Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor December 2013 | Teme: nenehni testi

Nikon D610

Nikon je svoj osnovni aparat polnega formata D600 precej hitro nadomestil z novincem D610, ki se je tokrat znašel pod našimi prsti. Razlike med njima so tako kot čas, ki je minil med njunima predstavitvama, precej majhne. Glavna razlika je v novem mehanizmu premikajočega se zrcala, ki je pri predhodnem modelu povzročal težave v obliki umazanije na tipalu. Kljub temu da je Nikon kupcem, ki jih je težava doletela, to tudi brezplačno odpravil, so omenjeni mehanizem pospremili v pokoj.

Novi mehanizem zmore zajeti 6 zaporednih sličic na sekundo, omogoča pa tudi tišje zajemanje fotografij pri hitrosti 3 sličice na sekundo. Aparatu so odpravili tudi nekaj programskih težav, za katerimi je trpel njegov predhodnik. Tako lahko zapišemo, da je serija D600 doživela popravke do tehnične odličnosti, kakršno kupci od takšnega aparata pričakujejo.

Ohišje aparata je glede na vstopni razred polnih formatov odlične kakovosti in zatesnjeno pred vremenskimi vplivi, zato ga od pravih profesionalnih modelov ne loči veliko.

Tipalo je prav tako znano že iz prejšnje generacije in si dokaj zasluži vse pohvale, tudi več kot leto dni po predstavitvi. Njegovih 24 megapik ločljivosti zadostuje tudi naprednim fotografom, zrnatost pa je zelo dobro nadzorovana. Gostota pik je takšna kot pri aparatih s tipalom velikosti APS-C s 16 megapikami ločljivosti in aparat tudi omogoča uporabo objektivov, namenjenih aparatom s takim tipalom (pri 16MP). Zato ponuja ugodnejši prehod z Nikonovih aparatov z manjšim tipalom. Do občutljivosti ISO 3200 je zrnatosti zelo malo, nad to mejo pa nekoliko hitreje naraste. A lastnosti tipala so pri konkurenčnih izdelkih zelo podobne, kljub temu da ponujajo tudi višje občutljivosti.

Nikon D610 omogoča enako kot njegov predhodnik tudi osnovno obdelavo fotografij v samem aparatu, kar je lahko precej uporabno. Omogoča tudi zajemanje fotografij v tehniki HDR, kjer lahko določimo zajemanje le ene fotografije (sledeče) ali pa vseh naslednjih. Poleg tega je omogočeno tudi intervalno zajemanje fotografij z izdatnimi nastavitvami in precej sorodna izdelava hitrega »time-laps« videa.

Namenimo besedo tudi osnovnemu kit-objektivu 24–85 mm, ki postreže s spremenljivo največjo odprtostjo zaslonke, a je kakovostno izdelan. Zmoti predvsem močno popačenje geometrije v obeh skrajnih legah, na splošno pa povsem zadošča.

Napredni amaterski fotografi so dobili dodaten razlog, da se odpravijo stopničko više in posežejo po najnovejšem aparatu, opremljenem s tipalom polnega formata. Novinec je pri slovenskih spletnih prodajalcih cenovno postavljen enako visoko kot predhodnik. S ceno 1799 evrov tako na trgu smiselno nastopa pred konkurenco, ki ni več rosno mlada, a je tudi za odtenek drugače zasnovana. Canonov 6D ima vgrajeno povezavo Wi-fi in sprejemnik GPS, ne pa bliskavice. Poleg tega ima Nikon D610 dve reži za pomnilniške kartice, zmogljivejši sistem ostrenja in omogoča hitrejše zaporedno zajemanje fotografij. Za lastnike predhodnega modela je nadgradnja precej nesmiselna, preostalim, ki se nadejajo prehoda na polni format, pa ga toplo priporočamo.

Nikon D610

Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 6016 × 4016, 3936 × 2624, 3008 × 2008, 3008 × 1688, 2944 × 1968.

Tipalo: Efektivno 24,3 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,9 × 24,0 mm, CMOS, polni format.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 1799 EUR (ohišje), 2249 EUR (ohišje in kit objektiv 24–85 mm f3,5–4,5 G ED VR).

✓    Robustno ohišje, masa v primerjavi z aparati polnega formata, kakovost fotografij (in videa), tihi način fotografiranja, nastavitev odvisnosti odprtosti zaklopa od dolžine objektiva.

✗    Masa v primerjavi z aparati tipala APS-C, območje ostrenja v kadru, nadzor nad zaslonko v načinu živega predogleda.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji