Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2013 | Teme: nenehni testi

Panasonic Lumix DMC-TZ40

Panasonic Lumix TZ40 nastopa v razredu potovalnih ultra zumirnih aparatov, ki so v zadnjem času nadvse priljubljeni in jih je veliko na trgu. Trenutno zmorejo vsi okrog 20-kratno optično povečavo in široki kot pri 25 mm. Panasonic je v tem segmentu precej opazen že dalj časa, saj je že v začetku leta 2009 v seriji TZ ponudil široki kot pri 25 mm, 12-kratno povečavo in ročno prilagajanje nastavitev. Takrat prave konkurence na trgu ni bilo, danes pa je precej ostra, saj se mu je približalo veliko glavnih zvezd fotografske industrije.

A tudi tokrat se TZ pred konkurenco precej dobro odreže. V rokah najprej opazimo zelo kakovostno in trdno kovinsko ohišje, ki v tokrat preizkušeni svetleče beli barvi na pogled ne daje resnega vtisa kakovosti. Ponaša se tudi z odličnim držalom, razporeditev tipk pa je pregledna in dobro zasnovana. Izjema je tipka za zajemanje videa na vrhu aparata preblizu tipki za vklop. Dokler se aparatu ne privadimo, ga lahko v skrajnem primeru izklopimo, namesto da bi posneli video. Na zgornjem delu aparata najdemo tudi kolesce za izbiro programa, na katerem je mogoče izbirati tudi med dvema uporabniško prilagojenima načinoma.

Poleg dobro dostopnih hitrih menujev navdušuje tudi odziven in uporaben za dotik občutljiv zaslon, ki ga lahko po želji povsem zanemarimo, a je v praksi marsikje uporaben. Druga možnost za upravljanje prek dotikov pa je tudi aplikacija na pametnem telefonu, s katero se zna TZ40 povezati prek povezave Wi-Fi. Z novejšimi telefoni, ki so opremljeni s povezavo NFC, bo vse skupaj še nekoliko lažje, saj je ta vgrajena tudi v TZ40. Podobno kot pri vodotesnem modelu tudi tu hvalimo možnosti vmesnika in njegovo delovanje. Omogočeno je zumiranje in zajemanje fotografij in videa, poleg tega je na voljo veliko nastavitev. Med možnostmi povezave Wi-Fi pa smo najbolj pogrešali pošiljanje fotografij po elektronski pošti.

Objektiv je enak kot pri predhodnem modelu TZ30 in premore razpon goriščnic v zelo pohvalnem območju od 24 do 480 mm. Glede na jakost pritiska na stikalo za zumiranje lahko izbiramo med počasnim in hitrim zumiranjem, objektiv pa je opremljen tudi z dobro stabilizacijo slike. Kljub temu da se v Panasonicu radi pohvalijo z njegovim izenačevanjem premikov v petih oseh, se ne more povsem primerjati s tistimi, ki so vgrajeni v kakovostne večje ultra zumirne modele, kakršen je tokrat preizkušeni Sony HX200V. Objektivu sicer težko zamerimo kakršnakoli popačenja in nekaj vijoličnih robov, ki se naredijo na kontrastnih motivih, ker gre v resnici za malenkosti.

Za objektivom stoji tipalo MOS, ki premore 18-megapik ločljivosti, a trpi za precej veliko občutljivostjo za šum v primerjavi s konkurenčnimi modeli, predvsem pri višjih občutljivostih. Tako so v posebnem načinu višje občutljivosti, ko tipalo doseže ISO 6400, fotografije pravzaprav neuporabne. Nekoliko nas je pri višjih občutljivostih zmotila tudi izbira beline v hladnejšo smer. Zakaj se izdelovalci odločajo za vedno višje ločljivosti, ne razumemo povsem, še posebej ob predpostavki, da jim konkurenca uhaja na področju zniževanja zrnatosti. Hvalimo pravilnost barvnih tonov, seveda pri nižjih občutljivostih.

Panasonic TZ40 je napreden in dobro opremljen aparat, ki je prijeten za rabo in omogoča veliko prilagodljivost. Njegovi glavni težavi sta ostra konkurenca in vrhunska tipala, ki jih vgrajujejo vanjo. A njegova ergonomija in napredne možnosti odtehtajo marsikatero pomanjkljivost, zato bi težko zapisali, da je kateri od konkurentov prevladal nad njim. Izjema je morda le novi Sony DSC-HX50, ki pa je tudi cenovno uvrščen skoraj 100 evrov više od povprečja tega razreda. Tja sodi s ceno okroglih 300 evrov tudi Panasonic DMC-TZ40.

Panasonic Lumix DMC-TZ40

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 18,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–480 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,3–6,4; ostrenje 3 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 6,4 m; ISO: samodejno  ali ročno (160–3200).

Prodaja: www.panasonic.si

Cena: 300 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Opremljenost, ohišje in delo z aparatom, držalo, objektiv, barvna reprodukcija.

✗    Kakovost fotografij pri višjih ISO, ne omogoča pošiljanja fotografij na e-poštne naslove.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji