Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor September 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Lenovo Thinkpad Edge E220s in E420s

ThinkPad je znamka prenosnikov, ki se na trgu pojavlja že skoraj dvajset let. Njihov robusten videz z malo zaobljenimi robovi je ostajal v stiku s časom bolj ali manj po zaslugi izgubljanja velikosti in debeline. Zakaj bi spreminjali nekaj priljubljenega in prepoznavnega, nekaj, kar si je leta in leta ustvarjalo ime in pridobivalo na renomeju? Resda se je po odkupu IBMovega oddelka razvoja osebnih računalnikov s strani Lenova zamenjal lastnik, a ThinkPad ostaja zvest svojim smernicam.

Testna primerka ThinkPadov serije Edge sta 12-palčni E220s in večji, 14-palčni E420s. Na prvi pogled gre spet za precej tradicionalno oblikovanje samega ohišja, brez dvoma in pomislekov mu takoj lahko pripišemo izvor. Ohišje iz zlitine magnezija in aluminija je gumirano, po robovih pa je obdano še s svetlečim zaključkom kovinskega videza. Sam gumiran zaključek daje dober občutek pod prsti, prenosnika s svojim matiranim videzom pa nastopata kot prava poslovneža.

Manjši E220s je torej opremljen z 12,5-palčnim zaslonom, ki dosega ločljivost 1366 × 768, medtem ko je večji, E420s, opremljen s 14-palčnim zaslonom, prikazuje pa enako ločljivost. Ločljivost je seveda zadostna na E220s, za večjega, E420s, pa bi prijala že nekoliko večja. Oba sta osvetljena z LED diodami in prevlečena s steklom do samega roba ohišja. Tako prevlečena zaslona seveda odbijata svetlobo in nista najbolj prijazna do uporabnika v svetlih prostorih ali pod soncem.

Izbira procesorjev, ki jih lahko kupite v teh modelih, je seveda velika, dotična modela pa sta bila opremljena s procesorji i5. E220s z modelom i5-2537m, ki teče pri 1,4 GHz, in E420s z i5-2410M, ki teče pri 2,30 GHz. Procesorjem v obeh prenosnikih pomaga 4 GB sistemskega pomnilnika. Ko pridemo do shranjevanja podatkov, pa se nekoliko razlikujeta. V modelu E220s sta namreč dve enoti. Prva je Intelov SSD disk z 80 GB prostora, drugi pa Seagate s 320 GB prostora za vaše datoteke. Zamisel je seveda, da so sistemske datoteke na SSD disku, saj to občutno pohitri delovanje računalnika. V E420s so vgradili 320 GB velik Hitachijev disk, ki se vrti pri 7200 obratih.

Prav tako so različno rešili stvar grafične podpore. Medtem ko pri E220s za vse skupaj poskrbi kar sam procesor, pa si delo pri E420s procesor in vgrajena grafična kartica porazdelita. Z naslova varčevanja z električno energijo, seveda, si procesor izmenjuje delo z AMD Radeonom HD 6630M. Ko je treba, takšna kombinacija pomaga iztisniti še tisto nekaj več iz prenosnika, da je izkušnja kar najbolj zadovoljiva.

Tipkovnici na obeh sta odporni proti politju, torej kakšna manjša nezgoda in polit kozarec ne bo pomenilo konec vašega prenosnika. Tipkovnici sta odlični, odzivni, med tipkami je dovolj razmika za lagodno tipkanje, tipke so ravno prav privzdignjene od podlage, gumirano ohišje pod tipkovnico pa postreže z odličnim občutkom pod dlanmi med tipkanjem. Med črkama G in H je tako imenovani TrackPoint. Da pa ga niste prisiljeni uporabiti, imate pod tipkovnico na voljo tudi sledilno ploščico, ki prenese večprstne ukaze, nad njo sta gumba za levi in desni klik, če vam klikanje s samo ploščico še ne odgovarja. Pomislili so na vse, vi pa se odločite, kaj boste uporabljali.

Oba prenosnika sta optimiziranih velikosti, torej so tam, kjer se je dalo, poskusili ohišja čim bolj zmanjšati. A priključkov zaradi tega ni nič manj kot pri konkurentih. Oba imata po dva vhoda USB in enega kombiniranega USB in eSATA, na voljo so tudi izhodi VGA in HDMI. E220s je na račun svoje majhnosti moral podleči kompromisom, in nima optične enote, E420s pa ima vgrajeno kar "slot" optično enoto, torej boste nosilce vstavljali kar v režo v ohišju. Pri obeh sta vgrajeni tudi HD spletni kameri, zvočniki pa svoje delo opravijo odlično.

Oba ThinkPada sta se izkazala za čistokrvna predstavnika svoje vrste, tako po znanem dizajnu kot tudi po premišljeni izbiri vgrajenih elementov, saj sta se prav oba na naših testih izkazala. Kot običajno bodo po njih posegali poslovneži in tisti, ki si drugačnega prenosnika niti ne predstavljajo in stavijo na renome kupljenega blaga. Baterija E220s je s svojimi slabimi petimi urami delovanja nekako v povprečju malih prenosnikov, zato pa E420s ne razočara, saj ponudi uro in pol več delovanja. Na ohišju so bili ob spodnjih robovih že vidni sledovi rabe, ker se je gumirana prevleka začela luščiti, a predvidevamo, da se na drugih, manj izpostavljenih mestih, to ne bi smelo dogajati.

Lenovo ThinkPad Edge E220s

Hitrost (SYSmark Productivity): 163.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 204.

Trajanje delovanja: 4 ure 55 minut.

Mere: 31,2 × 21,3 × 2,2 cm, 1,5 kg.

Značilnosti: Intel i5-2537M, 1,4 GHz, 4 GB RAM, 320 GB disk, 80 GB SSD disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 12,5 palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: .

Prodaja:

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 10-

Za: Tipkovnica, kakovost izdelave, teža.

Proti: Cena, zaslon, baterija.

Lenovo ThinkPad Edge E420s

Hitrost (SYSmark Productivity): 138.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 193.

Trajanje delovanja: 6 ur 35 minut.

Mere: 34,8 × 23,6 × 3,0 cm, 1,88 kg .

Značilnosti: Intel i5-2410M, 2,3 GHz, 4 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: .

Prodaja:

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 10.

Za: Tipkovnica, kakovost izdelave, teža.

Proti: Cena, zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji