Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Februar 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Dell Latitude E6410

Ohišje tega Della je grajeno iz kakovostne plastike, velik del pa je grajen kar iz aluminija, zato je dovolj oklepljen, da bo dobro služil tudi po nekaj manjših pretresih. Njegov zaslon, katerega zunanjost je odeta v temno sivo imitacijo brušenega titana, se gladko odpira z ravno pravšnjim uporom, zato ob pritisku na sredinski gumb omogoča enoročno odpiranje.

Pod pokrovom se skriva kakovosten in z zadnje strani kljub majhni debelini trdno zaščiten zaslon, osvetljen z LED tehnologijo, ki je svetel, kontrasten in se ne sveti. Ker se ponaša tudi z dovolj veliko ločljivostjo 1440 × 900, kar je za velikost 14,1 palca zgledna delovna površina, je slika prijetna in omogoča dovolj širok pregled nad tabelami podatkov. Bolj zmoti to, da mu kljub visoki ceni prenosnika niso namenili zaslona z naprednejšo matriko in boljšo kotno vidljivostjo, kakršno najdemo pri nekaterih konkurentih. Nad njim je še spletna kamera, pod njim pa kakovostna tipkovnica, sredi katere najdemo krmilno paličico in njej dodeljene kakovostne tipke. Prav takšne so tudi tiste, ki pripadajo drsni ploščici, ravno prav trde so in omogočajo udobno delo.

Z ničlami in enicami se ubada zmogljiv Intelov Core i7, ki zmore 2,8 GHz, za grafični del pa je zadolžena bolj zahtevnim aplikacijam kot igram prilagojena Nvidia NVS3100. Skupaj tvorita zelo zmogljivo celoto, ki se je odlično odrezala pri izdelavi video posnetkov, kljub nasprotnemu namenu pa jima tudi igričarske moči ne manjka, kar kažejo rezultati naših preizkusov.

Na dnu prenosnika je priključek za priklopno postajo, Dell pa ponuja tudi vrsto različnih izvedb te postaje. Prenosnosti željnim uporabnikom bo bolj kot stacionarna izbira všeč optična enota, ki je na levi strani in jo je mogoče izvleči in zamenjati z dodatno baterijo ter podaljšati že tako solidno avtonomijo. Zraven nje najdemo še dva priključka USB, ki se držita zelo skupaj, vhod in izhod zvočne kartice, režo za razširitveno kartico, priključek FireWire in analogno stikalo za vklop in izklop brezžične povezave. Na levi najdemo še dva vhoda USB, od katerih je eden lahko tudi eSATA, izhod VGA in režo, namenjeno pametnim karticam. Spredaj se zraven stikala za odpiranje skriva še bralnik pomnilniških kartic, zadaj pa najdemo omrežni priključek, DisplayPort, modemski vhod in priključek za napajanje.

Dell Latitude E6410 je kakovosten in zmogljiv prenosnik, zaprt v dobro grajeno ohišje, ki pa bi lahko imelo tudi kak milimeter debeline ali pa gram mase manj. Za poslovne potrebe bo več kot zadoščal, branili pa se ga ne bodo niti grafični oblikovalci, ki so veliko na poti in zahtevajo prenosnost. Za tak prenosnik je treba odšteti zajeten kupček denarja, saj ga pri Dellu cenijo na 1703 evrov.

Dell Latitude E6410

Hitrost (SYSmark Productivity): 139.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 211.

Trajanje delovanja: 3 ure, 21 minut.

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 9.

Mere: 33,5 × 23,8 × 3,1 cm, 2,29 kg.

Značilnosti: Intel Core i7, 2,8 GHz, 4096 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n.

Zaslon: 14,1-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Ultimate 64-bit.

Cena: 1703 EUR.

Prodaja: www.d-1.si/partnerji.

Za: Kakovostno aluminijasto ohišje, napajalni kabel viden v temi, izmenljiva optična enota, vrhunske zmogljivosti, opremljenost.

Proti: Višja masa in debelina kot pri nekateri konkurenci, USB vhodi preveč skupaj, klasična TN matrika zaslona, nima HDMI.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji