Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Oktober 2013 | Teme: nenehni testi

Canon PowerShot SX510HS

Canonov povsem novi SX510HS je velik napredek v primerjavi s predhodnim modelom, a je obdržal njegov objektiv. Vgrajeno ima kakovostnejše tipalo CMOS, ki kljub nižji ločljivosti ponuja veliko boljše zmogljivosti predvsem na področju zrnatosti, po novem pa je omogočeno tudi zajemanje videa pri polni visoki ločljivosti.

Ohišje tega malega zmogljivega zumirnega aparata je sestavljeno iz matirane črne plastike, aluminijasti deli ohišja okrog objektiva pa so grobo obdelani in spominjajo na zmogljivejše modele DSLR. Prav tako si pohvale zasluži tudi držalo, ki je zelo dobro oblikovano, gumirano in glede na velikost ponuja precejšnje udobje.

Podobno kot pri drugih modelih iz serije SX tudi tu najdemo okrog štirismerne tipke vrtljiv obroč, ki ponuja tudi bližnjico do nastavitve občutljivosti tipala. Na levi strani objektiva najdemo tipko, ki smo jo našli že pri prejšnjem modelu, pa tudi pri drugih zmogljivejših Canonovih zumirnih aparatih. Ta nam omogoča, da vnaprej določimo kader, ki bo viden po zumiranju, samo zumiranje pa se izvede, ko tipko spustimo.

Ena izmed poglavitnih novosti v aparatu SX510 je novo tipalo, ki nadomešča CCD iz prejšnje generacije. Ponuja občutljivosti od ISO 80 do ISO 3200, kakovost fotografij pa je do občutljivosti ISO 1600 primerna tudi za nekoliko večje povečave.

Objektiv se glede na široki kot, ki ga ponuja, ponaša z malo popačenja sodčkavosti, saj sega njegov razpon od širokih 24 mm pa vse do zavidljivih 720 mm. To je za aparat tega velikostnega in cenovnega razreda precej navdušujoče. Odličen je tudi način makro, ki omogoča zajemanje fotografij vse od sprednje leče objektiva naprej, omogočeno pa je tudi ročno ostrenje. A tudi v ročnem načinu ostrenja se po nekaj poskusih aparat samodejno približa izostritvi objekta, ki je v območju točke ostrenja. S tem se izognemo neostrim fotografijam, kadar ročno ostrenje pozabimo izklopiti.

Tokrat je v SX510 na voljo tudi zajemanje videa pri polni visoki ločljivosti, s katero se večina Canonovih aparatov dobro spoprijema in tudi novinec ni nič drugačen. V veliko pomoč je tudi tu odlična stabilizacija slike, ki se izkaže predvsem pri počasnih premikih, ko skuša aparat sliko mehko ustaviti na mestu.

Novinec je tokrat v skladu s sodobnimi smernicami opremljen tudi s povezavo Wi-Fi, ki omogoča povezavo s Canonovo aplikacijo na telefonih, upravljanje aparata in druge možnosti, znane že iz prejšnjih modelov. Žal vse skupaj deluje nekoliko okorno, a je v nekaterih primerih, predvsem ko želimo fotografije prenesti na telefon in si jih deliti z drugimi uporabniki, še kako uporabno.

Aparat omogoča tudi ročno prilagajanje večine nastavitev, le v video načinu so zelo omejene. Te podrobnosti bi pri Canonu lahko še nekoliko izboljšali, drugače pa imamo glede na ceno in velikost aparata le malo pripomb.

SX510 je Canonov model, pri katerem niso varčevali z vgradnjo sodobnih sestavnih delov in se dobro odreže tako na področju številk v specifikacijah kot tudi v praksi. Zato je tudi cena 250 evrov dokaj razumna.

Canon PowerShot SX510HS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–720 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,4–5,8; ostrenje 0 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 5 m; ISO: samodejno  ali ročno (80–3200).

Prodaja: www.canon.si.

Cena: 299 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Razpon objektiva, stabilizacija slike, kakovost ohišja, tipalo, cena.

✗    Video omogoča le nekaj ročnih prilagoditev, pa tudi teh ne med zajemanjem, okorna mobilna aplikacija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji