Testi - Digitalni fotoaparati

 • Sony Cyber-shot RX1R

  Sony je s predstavitvijo modela RX1 krepko presenetil, saj gre za veliko posebnost v svetu kompaktnih aparatov. RX1 je namreč opremljen s tipalom polnega formata. Tokrat so že tako butičnemu izdelku dodali še bolj butični R. In R tokrat ne pomeni nič dirkaškega, temveč je okrajšava za besedo ločljivost (resolution). A nekoliko drugače, kot bi pričakovali. Aparatu niso zvišali ločljivosti, čeprav smo tudi v našem uredništvu ob prvih napovedih pričakovali tipalo Nikona D800E. Ločljivost pomeni zgolj višjo ostrino, botrovala pa ji je  odstranitev filtra na tipalu, namenjenega odstranjevanju učinka moire. Tega naj bi nadomestili Sonyjevi programski inženirji.

  Objavljeno: 26.11.2013 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Canon EOS 70D

  Novi Canonov EOS 70D številčno nadomešča trenutni model 60D, obenem pa se zaradi vrnitve naprednih možnosti, ki jih je serija izgubila ob prehodu z modela 50D na 60D (mikronastavitve objektivov ipd.) poteguje tudi za kupce modela 7D. Gre torej za nekoliko resnejši aparat, ki je namenjen naprednim ljubiteljem in manj zahtevnim profesionalcem. Največja novost je novo tipalo, ki ima slikovne pike razdeljene na dva dela (t. i. Dual Pixel). To mu omogoča ostrenje ob pomoči zaznavanja faze na slikovnem tipalu CMOS. Po zagotovilih Canona naj bi ta rešitev močno izboljšala ostrenje v načinu živega predogleda in posledično med zajemanjem videa, kar je največja hiba aparatov vrste DSLR.

  Objavljeno: 26.11.2013 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon D610

  Nikon je svoj osnovni aparat polnega formata D600 precej hitro nadomestil z novincem D610, ki se je tokrat znašel pod našimi prsti. Razlike med njima so tako kot čas, ki je minil med njunima predstavitvama, precej majhne. Glavna razlika je v novem mehanizmu premikajočega se zrcala, ki je pri predhodnem modelu povzročal težave v obliki umazanije na tipalu. Kljub temu da je Nikon kupcem, ki jih je težava doletela, to tudi brezplačno odpravil, so omenjeni mehanizem pospremili v pokoj.

  Objavljeno: 26.11.2013 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon 1 AW1

  Pred časom smo preizkusili Nikonovo žepno dvoživko Coolpix AW100, ki je v svojem času veljala za najboljši kompromis med žepnim aparatom in vzdržljivim modelom, ki nas lahko spremlja povsod. Tokrat je Nikon prestavil še en mejnik, ki nas zopet opominja na vzdržljivo analogno serijo Nikonos, ki je bila priča številnim fotografskih potopom in je v osemdesetih celo spremljala vojaške novinarje v Vietnamu. Predstavili so namreč prvi digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi, ki ni zatesnjen le pred vremenskimi vplivi, temveč ga lahko vzamemo s seboj tudi pod vodo. Njihov novi AW1 iz družine Nikon 1 lahko uporabljamo kar do globine 15 m, odporen pa je tudi proti padcem z višine 2 m.

  Objavljeno: 26.11.2013 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon Coolpix A

  V zadnjem letu smo bili priča že kar nekaj presenetljivo dragim in zmogljivim kompaktnim aparatom, ki merijo na najzahtevnejše uporabnike. Gre za modele, ki želijo v žepni napravi nadomestiti aparate DSLR. Nikonov doslej najpogumnejši poskus je novi Coolpix A, ki stane kar tisoč sto evrov.

  Objavljeno: 29.10.2013 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon Coolpix P7800

  Nikonov P7800 sodi v segment, kjer ni veliko konkurence. Gre za najzmogljivejšo vrsto kompaktnega aparata, ki ponuja ročno prilagajanje vseh nastavitev, format RAW in nadvse kakovostno kovinsko ohišje z odličnim držalom. Dve generaciji nazaj je Nikonova serija P7000 dokončno dozorela in se lahko povsem postavi po robu Canonovi opevani seriji G, ki je pravzaprav njena edina prava konkurenca. Njun namen je zadovoljiti najzahtevnejše uporabnike, ki ne želijo aparata z izmenljivimi objektivi ali pa radi kot dodatek shranijo nekaj tudi v večji žep. Kljub temu sta si modela tako različna, da uporabnike zlahka razdelita na dva tabora, odvisno od želja in potreb.

  Objavljeno: 29.10.2013 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Sony Cybershot DSC-HX50

  Sonyjev HX50 je rekorder v razponu goriščnic, ko govorimo o kompaktnih aparatih, ki gredo še nekako v ohlapnejši žep. Pred konkurenco nastopa s kar 30-kratnim razmerjem med širokim kotom in teleobmočjem in je opremljen s Sonyjevim tipalom, ki premore kar 20 megapik ločljivosti. To je znano že iz večjih in zmogljivejših modelov.

  Objavljeno: 29.10.2013 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon Coolpix S02

  V zadnjem času smo priča kar veliko nenavadnim zamislim s strani izdelovalcev fotoaparatov. Po našem mnenju je to zaradi vse boljših fotoaparatov, vgrajenih v telefone, zaradi katerih se je močno zmanjšala prodaja vstopnih žepnih fotoaparatov. Izdelovalci, seveda bolj tisti, ki so osredotočeni  na fotografijo, iščejo zamisli, s katerimi bi jim uspelo prepričati uporabnike, da še vedno potrebujejo pravi digitalni fotoaparat.

  Objavljeno: 29.10.2013 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Canon PowerShot SX510HS

  Canonov povsem novi SX510HS je velik napredek v primerjavi s predhodnim modelom, a je obdržal njegov objektiv. Vgrajeno ima kakovostnejše tipalo CMOS, ki kljub nižji ločljivosti ponuja veliko boljše zmogljivosti predvsem na področju zrnatosti, po novem pa je omogočeno tudi zajemanje videa pri polni visoki ločljivosti.

  Objavljeno: 24.9.2013 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Canon PowerShot SX170IS

  Canon PowerShot SX170IS se od svojega predhodnika – modela SX160IS – ne razlikuje veliko. Vsaj ko govorimo o poglavitnih fotografskih lastnostih, kot sta objektiv in tipalo. Največje spremembe so vidne na ohišju aparata, ki je po novem nekoliko drugače oblikovano in ponuja boljše držalo, za delovanje pa ne uporablja več klasičnih baterij AA. Nadomestil jih je litijev akumulator, zato je aparat, ko je pripravljen za rabo, nekoliko lažji.

  Objavljeno: 24.9.2013 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč