Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2013 | Teme: nenehni testi

Fujifilm X20

Fujifilm se je zadnje čase izkazal kot izdelovalec, ki meri predvsem na višje kakovostne in tudi cenovne razrede. Skupaj z žepnim XF1 je na trg poslal še zmogljivejšega brata, model X20, gre za naslednika modela X10. To je še vedno kompakten aparat, čeprav je občutno večji od XF1.

Ohišje je odlično, spominja na ohišja starejših analognih aparatov vrste Rangefinder (recimo kakšna Yashica ali Contax). Zanimivo je tudi to, da je aparatu dodano razmeroma veliko optično iskalo, česar tudi nekateri dragi tekmeci nimajo (recimo Sonyjev RX-100). Tipk in kolesc je veliko, upravljanje aparata je pravo veselje. Za vklop zavrtimo kolesce objektiva, z njim tudi nadziramo zum, ki je povsem ročni (torej nima električnega motorčka). To bodo fotografi zelo cenili, je pa malo manj pripravno med zajemom videa, saj se tam motorček velikokrat bolje obnese.

Tipalo je odlično, enako kot pri sorodnem modelu XF1, po tehnologiji pa sorodno tipalu v odličnem aparatu X-Pro1. Fujifilm uporablja lastno tehnologijo tipal, zaradi katere ne potrebujejo „antialiasing“ filtra. To se kaže v boljši ločljivosti in možnosti postavitve objektiva bliže tipalu. Ima 12 milijonov pik in se zelo dobro obnese tako pri dinamičnem razponu kot pri šumu.

Zelo dober je tudi objektiv, ki sicer ponuja razmeroma majhen razpon, a odlične vrednosti zaslonke. Široki kot bi resda lahko bil kak milimeter širši, a bo tudi 28 mm za večino potreb dovolj, podobno lahko zapišemo tudi za teleobmočje, kjer gre do 112 mm. Največja vrednost zaslonke je pri širokem kotu F/2,0, na drugem koncu pa gre do F/2,8, sploh vrednost pri najdaljši goriščnici je zelo dobra. X20 je torej odličen, nekoliko samosvoj aparat, katerega edina hiba je malenkost visoka cena.   

Fujifilm X20

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28–112 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2–2,8; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 7 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200, programsko do 12800).

Prodaja: Bolje založene fotografske trgovine.

Cena: 549 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovost ohišja, zaslonka objektiva, videz.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji