Objavljeno: 25.10.2011 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor Oktober 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Lifebook NH751

Ko pomislimo na Fujitsu, se spomnimo mišje sivih, dolgočasnih poslovnih prenosnikov. Poleg strežnikov so po teh verjetno še najbolj znani. A takšno sliko so zgradili na podlagi preteklih prenosnikov. Da pa znajo poseči tudi na bolj moderen, večpredstavno obarvan trg, dokazuje prenosnik, ki smo ga preizkusili tokrat.

NH751 je namreč prenosnik s črnim ohišjem visokega sijaja, na prednji strani ima le malce večji kromiran znak Fujitsu in pa manjši napis izdelovalca. Zaradi občutljivosti takega zaključka za prstne odtise in praske notranjost ni zaključena z visokim sijajem, temveč je matirana. Se pa kromirani zaključki ponovijo na vgrajenih zvočnikih, pa tudi na obrobi zaslona in po samem robu ohišja prenosnika. Na splošno gre za lep izdelek znamke Fujitsu, s premišljeno uporabo materialov in dekorativnih zaključkov.

Otem, da je prenosnik nekaj posebnega v naboru tega izdelovalca, potrjujejo tudi vgrajene komponente. V prenosnik je namreč vgrajen Intel i7-2630QM, ki teče pri 2 GHz s podporo v 4 GB RAMa. Testirani model je imel vgrajeno diskovno enoto, veliko 500 GB, obstaja pa možnost vgradnje tudi drugega diska in seveda njune povezave v RAID, ter dodatne pohitritve z njuno povezavo. Za grafični del poskrbi Nvidiina grafična kartica Geforce GT 525M z 1 GB lastnega pomnilnika.

Vse skupaj daje dober odzivni sistem, ki je sposoben pognati marsikatero igrico in jo tudi solidno servirati na 17,3-palčnem zaslonu, ki sliko prikazuje v polni HD ločljivosti 1920 × 1080 pik. Zaslon je resda prekrit s plastiko in neprimeren za uporabo v svetlih prostorih ali pa morebitno zunanjo rabo, saj je veliko odseva. Zato pa se nam odkupi z zelo lepo sliko in dobrim vidnim kotom, saj je slika odlična tudi pri kotu 180 stopinj.

Za to, da je izkušnja resnično dobra, poskrbijo tudi vgrajeni zvočniki in Realtekova HD zvočna kartica. Vgrajenih je kar pet zvočnikov, med njimi tudi nizkotonec, zvok je za prenosnik dober. Uporabljena tipkovnica je dobra, uporaba tekoča, tipke se vdajajo dovolj trdno, da čutimo pritisk, a vendarle ne pretrdo, da ne bi bila uporaba neprijetna. Tipkovnica ima seveda pri tej velikosti prenosnika tudi številski del. Sledilna ploščica sicer ni med največjimi, v ohišje je nekoliko poglobljena, a deluje popolnoma do robov. Tipke za levi in desni klik bi bile lahko nekoliko tišje.

Tudi priključkov je dovolj. Ob straneh najdemo tri USBje, pa tudi kombiniran vhod eSATA/USB, HDMI in čitalnik kartic, na voljo imamo seveda tudi brezžično omrežno kartico in Bluetooth 3.0. Vgrajen je tudi predvajalnik/snemalnik bluray, tako da bo večpredstavna izkušnja še boljša.

Naši testi so potrdili, da gre za silno zmogljiv prenosnik, ki bo zadostil praktično vsaki naši potrebi. Baterija ob vseh vgrajenih komponentah ne zdrži ravno dolgo, ob poganjanju igric pa se zna prenosnik tudi dokaj segreti, vendar nas to ob vsem opisanem ni kaj preveč zmotilo.

Fujitsu Lifebook NH751

Hitrost (SYSmark Productivity): 139.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 194.

Trajanje delovanja: 1 ura 42 minut.

Mere: 41,0 × 27,0 × 4,0 cm, 3,6 kg.

Značilnosti: Intel i7-2630QM, 2GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0.

Zaslon: 17,3-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 1499 EUR

Prodaja: Asbis, Gorenje Point

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 9.

Za: Ohišje, zaslon, sestava.

Proti: Avtonomija baterije, prevleka zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji