Testi - Digitalni fotoaparati

 • Nikon Coolpix S570

  Nikonova paleta žepnih aparatov je zelo obsežna, če ne kar preobsežna. Trenutno obsega celo osem takšnih modelov, menjajo pa se približno vsakega pol leta, zaradi česar je treba ob simpatiziranju s katerim od modelov skoraj paziti, da nam ne uide s prodajnih polic.

  Objavljeno: 24.11.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Panasonic Lumix LX3

  Bojda smo ljudje zelo dovzetni do množice številk, ki nam jih izdelovalci tehnične opreme z veseljem servirajo. Pri fotoaparatih so bili v ospredju zelo dolgo svetlobne pike tipal, danes so zelo iskani aparati s čim večjim razponom goriščnic oziroma zumom. Panasonicov Lumix LX3 nima ne prvega ne drugega. Tipalo premore povprečnih 10 milijonov pik, zum pa je le 2,5-kraten. Danes imajo pravzaprav vsi digitalni aparati že vsaj trikratni zum - zakaj ga je pri tem aparatu tako malo? Preprosto povedano, gre za kompaktni aparat z enim od najboljših objektivov sploh.

  Objavljeno: 24.11.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Olympus E-620

  Olympus se zadnje čase omenja predvsem v zvezi z novim formatom, imenovanim Micro Four-Thirds. Kljub novim sistemom pa še naprej razvijajo klasične DSLR aparate, njihov najnovejši model je E-620. Po oznaki sodeč, gre za naslednik modela E-520, a takoj, ko ga vzamemo v roke, vidimo, da gre v resnici za zmogljivejšo različico modela E-420. Da pojasnimo - slednji je najmanjši in najlažji DSLR aparat na trgu ta hip, saj praktično nima držala za desno roko. Model E-520 pa je bolj klasičen aparat nižjega cenovnega razreda. Majhen E-420 nam je kot aparat načeloma všeč, žal pa ima tudi pomanjkljivosti. Očitno nameravajo te popraviti s novim E-620.

  Objavljeno: 24.11.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon CoolPix S640

  Nikon CoolPix S640 spada v skupino izdelkov, ki naj bi bili predvsem stilsko dovršeni (od tod tudi črka "S", torej "Style"). Načeloma je res lep aparat, a hkrati je na videz povsem tipičen predstavnik žepnih modelov - nikakor ne izstopa iz povprečja, kar bi si od stilskega aparata načeloma želeli. Kakorkoli že, njegovo ohišje je kakovostno in elegantno. Tipk ni preveč ne premalo, zelo uporabna pa je vrtljiva tipka zadaj, ki pohitri skakanje med posnetimi fotografijami ter delo s (povprečnimi) menuji.

  Objavljeno: 24.11.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon D3000

  Nikonov model D40 je nekaj let nazaj postavil nove meje pri enostavnosti rabe in ceni digitalnih SLR aparatov. Zaradi uspešnosti je tudi ostal v prodaji razmeroma dolgo, njegov naslednik pa je model D3000. Gre za majhen in lahek aparat, namenjen predvsem tistim, ki šele vstopajo v svet digitalne SLR fotografije. Na to opozarja predvsem novi način fotografiranja, imenovan "Intelligent guide mode", pri katerem nam aparat sproti razlaga, kako doseči želeni učinek. Zgled je uporaba odprte zaslonke in dolge goriščne razdalje pri portretih ali hitrega časa pri zamrznitvi akcijskih posnetkih. Vsi, ki se na fotografijo že spoznajo, bodo nad tem vihali nosove, a zna biti ta vodič zelo uporaben za manj vešče uporabnike.

  Objavljeno: 24.11.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Canon PowerShot SX1 IS

  Nabor optično zmogljivih kompaktnih fotoaparatov je vse večji. Canon se lahko pohvali s kar dvema fotoaparatoma z dvajsetkratno optično povečavo, najnovejši pa je PowerShot SX1 IS.

  Objavljeno: 27.10.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Pentax Optio W80

  V začetku leta smo preizkusili Pentaxov kompaktni digitalni fotoaparat, model Optio W60. Njegova posebnost je odpornost proti vodi in mehanskim poškodbam, podobno kot pri nekaterih Olympusovih modelih iz serije Mju. Zdaj smo dobili na preizkus še njegovega zmogljivejšega brata, imenovanega Optio W80.

  Objavljeno: 27.10.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Pentax K-7

  Čeprav je Pentax v svetu DSLRjev znan predvsem po zelo konkurenčnih cenah, je visoko na seznamu njegovih prednosti tudi kakovost izdelave. Predvsem po teh dveh ključih pripadata prvi dve mesti v naši tabeli cenejših DSLRjev njegovima modeloma K-M in K-200D. Novi K-7 je opazno više na cenovni lestvici, za kakovost pa se ni treba bati.

  Objavljeno: 27.10.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Sony Alpha A380

  Sony v segmentu aparatov DSLR ponuja kar pet modelov, ki so cenovno pod mejo tisoč evrov. Dva od tega sta namenjena nekoliko naprednejšim uporabnikom, niže pa so trije, ki so kar se da enostavni za uporabo, tokrat pa smo preizkusili najzmogljivejšega iz spodnje trojice. Glede na predhodnika, model A350, je izgubil več kot 100 g na masi, pa tudi nekaj milimetrov v vse smeri.

  Objavljeno: 27.10.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Samsung ST50

  To, da Samsung rad tekmuje v debelini (oz. v tankosti) ohišja, smo opazili že v svetu mobilnikov, tokrat pa gre za enega izmed tanjših žepnih aparatov. Njegovo ohišje se na najdebelejšem mestu, ko je objektiv spravljen vanj, pohvali z debelino le 16,6 mm, na voljo v štirih barvah. V celoti je sestavljeno iz lakiranega aluminija, da tudi pozimi ne zebe v roke.

  Objavljeno: 27.10.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč