Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor December 2013 | Teme: nenehni testi

Nikon 1 AW1

Pred časom smo preizkusili Nikonovo žepno dvoživko Coolpix AW100, ki je v svojem času veljala za najboljši kompromis med žepnim aparatom in vzdržljivim modelom, ki nas lahko spremlja povsod. Tokrat je Nikon prestavil še en mejnik, ki nas zopet opominja na vzdržljivo analogno serijo Nikonos, ki je bila priča številnim fotografskih potopom in je v osemdesetih celo spremljala vojaške novinarje v Vietnamu. Predstavili so namreč prvi digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi, ki ni zatesnjen le pred vremenskimi vplivi, temveč ga lahko vzamemo s seboj tudi pod vodo. Njihov novi AW1 iz družine Nikon 1 lahko uporabljamo kar do globine 15 m, odporen pa je tudi proti padcem z višine 2 m.

Začnimo kar pri najpomembnejšem – ohišju aparata. Ob prvem pomisleku o takem aparatu bi si hitro pričarali že na videz oklepljeno ohišje, ki oblikovno ne bi dosegalo lepotnih presežkov. Pa vendar tokrat ni tako, saj je AW1 precej lep aparat, ki nikakor ne nakazuje bistva svoje narave. Njegovo ohišje, ki smo ga tokrat dobili pod prste v srebrni barvi, še najbolj spominja na Olympusove »retro« modele PEN, tako po videzu kot tudi po merah in masi. Kakovost izdelave je vrhunska, aparat pa je dejansko videti kot še en brezzrcalnik.

Je precej večji od modela J3, na katerem je pretežno zasnovan, in je izgubil priljubljeno kombinacijo ravnih in zavitih ploskev, a je v primerjavi s tekmeci kljub temu razmeroma kompakten. Zasluge za to gredo predvsem zasnovi, katere jedro je nekoliko manjše tipalo kot ga uporabljata Panasonic in Olympus.

Oklepljenost aparata odkriva šele pogled na vratca priključkov ter vratca baterije in pomnilniških kartic, ki premorejo dvojno varovalno zaklepanje in tesnilo proti vdoru vode.

Ergonomija aparata je odlična, saj sprednja izboklina omogoča dovolj opore, tudi ko je aparat moker, na zadnji strani pa stoji odlično gumirano mesto za palec desne roke. Ker AW 1 omogoča tudi popolnoma ročen nadzor nad nastavitvami, smo najbolj pogrešali predvsem bližnjice do hitrih nastavitev ISO in prilagajanja beline, ki vselej ostajajo oddaljene nekaj klikov - na menuju. To je precej neprijetno in z dodatno funkcijsko tipko bi bil AW1 precej boljši aparat, saj je zaradi enostavnejše vodotesnosti izgubil tudi vrtljivo kolesce na štirismerni tipki. Zanimiva je tudi rešitev izbira programa fotografiranja, ki nadomešča kolesce. Ob pritisku na namensko tipko obračamo aparat, to pa povzroči spremembo izbranega programa na polkrogu,  ob sprostitvi pa je program izbran.

Ko odstranimo objektiv, opazimo izdatno O tesnilo, ki preprečuje vdor vode na bajonetu. Da aparat lahko uporabljamo pod vodo, je treba uporabiti tudi enega izmed dveh novih objektivov 1 Nikkor AW, ki sta v ponudbi. Prvi je zum objektiv, ki smo ga tokrat tudi preizkusili. Ponuja razpon goriščnic od 30 mm do 74 mm in odprtost zaslonke od f3,5 do  f5,6. Njegovo ohišje je prav tako zelo kakovostno in na sprednji strani zaprto s ploščatim steklom, a zatesnjenost prinaša davek tršega zumiranja in napornejšega nameščanja na bajonet.

Drugi v liniji optičnih dvoživk je fiksni objektiv, ki ponuja 27 mm in odprtost zaslonke f2.8, ki tipalu prepusti nekoliko več svetlobe in ponuja nekoliko širši kot zajema. A v paleti dvoživk precej pogrešamo zares širok objektiv, kot je 1 Nikkor 18-35 mm. Res je, da lahko novi AW1 sprejme tudi običajne objektive 1 Nikkor (nasprotno ne gre), a bi bil široki kot kljub temu najuporabnejši ravno pod vodo, ko se vidno polje zoži za približno 30 odstotkov. Tak objektiv bi bil precej bolj dobrodošel kot fiksna »desetka« (27 mm na tipalu CX). Poleg tega trenutno v ponudbi ni zaščitenih objektivov, ki bi premogli stabilizacijo slike, kar prav tako ni ravno vzpodbudno.

Pod vodo je svetlobe manj kot na kopnem, zato je v aparatu dobrodošlo tudi učinkovito tipalo. AW 1 je tipalo prevzel po modelu J3 in ima 14 megapik ločljivosti. Glede na velikost se ponaša z dobro občutljivostjo za šum in se brez težav postavi po robu dve generaciji starim večjim tipalom drugih izdelovalcev. Današnji konkurenti pa ga žal nekoliko prekašajo.

AW1 tako ohranja skoraj vse dobre lastnosti svoje serije, a žal tudi slabe. Trenutno je njegova največja omejitev predvsem omejena izbira zatesnjenih objektivov in to, da ni stabilizacije, ter odsotnost priključka za zunanjo bliskavico. Ta je sicer v aparat vgrajena in ji je neuradno omogočeno celo prilagajati naklon, zato je njena uporabnost še nekoliko povečana. Poleg tega naj bi Nikon kmalu predstavil tudi brezžično bliskavico, namenjeno rabi pod vodo.

Nikon 1 AW1 predstavlja zelo dobro rešitev za aktivne amaterske fotografe, ki aparat velikokrat izpostavljajo zahtevnim razmeram, pa tudi nekoliko manj zahtevnim potapljačem. Za potapljanje na vdih je aparat naravnost izvrsten, da bi pokril potrebe pravih potapljačev v tropskih morjih, pa mu manjka še kak meter vodotesnosti. Ti bodo zaenkrat vseeno raje posegli po običajnem modelu Nikon1 in namenskem podvodnem ohišju, a komplet nanese veliko več kot nakup AW1, za katerega zahtevajo 724 evrov.  Poleg tega ponuja AW1 višinomer, globinomer in veliko vzdržljivosti v majhnih merah, česar podvodno ohišje ne ponuja. In za konec še zanimiv podatek – novi fiksni objektiv omogoča vodotesnost do kar 20 m, zato bi se uporabnost Nikonovih aparatov utegnila sčasoma tudi razširiti do meje osnovnega rekreativnega potapljanja. A o tem lahko zaenkrat le ugibamo.

Nikon 1 AW1

Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 4608 × 3072, 3456 × 2304, 2304 × 1536.

Tipalo: Efektivno 14,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 13,2 × 8,8 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2,7.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 724 EUR (ohišje in kit objektiv 1 Nikkor AW 11-27,5 mm).

✓    Oblika, ergonomija, kakovost in vzdržljivost ohišja, kakovost tipala glede na velikost, sorazmerno ugodna cena.

✗    Odsotnost stabiliziranih in širokokotnih objektivov AW, kakovost tipala v primerjavi s konkurenco, pomanjkanje bližnjic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji