Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2013 | Teme: nenehni testi

Olympus Stylus Tough TG-630

Olympusova paleta modelov Stylus je precej obsežna in zajema pravzaprav vse, čemur ni moč zamenjati objektiva. Njihova serija Tough pa že več let slovi po zelo vzdržljivih modelih, ki se ne bojijo vode in ne odpovejo niti, kadar jih uporabnik vrže po tleh ali jih izpostavlja nizkim temperaturam.

Model TG-630 je med na novo predstavljenimi vzdržljivimi modeli trenutno vstopna točka v svet brezskrbne rabe. Zato je med trenutno ponudbo najpreprostejši za uporabo in nekoliko manj robustno oblikovan, še posebej pa mu pristoji bela barva, z njo se je ponašal tudi tokrat preizkušeni model.

A videz vara, saj gre za vzdržljivo dvoživko, ki jo obdaja kakovostno kovinsko ohišje in ima ločena vratca za litijev akumulator in pomnilniško kartico SD ter ločena za napajanje in video izhod mikro HDMI. Za varnost pred nezaželenim odpiranjem je poskrbljeno z dodatnim drsnikom za zaklepanje na obojih vratcih. TG-630 brez težav prestane tudi padce z višine do enega metra in pol, nizke temperature do –10 stopinj Celzija in je zaščiten pred vdorom vode do 5 metrov globine. V rokah se dobro znajde in stikalo za zumiranje, nameščeno na vrhu aparata poleg sprožilca, se zdi boljša rešitev kot tipki pri zmogljivejšem bratu. Prav tako smo bili navdušeni nad krmilno paličico, ki nadomešča štirismerno tipko in se tudi v neoprenskih rokavicah dobro obnese. Nekoliko mu zamerimo le povsem neuporabno držalo, sestavljeno iz 33 gumijastih pikic.

S predhodnim modelom si TG-630 deli tako objektiv kot tudi tipalo, ki z mehanskimi premiki sledi tresljajem rok, dodali pa so mu stopnjo občutljivosti ISO 6400. Ta je po zaslugi CMOS tipala tudi pogojno uporabna, kadar so predmeti enakomerno osvetljeni, drugače svetlobna dinamika v sencah močno trpi, senčni predeli pa so povsem neostri.

Druga novost v primerjavi s predhodnim modelom je samodejno zajemanje fotografij HDR do ločljivosti 3 megapik, ko aparat fotografijo sam sestavi iz dveh fotografij, zaporedno zajetih pri različnih svetlobnih nastavitvah. Deluje suvereno in končni izdelki so precej naravnega videza. Aparat omogoča tudi zajemanje videa v polni ločljivosti HD, tako kot pri prejšnjem modelu pa za začetek in konec zajemanja tudi tu rabi namenska tipka. Tudi optičnemu približevanju se med zajemanjem videa ni treba odpovedati, stabilizacija slike pa žal ne dohaja konkurence, ki za to početje uporablja optični mehanizem. A petkratna povečava tudi ni tako velika, da bi bila pomanjkljivost moteča.

Menjava prejšnjega modela bi bila vse prej kot smiselna, saj je razlik zelo malo. Je pa TG-630 od poslavljajočega modela z 203 evri tudi nekoliko ugodnejši, zato je izbira novinca pri nakupu samoumevna. Glede na ceno se tudi v primerjavi s konkurenco odreže zelo dobro.

Olympus Stylus Tough TG-630

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28–140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,9–5,9; ostrenje 3 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 3,3 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–6400).

Prodaja: www.olympus.si.

Cena: 203 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Oblikovanje, kakovostna izdelava, ergonomija tipk, enostavna raba.

✗    Držalo, neostri temni deli fotografij pri višjih ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji