Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2013 | Teme: nenehni testi

Olympus SZ-15

Model SZ-15 je manj zmogljiv na novo predstavljen Olympusov popotniški fotoaparat, ki ima objektiv s kar 24-kratnim razmerjem med skrajnima goriščnicama in je pravzaprav neposredni naslednik modela SZ-14. Od tega se razlikuje predvsem po tipalu, ki ima tokrat 16 megapik ločljivosti, in po nekoliko hitrejšem zajemanju zaporednih fotografij pri zmanjšani ločljivosti 3 megapike.

Spremenjeno je tudi ohišje, katerega držalo tokrat obdaja mehka guma, preostanek sprednjega dela pa še vedno delno prekriva aluminij. Držalo je na sprednji strani kakovostno in glede na majhne mere aparata tudi precej zajetno. Na zadnji strani, tam, kjer ponavadi počiva palec desne roke, je opora sicer plastična, a dovolj hrapava, da ne drsi.

Na zadnji strani je aparat izgubil tipko za pomoči na menujih in kolesce, ki je bilo nekoč združeno s 4-smerno tipko, a mu tega ne zamerimo, saj aparat ne omogoča veliko ročnega prilagajanja.

Tako nam med ročnimi nastavitvami ostane predvsem izbira nastavitve ISO in nastavitve beline. Ta je pri umetnih svetlobnih izvorih sicer nekoliko slabše nadzorovana kot pri nekaterih primerljivih modelih. Fotografije predmetov, osvetljenih s klasičnimi žarnicami (tungsten), so tako večinoma nekoliko toplejše, kot bi si želeli.

Tipalo CCD modela SZ-15 omogoča izbiro nastavitev ISO med 100 in 1600 in mu zamerimo nekoliko višjo občutljivost za šum in predvsem zelo slabo prepoznavnost podrobnosti ob višjih nastavitvah. Mehčanje fotografij je tudi pri tem aparatu še posebej izrazito predvsem na temnejših delih fotografij.

Zajemanje videa je omejeno na najvišjo ločljivost 720 vrstic, omogočeno pa je zumiranje med samim zajemanjem. Samodejno ostrenje objektiva je sicer med zajemanjem videa nekoliko bolj opazno, kot bi si želeli, je pa stabilizacija slike dovolj učinkovita, celo pri najvišjih goriščnicah. Te segajo enako kot pri predhodniku od 25 do 600 mm, kar je za tak aparat zelo dobro, pa tudi geometrijska popačenja objektiva niso opazna.

Olympus ponuja za 202 evra optično zmogljiv žepni model, ki velja manj, kot so ob predstavitvi zahtevali za prejšnji model. Ta se je v tem času tudi nekoliko pocenil in razlogov za nakup novinca ni veliko. Še posebej, ker za veliko boljši model SZ-16, spletni prodajalci zahtevajo le slabih 20 evrov več. Tistim, ki se jim zdi tudi ta razlika v ceni prevelika in ne potrebujejo svetlobno zmogljivejšega tipala in videa polne visoke ločljivosti videa, pa bo verjetno zadostoval tudi predhodnik.

Olympus SZ-15

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–600 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0–6,9; ostrenje 3 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 7,3 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–1600).

Prodaja: www.olympus.si.

Cena: 202 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Razpon objektiva v kompaktnem ohišju, kakovost ohišja, držalo.

✗    Šum pri višjih vrednostih ISO, pomanjkanje ročnih nastavitev, ločljivost videa, cena v primerjavi s hišno konkurenco.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji