Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2013 | Teme: nenehni testi

Sony Alpha A58

Nova Alpha A58 je številčno naslednik modela A57, a je cenovno umeščena nekoliko niže. Tako bo v praksi hkrati nadomestila tudi nižje uvrščeni A37. In kje se skriva zvijača v Sonyjevi prilagodljivosti današnjim trgom? Za začetek so aparatu bajonet nadomestili s plastičnim in mu namenili 2,7-palčni zaslonček z nižjo ločljivostjo 460.000 pik, kar je približno polovica tistih, ki so fotografije prikazovale nekoč.

Bolj kot ločljivost v praksi zmoti to, da zaslon ni več vrtljiv, temveč mu je moč prilagajati le še nagib. A Sony na področju prikaza slike ni povsem nazadoval. Tokrat so mu namenili odlično in veliko iskalo OLED, ki si zasluži samo pohvale. V primerjavi z zaslonom je prikaz slike tako veliko boljši in so tako belina kot barve zelo dobro odmerjeni.

Bistvena prednost modela A58 v njegovem cenovnem razredu je vsekakor velikost ohišja, ki se lahko primerja tudi z nekaj sto evrov dražjimi modeli. Površno bi ga v rokah opisali podobno kot Canonov 60D, a Sony z izbiro materialov nekaterih podrobnosti ne skriva nekoliko nižje cene. Mesto za palec desne roke je plastično, a samemu držalu in celotnemu ohišju v resnici nimamo veliko očitati. V primerjavi s predhodnikom je njegova površina manj robustno obdelana, a ohišje v rokah stoji dobro in o kakšnem škripanju ali upogibanju ni sledu.

Tudi bližnjic je na ohišju dovolj, saj je na vrhu ohišja tipka za neposreden dostop do občutljivosti ISO in tipka ZOOM, ki omogoča različne digitalne povečave, uporabne predvsem v video načinu. Hitra namenska tipka Fn omogoča dostop do drugih najuporabnejših nastavitev, ki na začetku uporabnika prestrašijo z razporeditvijo.

V svojem cenovnem razredu se A58 od konkurentov loči tudi po hitrosti zajemanja zaporednih sličic, saj zmore v posebnem načinu zmanjšane ločljivosti 5 MP zajemati tudi do osem sličic na sekundo (A57 do 12 sličic na sekundo). Pri polni ločljivosti jih v sekundi zajame 5, to prav tako ni slabo, bolj ali manj pa gre za prednost tehnologije SLT.

Ta tipalu sicer odvzame nekaj svetlobe, zato je tudi najvišja občutljivost zaradi preračuna omejena na »le« ISO 16000. Tipalo se kljub nekoliko višji ločljivosti po drugih lastnostih obnese podobno kot tisto pri predhodnem modelu, kar je dobro. Pri višjih občutljivostih zna Sony zajeti tudi več zaporednih posnetkov in matematično odšteti zrnatost s prvega. Sicer je v praksi pri običajnem fotografiranju do občutljivosti ISO 1600 vidne razmeroma malo zrnatosti in podrobnosti začnejo izginjati šele pri ISO 6400, kar je za aparat zasnove SLT dober dosežek. Pri nižjih občutljivostih zmore tipalo prikazati veliko podrobnosti, a bi bilo treba za najboljše rezultate seči po boljšem objektivu. Zaradi stabiliziranega tipala in v aparat vgrajenega motorčka za ostrenje pa lahko tudi tu s pridom uporabimo starejše Minoltine objektive. Cenovno primerljivi Nikonovi aparati starejših objektivov ne podpirajo.

A58 s svojim sistemom ostrenja omogoča tudi sledenje objektu, ki deluje dobro, le pri zajemanju videa je ostrenje preveč sunkovito in glasno. Tudi sicer nekoliko grajamo čistost zvoka, zajetega z vgrajenima mikrofonoma, kakovost samega videa pa je zelo dobra.

Sony Alpha A58 je zelo dober aparat po zmerni ceni. V primerjavi s predhodnikom so ga delno prikrajšali, a le na področjih, kjer večina ciljnih uporabnikov tega ne bo zares okusila. Kupci aparatov v razredu do 500 evrov, kamor spada ta Sony, bi morali biti veliko bolj veseli velikega držala kot kovinskega bajoneta, saj ta v življenjski dobi aparata po našem mnenju ne bo predstavljal težav.

Sony Alpha A58

Kaj: Fotoaparat s polprosojnim zrcalom in izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 5456 × 3632,  3872 × 2576, 2736 × 1824.

Tipalo: Efektivno 20,1 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: www.sony.com.

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 460 EUR (ohišje in objektiv 18–55 mm, F3,5–5,6, SAM II).

✓    Dobro odmerjeno držalo, iskalo, tipalo, hitrost delovanja, cena.

✗    Slabši zaslon kot pri predhodnem modelu, zvok pri zajemanju videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji