Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Februar 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

HP Pavilion dv7 4050em

Ko primerjamo klasične prenosnike z Applovimi rešitvami, si ne moremo kaj, da se ne bi obregnili ob to, da so njihovi izdelki veliko privlačnejši na pogled od drugače cenejših naprav, ki poganjajo operacijski sistem Windows. V zadnjih letih pa se tudi izdelovalci teh naprav trudijo napraviti boljši vtis, in HP v tem pogledu ne zaostaja. Nove Pavilione so odeli v nepobarvano aluminijasto ohišje, ki ga krasijo nevpadljivi vgravirani vzorci.

Sama zgradba ohišja je robustna in daje občutek kakovosti. Pri tem ne zaostaja niti tipkovnica, ki je udobna za uporabo in ima tudi polni številski del. Edini očitek gre smernim tipkam, ki so stlačene pod desno tipko shift. Zaradi varčevanja prostora so se v HP odločili, da tipki gor in dol strnejo v dve tipki polovične velikosti, ki pa ju je teže zadeti in se nemalokrat zgodi, da namesto tipke gor pritisnemo shift; predvsem, če tipkamo slepo. Obenem pa tudi sledilna ploščica ni brez napak. Gumba nista ločena, temveč samo del same ploščice in prav tako občutljiva za dotik. S tem so želeli povečati delovno površino, a obenem se pogosto zgodi, da kakšen ukaz izvedemo nehote, če z enim prstom počivamo na gumbu, z drugim pa usmerjamo kazalec. Ploščica namreč ne zaznava več hkratnih dotikov.

Srce prenosnika je štirijedrni AMD Phenom II, ki utripa pri 1,6 GHz. Ta podatke prejema iz 4 GB hitrega DDR3 pomnilnika, za grafični del pa sta zadolženi dve kartici. Integrirana ATI Mobility Radeon 4250 skrbi, da je poraba energije čim nižja, za zahtevnejše aplikacije pa je na voljo še močnejši Radeon 5650, ki ima 1 GB lastnega pomnilnika. Med obema lahko preklapljamo brez vnovičnega zagona. Priložena 64-bitna različica Windows 7 Home Premium nam ob izklopu omrežnega napajanja kar sama ponudi preklop na varčnejšo in ob vnovični priključitvi nazaj na zmogljivejšo kartico.

Seznam priključkov ne preseneča. Poleg standardnega vhoda za mikrofon in izhoda za slušalke so na voljo trije USB vhodi - po en eSATA, omrežni, HDMI in VGA izhod ter večnamenski bralnik pomnilniških kartic. Celoto pa zaokrožuje še čitalnik prstnih odtisov.

Pri preizkusu zmogljivosti se je sistem izkazal za kvečjemu povprečnega, predvsem zato, ker procesorji podjetja AMD že nekaj časa zaostajajo za Intelovimi rešitvami. Ker pa je Pavilion dv7 4050em označen kot "večpredstavni" prenosnik, bi mu morda to lahko odpustili. Opremljen je namreč s kar dvema 500 GB diskoma, ki jima dela družbo DVD-RW zapisovalec, in s kontrastnim 17,3-palčnim zaslonom ločljivosti 1600 × 900 pik ter osvetlitvijo LED. Za tako velik prenosnik je razmeroma dobra tudi avtonomija, ki je bila na testu malce več kot 3 ure.

Cena testnega primerka je okoli 900 evrov in če zmogljivost ni vaša največja skrb, boste uživali ob lepi sliki in obsežni zbirki glasbe in filmov, ki jih boste lahko spravili na disk.

HP Pavilion dv7-4050em

Hitrost(SYSmark productivity): 71.

Hitrost(SYSmark VideoCreation): 138.

Trajanje delovanja: 3 ure 1 minuta.

Mere: 41,5 × 27,4 × 3,2 cm, 3,72 kg.

Značilnosti: AMD Phenom II QuadCore P920, 1,6 GHz, 4 GB RAM, 1 TB disk, WLAN 802.11 b/g/n.

Zaslon: 17,3-palčni 1600 × 900 pik, LED.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium, 64-bitni.

Cena: 899 EUR.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji.

ZGRADBA IN OPREMA: 7.

VELIKOST IN TEŽA: 3.

Za: Dve grafični kartici, prostoren disk.

Proti: Procesor bi bil lahko zmogljivejši, teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji