Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2013 | Teme: nenehni testi

Fujifilm XF1

Segment majhnih, a zmogljivih kompaktnih fotoaparatov je v zadnjih dveh letih v opaznem vzponu, eno izmed podjetji, ki je v ospredju tega vala, pa je Fujifilm. Pred leti smo jih že skoraj odpisali, zdaj pa postajajo sinonim za kakovostne digitalne aparate, ki spominjajo na modele iz analogne dobe. Podoben je tudi novi model XF1.

Gre za majhen aparat, ki se prilega tudi v malenkost večji žep. Navzven deluje klasično, k temu veliko prispeva umetno usnje, v katero je odeto sicer zelo kakovostno aluminijasto ohišje. Zanimiv je način vklopa aparata – tipke za to ni, za vklop zavrtimo obroč objektiva, to pa hkrati iztegne objektiv za rabo. Rešitev je zanimiva, bo pa tudi preprečila nezaželeno rabo aparata. Nadzor je sicer klasični, zadaj imamo nekaj funkcijskih tipk, na voljo so tri kolesca, zum pa upravljamo s prej omenjenim obročkom okoli objektiva.

Srce aparata je zelo dober objektiv. Ta pokriva goriščnice od dovolj širokih 25 mm pa do razmeroma kratkih 100 mm, kar je povsem primerljivo z bližnjo konkurenco. Aparat ima namreč odlično vrednost zaslonke, vsaj pri širokem kotu, tam se začne pri F/1,8 in gre do F/4,9 na teleobmočju. Je pa zelo dobro tudi tipalo, ki je sorodno tistemu v zmogljivejših modelih X-Pro1 in prinaša zelo dobro ostrino in dinamični razpon ob nadvse majhnem šumu. Je tudi večje od večine tipal v žepnih aparatih, vsekakor se odlično obnese, kakovost fotografij je zelo dobra.

Menuji so glede na starejše Fujifilmove aparate nekoliko izboljšani, čeprav še vedno gre za malenkost samosvoj sistem. Zanimiva je možnost posnemanja različne vrste klasičnega analognega filma, seveda gre za Fujijeve filme (torej najdemo med njimi Velvio, ne pa tudi Kodakovega Kodachroma). Aparat podpira tudi zajem fotografij RAW, kar bo navdušilo predvsem tiste, ki fotografije radi obdelujejo na računalniku. Edino, kar nas je motilo, je neodzivnost tipk takoj po zajemu fotografij, torej med pisanjem na pomnilniško kartico, sploh pri rabi zapisa RAW.   

Fujifilm XF1

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–100 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 1,8–4,9; ostrenje 3 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 7 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200, programsko do 12800).

Prodaja: Bolje založene fotografske trgovine.

Cena: 325 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovost ohišja, zaslonka objektiva, videz.

✗    Težave z odzivnostjo ob zapisovanju fotografij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji