več, zato bi mu boljši zaslon precej bolje pristajal. 500-gigabajtni disk je iz Seagateove serije Momentus(R) XT in je nekakšen hibrid med običajnim in SSD diskom. Zadeva je sestavljena iz običajnega diska, ki se vrti s 7200 obrati na sekundo, družbo pa mu dela 4 GB pomnilnik SSD, v katerega se zapišejo podatki, ki so največ v rabi. Optični pogon je blu-ray, ki je zmožen tudi večkratnega prepisovanja (BD-RE), seveda pa mu ne bodo povzročali nikakršnih težav niti DVDji in CDji v vseh svojih različicah. Večpredstavne sposobnosti dopolnjujejo odlični Harman Kardonovi zvočniki, ki dajo od sebe več, kot si marsikdo predstavlja. Sledilna ploščica, ki razume tudi večprstne geste, je dobro odzivna, pohvaliti pa je treba tudi odlično tipkovnico. Ob straneh prenosnika so vtiči za mikrofon in slušalke, VGA priklop, trije vmesniki USB 2.0, vmesnik USB 3.0, HDMI, vmesnik LAN, spredaj pa najdemo bralnik pomnilniških kartic MMC, SD in MS ter večino njihovih različic. Brezžično lahko prenosnik komunicira prek vmesnikov Wi-Fi in bluetooth različice 3.0.

Toshiba Satellite P750-10N je dobro opremljen in zmogljiv prenosnik, veliko privlačnejši pa bi bil z boljšo baterijo in zaslonom.

Toshiba Satellite P750-10N

Hitrost (SYSmark Productivity): 116.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 175.

Trajanje delovanja: 1 ura 33 minut.

Značilnosti: Intel Core i5 2410M, 2,30/2,90 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, zaslon 15,6-palčni, 1366 × 786 pik, blu-ray.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64-bit.

Cena: 992 EUR.

Prodaja: www.acord-92.si.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 8.

Za: USB 3.0, blu-ray, disk.

Proti: Zmogljivost baterije, zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji