Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2013 | Teme: nenehni testi

Olympus Tough TG-830

Olympus TG-830 je v primerjavi s predhodnikom dobil nekoliko spremenjeno ohišje in tipalo z višjo ločljivostjo, poleg tega so mu dodali tudi sprejemnik GPS, da se tekmecem laže postavi po robu. Umeščen je nekako v sredino najnovejše Olympusove ponudbe fotografskih dvoživk in opremljen z enakim objektivom kot šibkejši brat TG-630, vendar je obdan s še zmogljivejšim kovinskim ohišjem in zelo kakovostnim gumiranim držalom spredaj.

V primerjavi s predhodnikom je izgubil zanko za pašček, ki nam je bila tako zelo všeč, saj je ponudila odlično oporo palcu pri enoročnem fotografiranju. Škoda. Je pa novinec nekaj pridobil pri hitrosti menjave programov, saj je temu po novem dodeljeno kolesce. Odstranili so tudi premalo izrazito krmilno paličico, ki jo tokrat nadomešča prava štirismerna tipka, ki je dovolj izpostavljena, da tudi pri delu z rokavicami ne predstavlja težav. Stikalo za zumiranje na vrhu nadomeščata tipki na zadnji strani, ki sta sicer boljši od stikala, a ob enoročnem fotografiranju zopet manj udobni kot stikalo na vrhu, oziroma lahko uporabnik med enoročnim fotografiranjem v rokavicah nehote spremeni goriščnico objektiva.

Kot smo zapisali, se objektiv ne razlikuje od prejšnjega modela, niti od šibkejšega brata, po lastnostih pa sodi precej v povprečje in glede na ceno ni med boljšimi na trgu. Popačenje sodčkavosti resda ni veliko, a pri tem sumimo tudi nekaj programske pomoči, saj je pri procesorsko zahtevnejših programih popačenje precej izrazito.

Takšno je na primer zajemanje panoramskih posnetkov in precej dovršeno zajemanje hitrih videoposnetkov, katerih kakovost je v primerjavi s konkurenco zelo dobra. Pri ločljivosti 720 vrstic lahko tako zajemamo posnetke pri 120 sličicah na sekundo, pri ločljivosti 432 × 324 pa kar pri 240 sličicah na sekundo. To je dovolj, da natančneje preučimo gibanje, ki sicer ostane prostemu očesu skrito, saj so takšni posnetki osemkrat upočasnjeni.

Edina težava so slabše svetlobne razmere, ki posnetkom dodajo precej vijoličastih zrn. Pri zajemanju fotografij so ta sicer slabše opazna, a so posnetki v temnejših predelih malo slabše prepoznavni. Novemu tipalu s 16 megapikami ločljivosti tako težko pripišemo najboljše lastnosti v slabih svetlobnih razmerah, a se kljub temu obnese razmeroma dobro, predvsem pa na splošno pričara veliko vidnih podrobnosti, kjer je svetlobe dovolj.

Olympus je predstavil dobro opremljenega naslednika serije TG-8, ki glede na svoje lastnosti in kakovostno ohišje, ki prenese padce z višine 2 metrov in vodni stolpec 10 m, odtehta 300 evrov, kolikor zahtevajo zanj. Zamerimo pa mu predvsem povprečno tipalo in objektiv ter nekatere ergonomske rešitve ohišja, nad katerimi smo bili pri predhodnem modelu bolj navdušeni.

Olympus Tough TG-830

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28–140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,9–5,9; ostrenje 3 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 3,3 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–6400).

Prodaja: www.olympus.si.

Cena: 300 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovost ohišja in gumirano držalo, opremljenost in napredne funkcije (panorama, HDR, hitri video posnetki).

✗    Opora palca desne roke in postavitev tipk za zumiranje, povprečno tipalo in objektiv.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji