Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor Februar 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Dell Alienware M11x R2

Dellov prenosnik M11x je bil najmanjši prenosnik, ki je bil namenjen predvsem nadebudni mladini, ki večino prostega časa porabi za igranje računalniških iger. Nedvomno uspešen prenosnik so se pri Dellu odločili malo osvežiti in pomladiti in tako je luč ugledal M11x R2 - prava mala zverina, ki od zmogljivosti kar poka po šivih, videti pa je, kot lahko sklepamo že iz imena, prav vesoljsko.

Takoj, ko pritisnemo gumb za vklop, se začne light show. Na zadnji strani zaslona je utripajoča glava prijaznega vesoljčka, podobno obliko ima tudi gumb za vklop. Tudi ta lahko utripa v različnih barvah ob različnih dogodkih. V različnih barvnih kombinacijah so lahko osvetljeni tudi tipkovnica, logotip pod zaslonom in reže zvočnikov. Programska oprema omogoča, da nastavimo, kdaj in v kakšni barvi bo določena reč svetila ali včasih celo prav nadležno utripala. Mere prenosnika so 285 × 233 × 32 mm, tehta pa točno dva kilograma. Ohišje ima iz matirane plastike, na pogled in na otip je nekako drugačno od tistih, ki smo jih vajeni pri običajnih prenosnikih. Dodana vrednost matiranega materiala je ta, da prenosnik po nekaj minutah uporabe ni poln nadležnih prstnih odtisov.

Srce prenosnika je Intelov procesor Core i7 640UM, ki utripa s frekvenco 1,2 GHz oziroma 2,266 GHz, ko deluje v turbo načinu. Testni primerek je bil opremljen z 8 gigabajti (2 × 4 GB) pomnilnika tipa DDR3, ki deluje s frekvenco 800 MHz, prednameščen operacijski sistem, ki se lahko spopade s tovrstno strojno opremo, je Windows 7 Home Premium v 64-bitni različici. Za shranjevanje podatkov skrbi Samsungov SSD disk z zmogljivostjo 256 GB, ki precej pripomore k hitrosti celotnega sistema. Del diska je namenjen servisnemu razdelku, kjer je vsa potrebna programska oprema, ki uporabniku omogoča vnovično postavitev sistema v prvotno stanje. Kar zadeva grafiko, so pri delu malce poškilili k Applu in se odločili za dve grafični kartici. Osnovna, Intel HD, je v rabi pri običajnih sistemskih in pisarniških opravilih, pri grafično zahtevnih opravilih pa bo na sceno stopila druga grafična kartica - nVidia GeForce 335M. Ta se ponaša kar z gigabajtom hitrega video pomnilnika. To precej pripomore k njeni sposobnosti. nVidiina tehnologija Optimus bo poskrbela, da bo sistem sam ugotovil, kdaj je smiselno uporabiti osnovno grafično kartico in kdaj zmogljivejšo, uporabniku se ni treba prav nič ukvarjati z nastavitvami. Tako so v Dellu dosegli precej bolj zmerno porabo energije in posledično boljšo avtonomijo prenosnika. 8-celična litij-ionska baterija se ob pisarniških opravilih sprazni v dobrih 6 urah, pri igranju iger pa avtonomija upade na polovico.

Zaslon tipa HD TrueLife meri 11,6 palca, slika je prikazana v ločljivosti 1366 × 768 pik. Če želimo uporabljati dodaten monitor, ga lahko priključimo prek DisplayPorta. Na gornjem delu zaslona je vgrajena kamera, ki lahko sliko zajame z 1,3 megapiksli. Take kamere so prvotno namenjene raznim video komunikacijam, Dellovo pa lahko uporabimo tudi za prepoznavanje obraza in prijavo v sistem na podlagi tovrstne prepoznave. Žal so za tako prijavljanje potrebne skorajda idealne svetlobne razmere, drugače sistem odpove.

M11x R2 ima osvetljeno tipkovnico, katere tipke so sicer mehke in dobro odzivne, moti pa to, da so malo manjše od standardnih. Zato bo za idealno rabo treba kar nekaj privajanja. Krmiljenju kazalčka je namenjena drsna ploščica, ki se pod prsti zelo lepo odziva, gumba pod njo pa bi lahko bila malo večja. Za povezavo v brezžično omrežje je na boljo brezžični vmesnik WiFi, ki deluje po standardih b/g/n, bluetooth in vmesnik WAN, ki omogoča, da se povežemo v brezžična mobilna omrežja. Seveda je treba pred tako povezavo v eno izmed rež vstaviti kartico SIM. Ob straneh najdemo tri priključke USB, HDMI, standardni priključek LAN, priključek IEEE 1394, vhod za mikrofon in dva izhoda za slušalke. Poskrbljeno je tudi za možnost uporabe pomnilniških kartic tipa SD, MMC in Memory Stick.

Prenosnik Dell Alienware M11x R2 je namenjen posebnim uporabnikom s posebnimi željami, ki točno vedo, za kaj ga bodo uporabljali. To prav gotovo ne bo Word, Excel ali kak podoben pisarniški program, čeprav se vesoljček prav dobro znajde tudi pri tovrstnih opravilih.

Dell Alienware M11x R2

Hitrost (SYSmark Productivity): 139.
Hitrost (SYSmark VideoCreation): 163.
Trajanje delovanja: 3 ure.
Značilnosti: Intel Core i7 640UM, 1,2 GHz, 8 GB RAM, 250 GB SSD disk, WLAN 802.11 a/g/n, bluetooth, zaslon 11,6-palčni, 1366 × 786 pik.
Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64-bit.
Prodaja: www.d-1.si/partnerji.

Cena: 2232 EUR.
Zgradba in oprema: 8.
Velikost in teža: 8.
Za: Večpredstavne sposobnosti, SSD.
Proti: Ni optične enote, ni slovenskih znakov, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji