Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor November 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Twinhead Durabook U12C

Twinhead ni med najbolj znanimi in pogostimi izdelovalci prenosnikov na našem trgu. Preizkušeni model U12C pa meri na prav posebne kupce, ki potrebujejo trpežnejše prenosnike, torej takšne, ki prenesejo tudi kak udarec ali padec.

Za razliko od konkurenčnih izdelkov ponuja nekoliko manj okorno, tanjše ohišje, ki zaradi srebrnega zaključka na prvi pogled deluje trpežno. Pokrov zaslona lahko ob zaprtju pritrdimo z zaponko, prenosnik pa lahko potem tudi nosimo z ročajem, ki so ga namestili na prednji rob, pod krmilno ploščico. Vse reže za priključke se lahko zaprejo s pokrovi, torej jih lahko zaščitimo pred morebitnim prahom ali celo peskom in tekočino.

Uporabljen je 12,1-palčni matiran zaslon, ki prikazuje 1280 × 800 pik, osvetljen je z LED diodami in občutljiv za dotik. Osvetlitev zaslona je zadovoljiva, v svetlejšem prostoru pa vendarle moramo povečevati osvetlitev, pri čemer hitro opazimo večjo porabo baterije. Zaslon uporabljamo s priloženim pisalom, ki se pospravi v ohišje prenosnika in ga imamo vedno pri roki. Pisalo zaslon zazna že skoraj centimeter pred samim dotikom in deluje zadovoljivo, prepoznava naše pisave deluje odlično. Občasno se je po vnovičnem zagonu sistema pokazala potreba po kalibraciji, saj je bil odmik samega kazalca od našega dotika tudi več milimetrov. Zaslon sicer lahko tudi zavrtimo in prenosnik zapremo, s čimer dobimo tablico, kjer je potem ob zaslonu priročno tudi nekaj hitrih tip, ter indikator stanja baterije. Pogrešamo zaznavanje položaja zaslona, v tabličnem položaju torej, kjer je slika statična in se ne obrača glede na položaj tablice, kot smo že vajeni.

Vgrajen je Intelov procesor Core-i3, ki teče pri 1,33 GHz in poskrbi tudi za grafično podporo, na razpolago pa je tudi 4 GB rama. Podatke lahko shranjujemo kar na hitri 120 GB disk izdelovalca SSD OCZ. Naši testi so pokazali, da konfiguracija nikakor ni med najhitrejšimi, a bomo tisto, kar bomo želeli opraviti v prašnem in za običajno računalniško opremo nevarnem okolju, opravil varno in brez poškodb. Z njim ne bomo igrali iger, stiskali video posnetkov ali pa renderirali, pa saj temu s svojim ohišjem in velikostjo niti ni namenjen.

Tipkovnica se ni izkazala za najboljšo, ob tipkanju deluje nekoliko ceneno. Ob večjih sledilnih ploščicah, ki jih zadnje čase opažamo na prenosnikih, se nam tu uporabljena zdi kar nekoliko premajhna.

Na voljo imamo sicer tudi vgrajeno spletno kamero, zvočnike in mikrofon, bluetooth, dva vhoda USB, eSATA, Smart Card port, režo SDHC, omrežni priključek in pa VGA za zunanji zaslon. Za priključke je torej dobro poskrbljeno, kot že rečeno, so vsi tudi primerno pokriti, pa naj bo to z gumiranim ali pa plastičnim pokrovom.

U12C bomo torej potrebovali, če se bomo potikali po gradbiščih ali prašnih, umazanih delavnicah in so nam konkurenčni izdelki preokorni. Na račun nekoliko vitkejšega ohišja sicer, kljub proizvajalčevim zagotovilom in testom, ne pričakujemo enake odpornosti proti udarcem, vsekakor pa bo ta prenosnik sposoben prenesti kar nekaj več udarcev od običajnih.

Twinhead Durabook U12C

Hitrost (SYSmark Productivity): 99.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 128.

Trajanje delovanja: 3 ure 36 minut.

Mere: 32,8 × 27,7 × 4,0 cm, 2,5 kg .

Značilnosti: Intel i3-380UM, 1,33 GHz, 4 GB RAM, 120 GB SSD disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 12,1 palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional.

Cena: 1899 EUR.

Prodaja Geri Computer, www.notesniki.si:

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 9

Za: Ohišje, zaslon, velikost.

Proti: Občasne težave s kalibracijo, tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji