Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2013 | Teme: nenehni testi

Canon PowerShot A3500IS

Canon PowerShot A3500IS je tipičen Canonov kompaktni fotoaparat, ki sodi v vrh njihove osnovne serije Powershot A. To pomeni, da ne ponuja presežkov v nobeni smeri, ker pa je pri vrhu osnovne ponudbe, je odet v ohišje, ki nosi pridih prestiža.

Tako bi ga na prvi pogled, pa tudi otip, skoraj zamenjali s kakšnim Ixusom, saj je sprednja stran aparata obdana s pravim aluminijem. Aparat je oblikovan precej prefinjeno in debelina ohišje je majhna, kar še poveča eleganco. Tudi zadnji del, ki je iz plastike, je zelo kakovosten in natančno sestavljen, na zadnji strani pa najdemo zaslon, ki mu najbolj zamerimo nekoliko slabšo kotno vidljivost.

Upravljanje aparata je precej enostavno in še olajšano s tipko, na kateri je vprašaj, ki začetniku pomaga z uporabnimi namigi in predlogi. Aparat ima tudi tipko, ki je rezervirana za zajemanje videa, kar pri nižjih serijah aparatov ni pravilo, a smo na njenem mestu pogrešali nekoliko boljši oprijem za palec desne roke pri enoročnem fotografiranju. Izbira programa fotografiranja vedno poteka prek menuja, saj na ohišju ni namenskega kolesca ali stikala, a video tipka veliko odtehta. Kakovost videa je resda solidna, a žal omejena na ločljivost 720ih vrstic, kar je slabše, kot ponujajo boljši telefoni. Poglavitna prednost je tako omogočeno optično zumiranje med samim zajemanjem, pa tudi optična stabilizacija slike je zelo prepričljiva. Največja odprtost zaslonke je f 2.8 pri 28 mm goriščne razdalje, mogoče pa jo je povečati za 5x, kar je za osnovne potrebe sicer dovolj, a tudi tu ni nobenih presežkov. Nekaj sodčkavosti je opaziti na obeh krajnih goriščnicah objektiva, na širokem delu pa smo opazili tudi nekaj vijoličnih robov na kontrastnih objektih.

Ostrenje v slabših svetlobnih razmerah rado nekoliko odpove, a kaj več v tem razredu tudi nismo pričakovali. Tudi šum, ki mu je tipalo vrste CCD s 16 megapikami ločljivosti nekoliko bolj podrejeno, ne preseneča. Ravno nasprotno, nad vidnimi podrobnostmi pri najvišjih ISO smo bili celo pozitivno presenečeni. Nekoliko je sicer opazna izguba podrobnosti pri višjih občutljivostih na temnejših območjih, a tudi tu aparat glede na ceno sodi med boljše.

Med poslastice pa šteje povezava Wi-Fi, ki je v tem razredu prav tako novost. A3500 se tako lahko povezuje s pametnimi mobilnimi napravami, računalniki in spletnimi omrežji. Omogočeno je tudi sprejemanje podatkov GPS z mobilnih naprav, A3500IS pa se lahko povezuje tudi z drugimi Canonovimi aparati z vgrajeno brezžično povezavo in si z njimi deli fotografije.

Tako lahko zapišemo, da gre pravzaprav za precej napredno napravo v svojem segmentu, ki ponuja veliko po razmeroma ugodni ceni. Najbolj dobrodošla je dobra optična stabilizacija in napredne možnosti, aparatu pa močno zamerimo zajemanje videa le pri nižji HD ločljivosti in precej osnovno tipalo, ki ne ponuja višjih občutljivosti.

Canon PowerShot A3500IS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28–140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8–6,9; ostrenje 3 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–1600).

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 149 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Oblikovanje in kakovost ohišja, dobra optična stabilizacija, povezljivost glede na razred.

✗    Ločljivost videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji