Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2013 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix S02

V zadnjem času smo priča kar veliko nenavadnim zamislim s strani izdelovalcev fotoaparatov. Po našem mnenju je to zaradi vse boljših fotoaparatov, vgrajenih v telefone, zaradi katerih se je močno zmanjšala prodaja vstopnih žepnih fotoaparatov. Izdelovalci, seveda bolj tisti, ki so osredotočeni  na fotografijo, iščejo zamisli, s katerimi bi jim uspelo prepričati uporabnike, da še vedno potrebujejo pravi digitalni fotoaparat.

Po eni strani smo nad spremembami navdušeni, saj so se izdelovalci množično lotili odličnih, zmogljivih aparatov, ki niti niso tako dragi. Najde pa se tudi vse več aparatov, ki imajo nenavadne funkcije, za katere imamo občutek, da še sami ne vedo, kaj se bo prijelo in kaj ne. Zgled je fotoaparat z vgrajenim projektorjem, ki smo ga nekoč preizkusili, no, tudi tokrat preizkušeni Coolpix S02 bi lahko uvrstili v to skupino.

Posebnost modela S02 je v resnično majhnem (in lahkem) ohišju. Aparat po volumnu zaseda manj kot polovico toliko prostora kot model Coolpix A, katerega preizkus si tudi lahko preberete v tej številki. Po velikosti je praktično enak majhni športni kameri GoPro, pospravimo ga lahko v škatlico za cigarete, manjši je od prvega iPoda.

Aparat je tako majhen, da na ohišju praktično ni tipk, oziroma so le tri, vse na zgornji strani – za vklop, sprožilec in tipka za preklop med fotografiranjem in ogledom fotografij. No, okoli sprožilca je še drsnik za nadzor zuma. Aparat sicer upravljamo prek majhnega, za dotik občutljivega zaslona. Po diagonali meri 2,7 palca (slabih sedem centimetrov) in je še ravno dovolj velik, da ne predstavlja ovire. Nekoliko nenavadna je sicer izbira uporovne tehnologije, ki zaznava fizični pritisk, torej ne kapacitivne tehnologije, kot smo vajeni s pametnih telefonov. Slabost je tudi to, da aparat nima reže za pomnilniške kartice, temveč le notranji pomnilnik (ki ga je dobrih 7 GB).

Uporabniški vmesnik je seveda prikrojen uporabi na dotik, ob tem pa velja poudariti, da je nastavitev, ki jih ročno nastavljamo, zelo, zelo malo. To je povsem razumljivo, aparat je namenjen najmanj zahtevnim uporabnikom, ki jih lahko napredne nastavitve celo odvrnejo.

Tipalo ni nič posebnega, šuma je kar veliko, tudi pri nižjih ločljivostih se ga nekaj opazi. Tudi objektiv je med slabšimi, njegov razpon sega od 30 pa do 90 mm (seveda prevedeno v klasični format Leica).

Coolpix S02 nas kot fotoaparat ni posebej prepričal, je pa res svojevrsten model, ki ima določene prednosti. Ti sta dve – zelo majhno ohišje in nizka cena. Si mislimo, da bi bil potencialen nakup za mlajše fotografe ali pa za tiste, ki ne želijo pametnega telefona in potrebujejo majhen, cenovno ugoden fotoaparat.

Nikon Coolpix S02

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 13 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 30–90mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,9–4,8; ostrenje 5 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno ali ročno (125–1600).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 127 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Cena, majhno in lahko ohišje ...

✗    ... ki pa bo za marsikoga premajhno, upravljanje, ne podpira pomnilniških kartic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji