Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor November 2013 | Teme: nenehni testi

Sony Cybershot DSC-HX50

Sonyjev HX50 je rekorder v razponu goriščnic, ko govorimo o kompaktnih aparatih, ki gredo še nekako v ohlapnejši žep. Pred konkurenco nastopa s kar 30-kratnim razmerjem med širokim kotom in teleobmočjem in je opremljen s Sonyjevim tipalom, ki premore kar 20 megapik ločljivosti. To je znano že iz večjih in zmogljivejših modelov.

Ohišje je na prvi pogled zelo kakovostno grajeno in daje vtis, kot da je izdelano iz aluminija. V resnici je sicer plastično, a robustno, zmotijo pa nekatere podrobnosti. Spredaj je sicer držalo zelo kakovostno in se glede na velikost odlično prilega dlani, zadaj pa je palcu desne roke namenjena le »goljufiva« plastična opora, ki želi oblikovno posnemati gumo. Zaradi tega ta del precej drsi in bi se v plastiki bolje obnesle kakšne enostavnejše izbokline.

Objektiv sega vse od širokih in uporabnih 24 mm pa do zmogljivih 720 mm. Ponaša se z dobro geometrijo slike, precej bolj pa mu zamerimo nekoliko samosvoje pomanjkljivo ostrenje v določenih trenutkih. Morda je težava omejena le na preizkusni primerek aparata, a zgodilo se nam je, da aparat naključno predmeta ni želel izostriti, tudi kadar je bilo svetlobe in kontrasta dovolj, ob naslednjem poizkusu ali dveh pa je zopet vse delovalo brez težav. Prav tako se na splošno v slabih svetlobnih razmerah ne obnese najbolje.

Objektivu nekateri preizkuševalci zamerijo tudi zmanjšan kontrast pri daljših goriščnicah. Da bi to preverili, smo fotografirali kar nekaj motivov pri različnih povečavah, a te pomanjkljivosti nismo odkrili. Ostrina je pri dobri osvetljenosti vselej zelo dobra, pa tudi vidne podrobnosti in kontrast ostanejo vselej na visoki ravni.

Je pa res, da je svetlobna jakost objektiva pri najdaljši goriščnici le f 6,3, zato je tipalo velikokrat izpostavljeno višjim občutljivostim. Takrat izgubimo kar nekaj podrobnosti, zrnatost pa je glede na ceno aparata zgolj povprečna.

Vidne podrobnosti se rade izgubijo tudi med zajemanjem videa, kadar je svetlobe premalo, posnetki pa hitro postanejo pretemni, celo na pozno jesensko popoldne, ko želimo posneti nekaj trenutkov v senčni legi. Stabilizacija slike se pri zajemanju videa izkaže za učinkovito, med zajemanjem fotografij pa ostane nekako v povprečju, saj smo preizkusili že nekaj Sonyjevih modelov, ki se na tem področju bolje obnesejo.

Upravljanje aparata je precej udobno in intuitivno, v pomoč je tudi tipka na zadnji strani, ki ji lahko določimo namen, in namensko kolesce za izbiro popravka osvetlitve. Aparat je opremljen tudi s priključkom za zunanjo bliskavico in mu lahko skoraj vse nastavitve določamo tudi ročno.

Žal se novi DSC-HX50 v resničnem svetu ne obnese tako dobro kot na prvi pogled in v specifikacijah. Cena  je precej visoka in za ta denar smo glede na dosedanje izkušnje s Sonyjevimi modeli pričakovali nekaj več. Priporočimo ga lahko tistim, ki želijo zelo veliko povečavo v kompaktnem ohišju.

Sony Cybershot DSC-HX50

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 20,4 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–720 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5–6,3; ostrenje 5 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 5,6 m; ISO: samodejno ali ročno (80–12800).

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 371 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kompaktno ohišje, razpon objektiva, upravljanje in dostopnost funkcij na ohišju, priključek za zunanjo bliskavico.

✗    Povprečne lastnosti tipala, ostrenje, izbira nekaterih materialov, video v slabi svetlobi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji