Objavljeno: 25.10.2011 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor Oktober 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Lifebook P771

Lifebook P771 je eleganten prenosnik, odet v črne barve, ohišje visokega sijaja s kromiranimi dodatki, ki očitno meri na poslovni trg mini prenosnikov.

Prenosnik ne bo zasedel veliko prostora na mizi, saj gre za računalnik z zaslonom, velikim le 12,1 palca. Prenosnik, ki ga boste torej brez težav veliko prenašali s seboj, saj ni ne velik ne težak. Pravzaprav bi se od netbooka ločil le po sestavi in pa seveda, s tem povezano, po ceni.

Vgrajen ima namreč kar Intelov procesor i7-2617M, ki teče pri 1,5 GHz, in 4 GB RAMa, torej se že po izbiri procesorja uvrsti med dokaj zmogljive prenosnike. Procesor sam poskrbi tudi za grafični prikaz, ki se izvede na LED osvetljenem zaslonu, ki sliko prikazuje v ločljivosti 1280 × 800 pik in je zaključen brez leska, tako da se ob zunanji uporabi ne blešči. Vgrajena je 320 GB diskovna enota, pa tudi optični pogon. Mesto, kjer je vgrajen optični pogon, lahko drži tudi dodatno baterijo ali pa dodaten disk, vendar je testni model, kot rečeno, tam imel optično enoto. Tudi s priključki USB smo preskrbljeni, na voljo so trije, imamo pa tudi izbiro priklopa zunanjega zaslona prek HDMI ali pa priključka VGA.

Tipkovnica je seveda velikosti primerno majhna. Res deluje kakovostno izdelana, tipke niso premehke ali pretrde, zna pa pisanje povzročati kakšno težavo uporabnikom z večjimi rokami, saj so tipke dokaj majhne, razmika med njimi pa ni. Nekoliko moteče so sicer vibracije, ki jih je čutiti skozi tipkovnico in sledno ploščico ob delovanju diska, a se jih sčasoma navadimo. Sledna ploščica je primerne velikosti in dobro odzivna, tipke delujejo tiho in brez zatikanja. Ob uporabi sledne ploščice lahko uporabimo tudi čitalnik prstnih odtisov za brskanje po dokumentih ali pa zanimivo rešitev, nekakšno okroglo, manjšo sledilno ploščico, ki je namenjena le brskanju. Ob vrtenju prsta kot na starih telefonskih številčnicah se namreč pomikamo po straneh ali listih navzdol ali navzgor. Postavljena je ob sledni ploščici in se je zelo hitro navadimo in uporabljamo.

Ob našem testiranju se je sicer prenosnik izkazal za solidno hiter računalnik, ki ob predpostavki, da ne potrebujemo prevelikega zaslona, lahko zadosti našim dnevnim potrebam, če računalnik ni grafično preobremenjen pri našem delu. Baterija se je izkazala za solidno, saj je zdržala skoraj pet ur in pol, ob uporabi priložene programske opreme, s katero se računalnik prilagaja potrebam uporabnika, pa izdelovalec obljublja še nekajkrat daljšo avtonomijo baterije.

Prenosnik majhnih mer torej, primerno tudi lahek, saj tehta manj kot kilogram in pol, nam bo na poti ali pa v pisarni postregel z zadosti moči, morda pa celo prepriča z lepim dizajnom in videzom.

Fujitsu Lifebook P771

Hitrost (SYSmark Productivity): 117.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 166.

Trajanje delovanja: 5 ur 28 minut.

Mere: 28,2 × 21,5 × 2,9 cm, 1,3 kg.

Značilnosti: Intel i7-2617M, 1,5 GHz, 4 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional.

Cena: 1199 EUR

Prodaja: Asbis, Gorenje Point

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 10.

Za: Teža, sestava, avtonomija baterije.

Proti: Cena, majhne tipke na tipkovnici.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji