Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2013 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix A

V zadnjem letu smo bili priča že kar nekaj presenetljivo dragim in zmogljivim kompaktnim aparatom, ki merijo na najzahtevnejše uporabnike. Gre za modele, ki želijo v žepni napravi nadomestiti aparate DSLR. Nikonov doslej najpogumnejši poskus je novi Coolpix A, ki stane kar tisoč sto evrov.

Osnova aparata je tipalo, ki je enako veliko kot v večini DSLRjev. Gre torej za velikost APS-C oziroma, kot temu pravijo v Nikonu, format DX. To daje aparatu odlično iztočnico za kakovostne fotografije tudi ob slabši svetlobi. Občutljivost gre do ISO 3200, programsko pa vse do ISO 25600. Fotografije ostanejo odlične vse do vključno ISO 800, pri ISO 1600 je šuma še vedno razmeroma malo, a se izgubi nekaj ostrine. Rezultati so v primerjavi z drugimi kompaktnimi fotoaparati odlični.

H kakovosti fotografij seveda veliko prispeva objektiv. Gre za fiksni objektiv, katerega goriščnica je 28 mm (prevedeno v klasični format). Največja zaslonka je F2,8, tudi to je solidno. Objektiv je oster, sploh v sredini, nekoliko manj na robovih, seveda pa so to podrobnosti, ki jih bodo opazili le najzahtevnejši. Barve so zelo dobre, aparat pa podpira tudi zajem RAW. Video je soliden, čeprav manjka stabilizacija slike.

Ko že omenjamo video, velja opozoriti na nenavadno postavitev slednjega na menujih. Za vklop videa namreč nimamo na voljo posebne tipke, kot smo vajeni z večine kompaktnih aparatov, temveč moramo na menu pod izbiro sprožilca (torej tam, kjer sicer izbiramo samosprožilec in podobno). Odločitev je nekoliko čudna, zdi se, da je video tu drugotnega pomena. S stališča fotografije je uporabniški vmesnik dovolj dober in učinkovit.

Enako lahko rečemo tudi za tipke, ki jih je ravno prav. Sicer ni rekorder v številu kolesc in podobnega, a se upravljanja hitro navadimo – seveda pa lahko tipke tudi prilagodimo. Ohišje je nadvse kakovostno in se dobro prilega v roke, ostaja pa dovolj kompaktno, da ga brez večjih težav spravimo v žep. Bliskavica je solidna, na vrhu je tudi klasični vmesnik za zunanjo bliskavico. Aparat sicer nima vgrajenega okularja, lahko pa dokupimo povsem navaden optični okular, ki se pritrdi v vmesnik hot-shoe (torej vmesnik za bliskavico). Delovanje fotoaparata je zelo hitro, vsekakor se uvršča v sam vrh kompaktnih modelov.

Aparat ponuja res veliko, čeprav se težko sprijaznimo z visoko ceno, za dobrih tisoč evrov namreč dobimo razmeroma zmogljive aparate DSLR (ali vstopni DSLR pa par objektivov). Prednost tega modela je v velikosti in teži, a je danes na voljo veliko aparatov za okoli petsto evrov, ki ponujajo veliko tega, kar ponuja Coolpix A. Dva omembe vredna kandidata sta Fujijev X20, ki smo ga preizkusili pred nedavnim (velja dobrih 500 evrov), in Sonyjev RX100, ki stane nekaj več kot 600 evrov in bo v kratkem dobil naslednika.

Nikon Coolpix A

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8; ostrenje 10 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 11,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200, programsko do 25600).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 1100 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovost ohišja, velikost tipala, kakovost fotografije, hitrost delovanja.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji