Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Oktober 2013 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix S6600

Nikonov S6600 je na današnjem trgu pravzaprav edini pravi žepni aparat z vgrajenim vrtljivim zaslonom. Pred časom je bilo sicer na voljo kar nekaj podobnih modelov, a le redko v žepnem razredu. Danes večina manjših kompaktnih aparatov ponuja zaslon, ki mu je mogoče prilagajati zgolj nagib, zato ima Nikon S6600 na tem področju veliko prednost pred konkurenco.

Aparat je obdan s kakovostnim ohišjem, delno je sestavljeno iz lakiranega aluminija. Tako je aparat na sprednji strani zelo trden, zadaj pa razkriva nekaj plastičnih delov, a tudi precej čvrstih. Nekaj graje si zasluži plastično mesto, kjer počiva palec desne roke, pa tudi na sprednji strani ne najdemo nikakršne opore za preostale prste.

S6600 je zgoraj opremljen s klasičnim stikalom za zumiranje, tam sta tudi nenavadno postavljeni tipki za pregledovanje fotografij in izbiro načina fotografiranja. Takšna postavitev tipk se bo nekaterim uporabnikom zdela precej odročna, spet drugim pa bo všeč.

Načinov fotografiranja je na voljo veliko in so razdeljeni v pet skupin. Prva je samodejna izbira prizorišča, ročna izbira scenskega načina, način pametnega portretiranja, programski učinki in klasični samodejni način. Pri slednjem lahko določamo občutljivost tipala in izbiro beline ter kompenzacijo osvetlitve.

Osrednja zanimivost je vrtljiv zaslon, ki se ponaša s kakovostjo in dovolj visoko ločljivostjo prikaza slike, a smo ob prvem stiku z aparatom nekako pričakovali tudi za dotik občutljiv vmesnik. Ta bi bil zelo koristen predvsem zato, ker vrtljiv zaslon veliko pripomore k zajemanju kakovostnega videa polne visoke ločljivosti. Izbira točke ostrenja z dotikom bi bila tako nadvse dobrodošla.

Največja novost, ki jo omogoča vrtljiv zaslon, je predvsem upravljanje aparata z gibi. Ko je zaslon zasukan v smer objektiva, se samodejno vključi možnost prepoznavanja položaja uporabnikove dlani. Upravljanje začnemo tako, da dlan postavimo na sredino zaslona in jo potem premaknemo v enega izmed kotov slike. V spodnjih dveh stojita ikoni za stopenjsko zumiranje, ki je v takšni izvedbi zelo dolgotrajno, saj se premikamo le po korakih. Dodatna omejitev pa so predmeti, ki stojijo med uporabnikom in objektom, kar lahko predstavlja tudi miza, na kateri stoji aparat. V zgornjih kotih stojita ikoni za zajemanje fotografije in videa, ki ga po sprožitvi ni več mogoče zaustaviti brez fizičnega stika z aparatom.

Nove možnosti upravljanja z gibi so tako v praksi precej neuporabne, razen fotografiranja samoportretov in manjših skupin, ne da bi kdo stal za aparatom. Nedvomno gre za zanimiv dodatek, ki bo slehernega uporabnika zabaval vsaj kakšno minuto.

Na splošno si mali Nikon zasluži vse pohvale, tudi če odštejemo napredne možnosti ter upravljanje in prenos fotografij na pametni telefon prek povezave Wi-Fi z namensko aplikacijo. S6600 je opremljen z modernim in kakovostnim tipalom CMOS, ki ima 16 megapik ločljivosti in se večinoma zelo dobro izkaže. Pred njim stoji tudi dober objektiv z 12-kratno povečavo v zelo uporabnem območju od 25 do 300 mm. Na širokem območju postreže z zelo majhnim popačenjem sodčkavosti, pri daljših goriščnicah pa je v veliko pomoč optična stabilizacija slike.

In, ne nazadnje, niti cena slabih 200 evrov ni postavljena previsoko. Zato mali Nikon toplo priporočamo, a prej zaradi vsega drugega, ne najnaprednejših novosti, ki jih ponuja. Najpomembneje pa je, da zabavne zamisli Nikonovih programerjev pri običajni rabi ne škodujejo.

Nikon Coolpix S6600

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 22–300 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,3–6,3; ostrenje 2 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno  ali ročno (125–3200).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 194 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Vrtljiv zaslon, kakovost ohišja, razpon objektiva, popačenje objektiva, zanimivi programski dodatki.

✗    Postavitev tipke za pregledovanje fotografij, držalo, želeli bi zaslon, občutljiv za dotik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji