Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2013 | Teme: nenehni testi

Sony Cyber-Shot DSC-HX200V

Sony DSC-HX200V je aparat, ki je na trgu že več kot leto dni. Izdelovalec v svoji paleti ponuja tudi zmogljivejši HX300, ki se cenovno uvršča le nekoliko više, a HX200V kljub temu ostaja zelo priljubljen model, saj se v praksi obnese zelo prepričljivo, po mnenju nekaterih celo bolje od novejšega modela.

Opremljen je s kakovostnim ohišjem, ki dobro leži v roki in se lahko pohvali v svojem velikostnem razredu z dobrim gumiranim držalom. Na zadnji strani je zelo kakovosten zaslon, ki mu lahko spreminjamo naklon, upravljanje pa je poenostavljeno ob pomoči vgrajenega kolesca, ki omogoča tudi klik. Na sprednji strani je okrog objektiva nameščen kakovosten obroč, ki omogoča zumiranje ali ročno ostrenje, njegovo namembnost pa spreminjamo z namenskim stikalom ob njem. Želeli bi si, da bi znal manipulirati tudi z drugimi nastavitvami, a gre kljub temu za zelo priročno rešitev.

Na vrhu aparata je tipka, ki ji lahko določamo namen in po privzetih nastavitvah zaklene parametre osvetlitve, ob njej pa je še tipka, ki določa izbiro načina ostrenja. Na kolescu za izbiro programa najdemo tudi možnost MR, ki omogoča shranjevanje do treh uporabniških nastavitev. Na štirismerni tipki nas je zmotila tipka za pomik navzdol, ki ponuja ustvarjalne prilagoditve in je v večini programov neuporabna. V polsamodejnih načinih bi lahko predstavljala eno od bližnjic, a jih žal ne.

V pametnem samodejnem načinu nam ta tipka omogoči prilagajanje svetlosti, toplote (poenostavljena prilagoditev beline), saturacije in dodatnih učinkov. Zelo dobro se izkaže tudi pomoč, do katere pridemo s tipko, na kateri je vprašaj in je precej uporabno zasnovana. Poleg koristnih navodil začetnikom premore tudi zgodovino, v katero se shranjujejo teme, ki smo jih že obdelali, omogoča pa tudi dostop do možnosti, o katerih uporabnik trenutno prebira. Zato je to aparat, ki bo omogočil prijetno rabo širokemu razponu uporabnikov, od začetnikov do nekoliko zahtevnejših uporabnikov.

Njegov objektiv se izkaže z izjemno učinkovito stabilizacijo slike in dobrim razponom med 27 in 810 mm, a konkurenca ponuja tudi kak milimeter manj na širokem delu. Popačenja objektiva so na širokem delu majhna, a je kljub temu nekaj sodčkavosti vidne tudi v teleobmočju. Zelo hitro in učinkovito je tudi ostrenje, ki ponuja tudi zelo dobro sledenje objektom. Objektiv ima vgrajen tudi pravi zatemnitveni filter (ND), ki ga  lahko prav tako vključimo ob pomoči tipke, ki ji je moč spreminjati namen.

Stabilizacija navdušuje tudi v video načinu, a žal ne premore povsem ročnih nastavitev. Tudi tu je omogočeno sledenje objektu, a ročno ostrenje žal ni omogočeno niti ob izbiri MF na stikalu. Tako lahko prilagajamo le kompenzacijo osvetlitve.

Zrnatost fotografij ostaja dobro nadzorovana in kakovost fotografij je večinoma zelo dobra, predvsem do občutljivosti ISO 1600. Ob izbiri občutljivosti nad ISO 3200 pa aparat zaradi odstranjevanja zrnatosti naredi več posnetkov. Kljub temu je uporabnost fotografij pri najvišji občutljivosti ISO 12800 zaradi omehčanosti zelo omejena, pri ISO 6400 pa ostaja z izjemo izgube podrobnosti še zmeraj dobra.

Sony DSC-HX200V, četudi ni več rosno mlad, še vedno daje splošen vtis o zelo dobrem aparatu na skoraj vseh področjih. Še najbolj smo pogrešali nekoliko širši kot objektiva, od novejših konkurentov pa ga loči predvsem izostanek povezave Wi-Fi. Naprednejši uporabniki bodo pogrešali predvsem ročne nastavitve pri zajemanju videa in morda podporo formatu RAW. Na splošno se aparat odlično izkaže in se zdi cena 320 evrov, kolikor zanj zahtevajo spletni prodajalci, primerna.

Sony Cyber-Shot DSC-HX200V

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 18,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 27–810 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8–5,6; ostrenje 1 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 12,4 m; ISO: samodejno ali ročno (100–12800).

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 320 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Zelo kakovostno ohišje, odlična stabilizacija slike, vgrajen filter ND, obroč okrog objektiva, zajemanje videa in fotografij hkrati, odzivnost in ostrenje.

✗    Slabše iskalo, nima podpore RAW, široki kot, pogrešamo več nastavitev za video.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji