Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2013 | Teme: nenehni testi

Panasonic Lumix DMC-FT5

Panasonic FT prejšnje generacije (FT4) smo preizkusili na skupnem preizkusu trpežnih dvoživk, kjer je izstopal s svojim tipalom CCD in možnostjo ročnih nastavitev odprtosti zaslonke in hitrosti zaklopa do 60 s. Tokrat so ga nekoliko prilagodili uporabnikom žepnih modelov in mu nekoliko omejili ročne nastavitve s časom osvetlitve 4 s ter mu dodali samodejni način zajemanja zvezdnatega neba, ki omogoča osvetlitve tipala do 30 s. Modernizacija mu je prinesla tudi možnost povezovanja z omrežji Wi-Fi in sodobnejše tipalo MOS, med večje spremembe pa sodi tudi povečano držalo na sprednji strani.

Začnimo tam, kjer se aparat najbolj razlikuje od običajnih žepnih modelov, pri ohišju. Notranjost aparata ščiti do globine 13 m in prenese padce z višine 2 m. Na otip je grajeno nekoliko manj robustno kot podobni aparati, saj se ob močnejših pritiskih predvsem na sredini rado nekoliko vda in spusti tudi kakšen neprijeten zvok. Z dejansko vzdržljivostjo sicer ni težav, a je prvi vtis kljub temu nekoliko okrnjen. Pograjati moramo tudi novo držalo, ki zaradi izbire materiala nima prave uporabniške vrednosti; drsi namreč in tako ne opravlja dobro svoje naloge.

Upravljanje aparata je precej enostavno zaradi preglednega in hitrega menuja, do katerega dostopamo ob pomoči tipke za izbris fotografij, pa tudi sicer se aparatu hitro privadimo. Kot smo že omenili, omogoča tudi ročno prilagoditev zaslonke, a lahko izbiramo le med največjo in najmanjšo vrednostjo. Na vrhu najdemo tudi precej skrito tipko za zajemanje zelo kakovostnega videa polne visoke ločljivosti, tipki za zumiranje na zgornjem robu zadnje strani aparata pa sta se izkazali za nekoliko preveč občutljivi. Premiki objektiva se sicer med zajemanjem videa upočasnijo in sta odzivni tipki za delo v rokavicah precej uporabni, kljub temu pa terjata nekaj privajanja.

Objektiv je znan že iz prejšnjega modela in mu počasi zamerimo nekoliko ozek široki kot pri 28 mm, saj bi si predvsem pod vodo želeli kaj širšega, kot ponuja npr. Olympus. Objektiv ponuja tudi optično stabilizacijo slike, zamerimo pa mu nekaj vijoličnih robov na ostrih kontrastnih prehodih in sprednjo lečo, ki nase prehitro sprejme kak masten madež, ki fotografijam lahko doda nekaj neprijetnih odsevov.

Za objektivom stoji tipalo MOS, ki postreže s solidno kakovostjo fotografij glede na razred, v katerem nastopa. Zrnatosti ni veliko niti ob izbiri višjih vrednosti ISO, a je opazne nekaj izgube podrobnosti. FT5 tako ponuja dobro kakovost fotografij skozi celoten razpon občutljivosti in dobro nadzorovane barve, ne ponuja pa visokih občutljivosti kot nekatera tipala drugih znamk.

Poleg vgrajenega sprejemnika GPS je novi FT opremljen tudi z možnostjo povezave Wi-Fi, ki omogoča nalaganje fotografij na Panasonicovo storitev v oblaku, ki sprejme do 1000 fotografij; te se shranijo za največ 30 dni. Vzpostavitev povezave z omrežji je omogočena tudi ob pomoči tehnologije NFC, kar je uporabno predvsem za hitro povezovanje s pametnimi telefoni. S pomočjo aplikacije na telefonu lahko aparat tudi upravljamo. Aplikacija je precej dobro zasnovana in omogoča tako zajemanje videa kot tudi fotografij. Izbirati je mogoče tudi točko ostrenja ali ob izbiri točke obenem tudi fotografirati z dotikom, uporabnik pa lahko tudi zumira in izbira med celim kupom nastavitev. Zato je ta uporabniška izkušnja med boljšimi, ki so trenutno v ponudbi, saj je enostavna in po želji tudi zelo prilagodljiva, a smo pogrešali pošiljanje fotografij po elektronski pošti.

Novi Lumix DMC-FT5 je aparat, ki se v praksi izkaže z dobro uporabniško vrednostjo in kakovostnimi izdelki tako na področju fotografije kot tudi videa. Je zopet nekoliko drugačen od konkurence, a vreden cene 310 evrov, saj gre za najbolje opremljen aparat v tem razredu.

Panasonic Lumix DMC-FT5

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28–128 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,3–4,9; ostrenje 3 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 5,6 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–3200).

Prodaja: www.panasonic.si.

Cena: 310 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Upravljanje prek aplikacije in NFC, kakovost fotografij in videa.

✗    Držalo, vtis o kakovosti ohišja, okrnjene ročne nastavitve v primerjavi s predhodnikom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji