Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Oktober 2013 | Teme: nenehni testi

Canon PowerShot SX170IS

Canon PowerShot SX170IS se od svojega predhodnika – modela SX160IS – ne razlikuje veliko. Vsaj ko govorimo o poglavitnih fotografskih lastnostih, kot sta objektiv in tipalo. Največje spremembe so vidne na ohišju aparata, ki je po novem nekoliko drugače oblikovano in ponuja boljše držalo, za delovanje pa ne uporablja več klasičnih baterij AA. Nadomestil jih je litijev akumulator, zato je aparat, ko je pripravljen za rabo, nekoliko lažji.

Lažje ohišje in priloženi akumulator terjata davek približno 20 odstotkov krajše avtonomije, a tako baterij ni treba kupovati posebej, čeprav so običajne AA dostopne v vsaki trafiki. Ali je to dobro ali slabo, je bolj ali manj odvisno od uporabnika, a dejstvo je, da s staro zasnovo ni bilo nič narobe.

Aparat je kljub plastičnem ohišju grajen zelo dobro, celo bolje od svojih predhodnih modelov, kot eden redkih kompaktnih modelov pa je izdelan v Canonovi tovarni na Japonskem. Pogrešali smo le gumirano držalo: nadomešča ga drseča kromirana linija in mesto, kjer počiva palec desne roke. Zasluge za dober vtis ima predvsem matiran nanos barve na ohišje, ki je sicer občutljivo za praske. K vtisu pripomore tudi aluminijasta obroba okrog objektiva, na katerem je nekoliko zavajajoč napis HD.

Novi SX170 še vedno ne omogoča zajemanja videa pri polni visoki ločljivosti, kar je danes že domena vseh naprednejših telefonov, a je omejen na 720 vrstic. Med zajemanjem je omogočeno tudi optično zumiranje, a le pri nižji hitrosti od dveh, ki sta na voljo pri fotografiranju.

Upravljanje aparata je zelo hitro in enostavno, saj je na voljo dovolj bližnjic. Na vrhu ohišja je kolesce za izbiro načina fotografiranja in klasično stikalo za zumiranje, na zadnji strani pa priročno vrtljivo kolesce na štirismerni tipki, ki med drugim ponuja tudi bližnjico do nastavitev občutljivosti ISO.

Aparatu lahko vse možnosti tudi ročno prilagajamo, le pred zajemanjem videa je omogočena le izbira beline in osvetlitve. Ostrenje pred zajemanjem lahko tudi ročno določimo, a ga med zajemanjem prav tako ni več mogoče prilagajati, niti samodejno.

Objektiv in tipalo sta znana že iz prejšnjega modela. Objektiv ponuja 16-kratno razmerje med skrajnima goriščnicama, od 28 pa do 448 mm, želeli pa bi si predvsem kakšen milimeter manj na širokem območju. V prejšnji generaciji izboljšana stabilizacije slike je zelo učinkovita, popačenja geometrije pa so na širokem delu sicer opazna, a niso moteča.

Tipalo CCD se ne more primerjati z zmogljivejšo konkurenco CMOS, ko govorimo o občutljivosti za šum. Tega je pri višjih nastavitvah sicer veliko, a Canon kljub temu ne razočara z veliko izgubo podrobnosti. Pri višjih nastavitvah ISO bolj zmoti topleje odmerjena belina.

Vstopni Canonov SX je bil nekoč odlična alternativa dražjim modelom, za uporabnike, ki so želeli velike povečave in so bili pripravljeni sprejeti nekoliko manj zmogljivo tipalo. A danes je na trgu že veliko modelov v tem cenovnem razredu, ki ponujajo zelo podobne lastnosti in boljše tipalo. Njegova velika prednost je povsem ročna izbira nastavitev, a mnogi bodo verjetno našli boljšo alternativo tako v starejših hišnih modelih (npr. SX240) kot tudi v modelih drugih izdelovalcev.

Canon PowerShot SX170IS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28–448 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5–5,9; ostrenje 1 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–1600).

Prodaja: www.canon.si.

Cena: 179 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Dobro zasnovano ohišje, razpon objektiva, upravljanje, ročne nastavitve, iContrast deluje zelo diskretno.

✗    Video le 720p in ne ponuja ročnih nastavitev, kakovost zaslona, tipalo pri višjih občutljivostih, vprašljiva uvedba litijevega akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji