Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2013 | Teme: nenehni testi

Canon Ixus 132

Ixusi serije 1 predstavljajo vstopni razred v svet prestižnih žepnih modelov iz Canonove palete. Njihova glavna pomanjkljivost so predvsem vgrajena tipala vrste CCD, ki ne ponujajo tako dobrih lastnosti kot zmogljivejše različice CMOS. Ixus 132 pa zastopa povsem vstopni model tega razreda.

Napovedi tako niso prav nič obetavne, a je že ob prvem stiku z aparatom opazno, da kakovost ohišja zaradi tega ni prav nič prikrajšana. Elegantno oblikovano in trdno ohišje, ki je v celoti izdelano iz aluminija, je lahko odeto v črno, srebrno, rožnato ali pa modro barvo, pa tudi razporeditev tipk in upravljanje sta takšna kot pri zmogljivejših modelih. Hitro pa opazimo, da so pas zategnili pri izbiri zaslončka. 2,7-palčni malček ima precej osnovno ločljivost 230.000 pik in zagotavlja dovolj svetlosti, a mu zamerimo zelo slabo kotno vidljivost.

Podobno kot pri osnovni seriji Powershot je tudi vstopni Ixus opremljen s precej osnovnim tipalom, ki sicer ponuja kar 16 megapik ločljivosti, a se pri višjih občutljivostih ISO ne obnese tako dobro kot modeli s tipalom vrste CMOS. Na voljo so vrednosti do ISO 1600, ko podrobnosti na svetlih predelih ostanejo dovolj jasno prepoznavne, žal pa tega ne moremo trditi za podrobnosti na temnejših predelih in sivinah. A poudariti je treba, da je kakovost fotografij še vedno na zelo visoki ravni, celo boljša od nekaterih modelov drugih izdelovalcev z vgrajenimi tipali CMOS. Dejstvo je le, da zna Canon tudi veliko bolje.

Nekoliko trpi kakovost videa, ki ponuja le osnovno ločljivost 720p. To je dandanes premalo, predvsem ko govorimo o prestižnem žepnem aparatu.

Zelo dobro se odreže optično stabiliziran objektiv, ki ponuja zumiranje tudi med zajemanjem videa, njegove goriščnice pa segajo od 28 pa vse do 224 mm. Tudi popačenja so pri njem precej majhna tako na širokem kot tudi na telefoto območju, a je tam kljub temu vidne nekaj vbočenosti. Na širokem delu smo opazili na kontrastnih območjih tudi nekaj vijoličnih in zelenih robov, a ti pri manjših povečavah niso posebej opazni.

Pravila Ixusov tudi tokrat niso kršena, saj so vselej odeti v kakovostno aluminijasto ohišje, pa tudi optična stabilizacija slike je zadnjih nekaj let pravilo tega razreda. A žal gre za aparat, ki po kakovosti posnetkov nekoliko zaostaja za zmogljivejšimi modeli, predvsem ko govorimo o videu, številni uporabniki pa bodo pogrešali tudi boljši zaslon, predvsem zaradi slabše kotne vidljivosti in nizke ločljivosti. Kakovost in razpon objektiva sta več kot dovolj dobra, da odtehtata ceno, Ixus 132 pa se v samodejnem načinu obnese precej bolje kot večina konkurence v tem cenovnem razredu. Čeprav so mu nekoliko zategnili pas, gre za čistokrvni Ixus, za katerega zahtevajo razmeroma ugodnih 130 evrov.

Canon Ixus 132

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28–224 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,2–6,9; ostrenje 1cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–1600).

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 130 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Ohišje, objektiv, enostavna raba in dobra avtomatika.

✗    Slab zaslon, kakovost videa, nekaj zelenih in vijoličnih robov pri najširšem kotu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji