Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor Januar 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite A665-11T

Toshiba Satellite A665-11T je eden izmed najbolje opremljenih prenosnih računalnikov, kar jih najdemo na trgu, sodi pa med dražje modele. Cena se giblje okrog 1800 evrov, glede na zmogljivosti lahko rečemo, da ni pretirana.

Srce prenosnika je procesor Intel Core i7-740QM, ki utripa z 1,73 GHz, v standardni sestavi je vgrajeno tudi kar 8 GB sistemskega pomnilnika tipa RAM DDR3. Takšna količina zahteva tudi 64-bitni operacijski sistem, nameščena je 64-bitna različica Windows 7 Home Premium. Disk zmogljivosti 640 GB ima poleg standardnega razdelka tudi servisnega, kjer se skriva vsa programska oprema, ki je serijsko nameščena, tako da lahko ob novi namestitvi operacijskega sistema do vseh gonilnikov in dodatkov pridemo zelo enostavno. Delovanje diska nadzira posebno tipalo, ki v določenih primerih poskrbi, da se glave diska postavijo v "parkirni" položaj in tako zmanjša možnost okvar v nepredvidljivih situacijah, npr. pri padcu ali udarcu. Optična enota je blu-ray, ki omogoča tudi večkratno zapisovanje (BD-RE), seveda pa ji tudi zapisovanje nosilcev CD in DVD v vseh možnih različicah ni tuje.

A665 ima zaslon, velik 15,6 palca, tipa TruBrite HD 3D TFT. Za njegovo osvetlitev skrbi tehnologija LED, sliko ločljivosti 1366 × 768 pik pa osvežuje kar s 120 Hz (to je nujno za prikaz 3D vsebin). Za grafiko skrbi grafična kartica NVIDIA GeForce GTS 350M s tehnologijo CUDA, ki ima 1 GB namenskega pomnilnika VRAM, ki se ga s tehnologijo TurboCache lahko razširi še za 4 GB, ki jih kartica odškrtne sistemskemu pomnilniku. Večpredstavne sposobnosti dopolnjujeta vgrajeni TV sprejemnik, ki se dobro razume tako z digitalnim (DVB-T) signalom kot tudi z analognim, in digitalna kamera ločljivosti 1,3 milijona pik. Za kakovosten zvok rabijo vgrajeni Harman Kardonovi stereo zvočniki in Toshibin zvočni sistem z obogatenim basom in tehnologijo Dolby Advanced Audio. Del osnovnega paketa je tudi daljinski upravljalnik, prek katerega lahko krmilimo Windows Media Center, in komplet pripomočkov, namenjenih 3D funkcionalnostim. Sem sodijo posebna očala z aktivnimi zaslonkami in IR oddajnik, ki s temi očali komunicira.

Brezžično zna Toshiba komunicirati prek vmesnika WiFi 802.11b/g/n ali pa prek modrega zoba različice 2.1, za priklop v omrežje pa lahko uporabimo tudi gigabitno kartico LAN. Med vgrajenimi vmesniki najdemo 4 × USB 2.0, eSATA in HDMI. Vgrajen je tudi bralnik pomnilniških kartic, ki podpira formate SD, miniSD, microSD, MMC in MemoryStick. Za razširitve imamo na voljo režo za kartice ExpressCard.

Tipkovnica ima 102 tipki, skupaj s številčnim delom. Je dobro odzivna in prijetna za uporabo, tipke pa so lahko osvetljene. Za navigacijo je na voljo dobro odzivna sledilna ploščica, ki podpira tudi večprstne ukaze. Zdi se, da je Toshiba pri načrtovanju tipkovnice in sledilne ploščice malo poškilila k Applu.

Toshiba Satellite A556-11T je namenjena predvsem navdušencem za večpredstavnost, ki bodo zagotovo izkoristili njene zmogljivosti. Zagotovo bi se prav dobro obnesla tudi v pisarniških okoljih, vendar bi tam polovica njenih funkcionalnosti ostala neizkoriščenih. Ni pa ta Toshiba namenjena delu zunaj pisarne, saj baterija kaj kmalu izdihne. Uradni podatek o delovanju z enim polnjenjem je 2 uri in 10 minut, na našem testu pa je baterija izdihnila še pol ure prej.

Toshiba Satellite A665-11T

Hitrost (SYSmark Productivity): 128.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 192.

Trajanje delovanja: 1 uro in 40 minut.

Značilnosti: Intel i7, 1,73 GHz, 8192 MB RAM, 640GB disk, WLAN 802.11 a/g/n, bluetooth, zaslon 15,6- palčni, 1366 × 768, blu-ray, 3D.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64-bit.Prodaja: www.toshiba.si, www.asbis.si.

Cena: 1840 EUR.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 8.

Za: Multimedijske sposobnosti, velik disk, blu-ray.

Proti: Baterija, velikost in teža, ločljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji