Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2013 | Teme: nenehni testi

Sony DSC-WX60

Novi Sonyjev DSC-WX60 je eden izmed manjših (in lažjih) aparatov, ki smo jih zadnje čase preizkusili. Gre za razmeroma preprost žepni aparat, ti so zadnje čase pod vse večjim pritiskom pametnih (in fotografsko zmogljivih) telefonov. Mali Sony je na voljo v črni ali beli barvi, ohišje je iz kakovostne plastike. Zaradi majhne velikosti bo bolj všeč tistim, ki imajo manjše roke, nam se je zdelo ohišje premajhno za udobno delo.

Zadaj je večina aparata predana zaslonu, ki po diagonali meri dva palca in pol. Je povprečne kakovosti, ločljivost je 230.400 pik. Desno od njega je nekaj tipk, kolesce za sprehajanje med funkcijami in po menujih ter drsnik, s katerim lahko preklopimo iz načina za fotografiranje v način za video ter do programa za panorame. Menuji so razmeroma enostavni in prijazni, nas so bolj motile majhne in natlačene tipke (seveda razumemo, da je to posledica majhnega ohišja, pa kljub temu).

Kakovost fotografij je dobra, po pričakovanju so na voljo le samodejni programi. Ti svoje delo dobro opravijo, na voljo pa je tudi veliko posebnih programov oziroma funkcij. Med uporabnejšimi je možnost zameglitve ozadja, bolj igračkasta pa je funkcija z učinkom miniaturne diorame. Tudi video je kakovosten, zajema pa v polni ločljivosti FullHD. Občutljivost gre vse do presenetljivih ISO 12800, a so tu fotografije praktično neuporabne.

Objektiv pokriva najuporabnejše goriščnice, saj začne pri 25 mm in konča pri 200 mm (seveda prevedeno v format Leica). Tako ponuja osemkratni zum, kar je za večino uporabnikov ravno prav. Za ostrejše posnetke (sploh v teleobmočju) pa je vgrajena še optična stabilizacija slike.

Sonyjev aparat je načeloma zelo dober, edina večja pomanjkljivost je cena, ki bi lahko bila nekoliko nižja. Kljub temu gre za aparat, ki ponuja dovolj, da se loči od vstopnih modelov in je odlična izbira za nekoga, ki mu je fotografiranje s telefonom premalo.

Sony DSC-WX60

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–200 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,3–6,3; ostrenje 5 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 4,2 m; ISO: samodejno ali ročno (100–12800).

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 220 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Razpon objektiva, stabilizacija slike, velikost in teža, enostavna raba.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji