Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2013 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix AW110

Nikonov trpežni AW100 je bil opremljen pravzaprav z vsem, kar bi si od žepne dvoživke lahko želeli,  zato je na trgu dolgo ostal med najboljšimi takimi aparati. Kljub temu je bil njegov naslednik deležen korenitih sprememb, ki že tako odličen aparat še nadgrajujejo.

Začnimo pri ohišju. Tokrat je na voljo kar v štirih barvah (črna, modra, oranžna, vojaški vzorec) in je v primerjavi s predhodnikom tudi dodatno ojačano. Po novem bo Nikonov AW brez težav preživel padce z višine dveh metrov, ob podatku o največji dovoljeni globini, do katere ga lahko potopimo, pa je treba globoko zajeti sapo. Kar 18 metrov pod vodno gladino se Nikon počuti kot na suhem, in to je za aparat brez dodatnega podvodnega ohišja žepnih mer precej zavidljiv podatek. Ravno toliko je tudi globinska omejitev rekreativnih SCUBA potapljačev z osnovnim izpitom.

Ker so v Nikonu njegovega predhodnika zelo premišljeno zasnovali, se tudi tokrat samo ohišje na prvi pogled ne razlikuje veliko. Sistem za zaklepanje vratc z dvojnim varovalom je povsem enak, aparat pa je pridobil predvsem na debelini, malo manj kot 2 mm.

Tudi razporeditev tipk je ostala precej podobna. Le tipki za zumiranje je tokrat nadomestilo stikalo na zadnji strani, pa tudi tipki na levi strani aparata sta po novem dve, ločeni. Ena je namenjena dostopu do nameščenih zemljevidov, druga pa sproži upravljanje aparata s tapkanjem. Tokrat je Nikon poleg sprejemnika GPS, globinomera in višinomera, ki omogoča tudi ročno korekcijo višine, opremljen še z brezžično povezavo Wi-Fi. Tako je tudi trpežni Nikon dobil nekaj pameti, ki je ob pomoči pametnih mobilnih naprav precej učinkovita. Z uporabo dobro zasnovane aplikacije Nikon WMU (Wireless Mobile Utility) lahko pregledujemo fotografije v aparatu ali pa jih tudi zajemamo in pri tem uporabljamo timer in zum.

Objektiv aparata je ostal enak in ponuja široki kot pri 28 mm ter sega vse do 140 mm. Ti podatki sicer niso impresivni, a je objektiv opremljen z optično stabilizacijo slike, ki precej koristi predvsem pri zajemanju videa pri daljših goriščnicah in je obenem tudi izjemno učinkovita. Objektivu tako najbolj zamerimo razmeroma ozek široki kot, ki je v vodi še toliko pomembnejši.

Ker je stabilizacija zelo učinkovita, pa močno koristi tudi pri zajemanju fotografij, kjer Nikon ponuja tudi hibridno kombinacijo z dodatno elektronsko stabilizacijo. V slabih svetlobnih razmerah veliko odtehta že samo tipalo, ki ponuja občutljivosti do ISO 3200 in je v primerjavi s tistim (zelo dobrim), ki je bilo vgrajeno v model AW100, še za odtenek izboljšano. To pomeni, da zagotavlja malo zrnatosti tudi pri višjih nastavitvah, obenem pa zajame tudi dovolj podrobnosti.

Model AW100 je kljub starosti še vedno zelo dober aparat, novinec pa je glede na spletne cene ponudnikov le približno 80 evrov dražji. Njegove poglavitne prednosti so zmogljivejše ohišje in povezljivost prek povezave Wi-Fi, zaradi česar dvig cene ne presega dodatnih možnosti, ki jih ponuja. Če si želite žepni aparat, ki ga lahko brez dodatnega ohišja vzamete tudi na kakšen globinsko manj zahteven potop z avtonomnim potapljaškim aparatom (jeklenko), boste z njim zelo zadovoljni.

Nikon Coolpix AW110

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28–140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,9–4,8; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 5,2 m; ISO: samodejno  ali ročno (160–3200).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 313 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Ohišje in odpornost na globino, upravljanje prek mobilnih naprav, zelo dobra stabilizacija slike.

✗    Le osnovno upravljanje s tapkanjem, široki kot.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji