Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2013 | Teme: nenehni testi

Olympus SZ-16

Olympusov SZ-16 je še ena evolucijska veja, ki izhaja iz modela SZ-14. To pomeni, da si tako z modelom SZ-14 kot tudi s SZ-15 deli kompakten in zmogljiv objektiv, ki ponuja 24-kratno optično povečavo in kompaktno ohišje z dobro odmerjenim držalom.

Na prvi pogled je razlik res malo, a kmalu opazimo, da držalo v tem primeru ni gumirano, je pa odeto v aluminij in tako precej bolj podobno predhodniku, pa tudi na zadnji strani najdemo gumirano mesto,  namenjeno palcu desnice. Precej bolj kakovostna je tudi končna obdelava površine ohišja tega modela na preostalih delih ohišja, saj spominja na tisto pri vstopnih modelih SLR. Veliko bolj zadržane so tudi tri barve,  v katerih je aparat na voljo, saj je izbira omejena na črno, belo in srebrno, povsem enaka manj zmogljivemu modelu pa je razporeditev tipk. Razlike so resda majhne, a aparat deluje pod prsti bolj kakovostno.

Večje so razlike v notranjosti, kjer se skriva tipalo, ki sicer ponuja enako ločljivost kot pri modelu SZ-15, le da gre tokrat za zmogljivejši CMOS, ki omogoča uporabo občutljivosti do ISO 6400 in pridela veliko manj zrnatosti. Še bolj kot majhna zrnatost pa razveseljujejo dobre vidne podrobnosti, ki se ohranijo tudi pri nekoliko višjih občutljivostih, pa tudi samodejna izbira beline je boljša. Za delovanje aparata je v tem primeru zadolžen tudi zmogljivejši procesor, ki poleg boljše obdelave fotografij ponuja tudi zajemanje videa pri polni visoki ločljivosti in zajemanje hitrih video posnetkov. Kombinaciji zmogljivejšega procesorja in tipala pravijo v podjetju Olympus iHS – s to oznako se ponaša kar nekaj novih modelov.

Objektiv se pri zajemanju videa tokrat pohvali z nekoliko manj opaznim samodejnim ostrenjem, smo pa tudi pri tem aparatu pri širših goriščnicah opazili večje popačenje sodčkavosti pri računsko zahtevnejših programih, kot so hitri video posnetki. Ta je pravzaprav neopazna, kar tudi tu nakazuje na programske popravke geometrije objektiva. Objektiv tudi tu ponuja zelo uporabne vrednosti goriščnic, med 25 in 600 mm, nekoliko zmoti le največja odprtost zaslonke, ki je enako kot pri modelu SZ-15 pri najdaljši goriščnici le f 6,9.

Za zmogljivejši potovalni model SZ spletni prodajalci zahtevajo okroglih 220 evrov. To glede na ponujeno ni veliko. Še posebej, ko primerjamo kakovost in ceno aparata ter isti količini pri modelu SZ-15. Izbira modela SZ-16 je samoumevna, saj je tipalo pri tem modelu veliko boljše, več je naprednih možnosti, pa tudi delovanje aparata je veliko hitrejše.

Olympus SZ-16

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–600 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0–6,9; ostrenje 3 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 7,3 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–1600).

Prodaja: www.olympus.si.

Cena: 220 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Razpon objektiva, kakovostno ohišje, hitrost delovanja, hitri video posnetki.

✗    Pomanjkanje ročnih nastavitev, vidni kot zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji