Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor Junij 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

SONY VPCY21S1E/G

Pojmovanja poslovnega prenosnika se razhajajo že zaradi samih potreb uporabnikov. Ali je to velik ali majhen prenosnik, z bolj ali manj zmogljivo sestavo, bo seveda stvar osebnih preferenc in potreb kupcev. Zakaj pa poslovni računalnik ne bi smel slediti trendom in biti vsaj malo "in"? Tudi poslovnežev v črnih in sivih oblekah je vedno manj.

In prav poslovneže, ki se upirajo stereotipom dolgočasnosti in si dovolijo nekaj trendovske svobode, bi po vsej verjetnosti najbolj mikal testirani prenosnik s 13,3-palčnim zaslonom. Tega so pri Sonyju oblekli v elegantno magnezij/aluminijasto ohišje, ki privabi poglede zaradi svoje žive kovinsko zelene barve. Visoki sijaj bi bil očitno že preveč, zato tega prenosnika ne boste neprestano loščili. Kot običajno se čez prednjo stranico razteza napis VAIO s kromiranimi črkami, da se nekoliko razbije monotonost zelene površine.

Že ob prvem odpiranju očara s kompaktnostjo ohišja, k čemur nedvomno prispevajo uporabljeni materiali. Stranice se ne vdajajo pritisku, zaslon se odpira mehko in tekoče, največji kot odprtja pa je okoli 130 stopinj. Pri tipkovnici ne ostanemo razočarani, mehka in odzivna je, prostora pa je bilo dovolj, da so med tipke umestili celo nekaj razmika. Vse to sicer na rovaš številske tipkovnice, ki pa jo boste zaman iskali. Slovenski znaki so na tipkovnico sicer dodani, preostale funkcijske tipke pa so bile na testiranem prenosniku v nemščini, seveda v okrajšavah. Tudi sledilna ploščica pozna večprstne ukaze, deluje natančno pri hitri ali malce bolj natančni rabi.

13,3-palčni zaslon sliko prikazuje v 1366 × 768 in je osvetljen z LED diodami. Ker je zaslon svetleč, bi si želeli nekaj več svetilnosti, vsekakor tudi malce boljši kontrast, zadeve pa se še poslabšajo, ko prenosnik izključimo iz elektrike. Uporaba na prostem, morda celo na sončen dan, je skoraj nemogoča, saj slike praktično ni mogoče videti pod kotom.

Srce prenosnika nam predstavlja Intelov dvojedrni U5400, ki bije pri 1.2 GHz. Za grafiko poskrbi kar sam procesor Intel HD graphics je namreč vse, kar nam ta prenosnik ponudi, ?

Pri prenosniku smo pričakovali zelo dobro avtonomijo baterije. Naši testi so pokazali, da bi prenosnik brez električnega omrežja uporabljali dobre štiri ure. To vsekakor ni slabo, bi pa pričakovali kar nekaj več glede na obljube izdelovalca. Sumimo okvarjeno baterijo, saj so starejši predhodniki testiranega prenosnika z bolj potratnimi procesorji in ločenimi grafičnimi nabori opravili še nekaj ur več dela pred vnovičnim polnjenjem.

Prenosnik bo zadostil potrebam poslovnežev, predvsem tistim, ki vedo, da grafične kartice ne potrebujejo. Zlahka ga bodo prenašali naokoli, saj tehta le dober kilogram in pol, velikost je zmerna, ohišje pa bo preneslo tudi kakšno trše odlaganje, hitri zapiski po tipkovnici ne bodo problematični. Cena bo sprejemljiva za uspešnega poslovneža, ki si lahko dovoli odstopanje od običajne dolgočasnosti "dress coda".

SONY VPCY21S1E/G

Hitrost (SYSmark Productivity): 92.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 95.

Trajanje delovanja: 4 ure 17 minut.

Mere: 32,6 × 22,6 × 3,2 cm, 1,69 kg.

Značilnosti: Intel Pentium U5400, 1,2 GHz, 4 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 739,00 EUR.

Prodaja: www.notesniki.si.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 10.

Za: Tipkovnica, kakovost izdelave, teža.

Proti: Brez optične enote, cena, zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji