Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2013 | Teme: nenehni testi

Sony CyberShot HX300

Do nedavna nepredstavljivo 50-kratno razmerje med skrajnimi goriščnicami je postalo še bolj stvarno, ko je Sony predstavil konkurenco Canonovemu rekorderju SX50, model CyberShot HX300. Nad Canonovimi tovrstnimi aparati smo bili velikokrat navdušeni, saj so se odlično obnesli tudi v praksi, z lastnostmi, ki jih ni mogoče zapisati med specifikacije. Tokrat pa je Canon na prestolu dobil hudo konkurenco, ki prav tako skriva več kot le bahave podatke na papirju.

Gre za aparat, ki že na prvi pogled deluje zelo pompozno, saj je ohišje precej veliko, večje, kot smo vajeni pri teh aparatih. Predvsem to velja za držalo, kakovost ohišja pa je na zelo visoki ravni. Poleg odličnega držala spredaj je zelo dobro odmerjeno tudi mesto palca na zadnji strani, kjer najdemo v zgornjem desnem vogalu tudi kolesce, ki omogoča potrditve s klikom. Tako je mogoče prilagajati tudi izbiro občutljivosti tipala. Tudi kakovost izdelave tipk je zelo dobra, kljub temu pa bi si za kar najboljšo izkušnjo želeli kakšno bližnjico za nastavljanje beline ali pa dodatno kolesce okrog štirismerne tipke.

Nekoliko odtehta izjemno kakovosten obroč, ki je nameščen okrog objektiva, saj omogoča ročno izbiro ostrenja, ali pa zumiranje – to je manj uporabno. Sam objektiv je zelo kakovosten, saj glede na prilagodljivost ne razočara s popačenji, razveseljuje pa tudi največja odprtost zaslonke, f 2.8. Zelo dobra je tudi stabilizacija slike, ki se izkaže predvsem med zajemanjem videa, navdušuje pa tudi hitro in natančno ostrenje, ki ne odpove niti, ko je svetlobe malo.

Tipalo, ki stoji za objektivom, je zadnji krik Sonyjeve tehnologije in postreže z visoko ločljivostjo več kot 20 megapik. V primerjavi s tistim v prejšnji mesec preizkušenemu žepnemu modelu WX200 smo bili nekoliko razočarani, saj smo predvsem na strani visokih ISO občutljivosti pričakovali nekaj več. Pa čeprav se tipalo v svojem razredu obnese zelo dobro in bi težko trdili, da je tisto, vgrajeno v Canonov model, boljše. Nad občutljivostjo ISO 3200 Sony naredi tri posnetke za kar najboljše odstranjevanje zrnatosti, posnetki pa tudi pri premikih zaradi tega niso zamazani, saj se zadnja posnetka uporabita le za matematično odštevanje šuma.

Zelo dobra je tudi kakovost videa, ki ga lahko Sony zajema tudi v načinu 50p, ko zopet pride do izraza odlična stabilizacija slike. Velika povečava je tako veliko bolj uporabna, kot bi pričakovali, stereo zvok pa je prav tako zelo dober.

Glede na ponujeno smo pričakovali zelo visoko ceno, a za to, kar ponuja, HX300 pravzaprav ni precenjen, saj zanj zahtevajo okroglih 400 evrov. Kdor pri fotografiranju ne potrebuje zunanje bliskavice in se je pripravljen odpovedati formatu RAW, mu aparat brez težav priporočimo, drugi pa bodo raje izbrali Canon. V dlaneh pa se sicer Sony HX300 znajde za odtenek bolje in omogoča zajemanje fotografij z velikim užitkom.

Sony CyberShot HX300

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 20,4 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–1200 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-6,3; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 8,5 m; ISO: samodejno  ali ročno (80–12800).

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 400 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Odlično ohišje, razpon objektiva in stabilizacija, kakovost videa, ostrenje.

✗    Iskalo nima samodejnega vklopa, ni priključka za zunanjo bliskavico, ni formata RAW.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji