Objavljeno: 27.8.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Julij-avgust 2011 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Sony Vaio VPC-M11M1E

Mali Vaio VPC-M11M1E je še en netbook, opremljen z Atomovo procesorsko močjo in temu primernimi zmogljivostmi, ki so znane že iz podobnih modelov drugih znamk.

Ohišje sestavlja kakovostna in natančno sestavljena črna plastika in nekaterim bo njegova enostavna in zaobljena oblika zelo všeč, drugim pa se bo zdela nekoliko dolgočasna in si ga bodo raje omislili v beli barvi. Za modele Vaio je mogoče predvsem iz ust predstavnic nežnejšega spola slišati, da so zelo lepi in da so edina izbira za tiste, ki ne marajo Macov. Morda so to slišale od agenta 007, ki se s temi izdelki prav tako rad pokaže. Ampak nekaj bo že na tem, Vaiu je uspelo ustvariti določen imidž in napis na pokrovu daje vedeti, da uporabnik ne posega po najcenejših izdelkih.

Malček je opremljen s kakovostnim zaslonom, velikim 10,1 palca in ločljivostjo 1024 × 600 pik, ki se ne sveti, nad njim pa bdi spletna kamera, imenovana Motion-eye, ki ji za video konferenco zadostuje že svetloba samega zaslona. Pod njima je kakovostna tipkovnica, ki se ne bo ustrašila niti kakšnega enostranskega besedila in tipke niso ločene kot pri drugih modelih Vaio, zraven pa sodi še kakovostna drsna ploščica z natančnima, vendar malenkost pretrdima tipkama. Nad tipkovnico je še zvočnik, od katerega bi si želeli nekoliko več jakosti.

Na desni strani prenosnika najdemo poleg priključka za ključavnico še tri vhode USB, spredaj sta vhod za mikrofon in izhod za slušalke, pa stikalo za brezžični povezavi WLAN in bluetooth, na desnem robu sprednje strani pa najdemo tipko za vklop, ki je tokrat v obliki vzmetenega drsnega stikala.

Na levi je izhod VGA, ki bo prišel prav, ko bo malček uporabnika spremljal na konferenci, priključen na projektor, zraven pa so še omrežni priključek, čitalnik pomnilniških kartic in napajalni priključek.

Solidna baterija zmogljivosti 3600 mAh Vaiu zagotavlja nekaj več kot polčetrto uro avtonomije.

Sonyju je priložen operacijski sistem Windows 7, resda v oskubljeni različici Starter, ki pa od malega procesorja Atom kljub 1 GB pomnilnika žal velikokrat zahteva preveč in lahko prenosnik kljub povsem solidnim zmogljivostim za trenutek zamrzne že med brskanjem po spletu. In Sonyjeva dodatna programska oprema mu je pri tem vse prej kot v pomoč. Bolj bi potreboval kakšen SSD disk, ki pa bi ga žal preveč podražil.

Sony Vaio je povsem simpatičen netbook, ki ima kar nekaj konkurence, pa kljub ugledu znamke s 359 evri ni med dražjimi. A žal v tej konfiguraciji ne med hitrejšimi, pa čeprav zaprt deluje še posebej elegantno.

Sony Vaio VPC-M11M1E

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 42.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 39.

Trajanje delovanja: 3 : 41.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 5.

Mere: 26,8 × 18 × 3,2 cm, 1,19 kg.

Značilnosti: Intel Atom, 1,66 GHz, 1024 MB RAM, 250 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 10,1-palčni, 1024 × 600 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Starter.

Cena: 359 EUR.

Prodaja: www.prenosniki.si, www.sony-center.si

Za: Cena, dobra spletna kamera, kakovost zaslona, tipkovnica, kakovost izdelave, bluetooth.

Proti: Zmogljivosti, rahlo podhranjen zvok, z Windows 7 in Sonyjevo programsko opremo nekoliko počasen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji