Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Pentax K-7

Čeprav je Pentax v svetu DSLRjev znan predvsem po zelo konkurenčnih cenah, je visoko na seznamu njegovih prednosti tudi kakovost izdelave. Predvsem po teh dveh ključih pripadata prvi dve mesti v naši tabeli cenejših DSLRjev njegovima modeloma K-M in K-200D. Novi K-7 je opazno više na cenovni lestvici, za kakovost pa se ni treba bati.

Pravzaprav smo bili malce presenečeni nad sorazmerno majhnostjo in nizko težo aparata. V razredu več kot 1000 evrov so vsi aparati praviloma veliki in dokaj težki, ko K-7 postavimo ob bok kakemu Canonovemu EOS 50D (ali hišnim K-20D), je videti prav miniaturen. A s tem ni prav nič narobe, prej nasprotno. Sploh ker je K-7 odlično narejen aparat, ki ima tudi izdatno zaščito proti vlagi in prahu. Skupaj z aparatom pa so v Pentaxu predstavili še dva nova objektiva, ki se oba hvalita z dodatnimi gumijastimi tesnili proti vlagi in prahu (gre za objektiva goriščnic 18-55 mm in 50-200 mm z dodatno oznako WR oziroma Weather Resistant). Zelo dobro je iskalo, ki zdaj prikaže celotno sliko - pri večini aparatov DSLR namreč čez okular ne vidimo skrajnih robov fotografije.

Kljub manjšemu ohišju so vse pomembnejše funkcije hitro dosegljive. Pentax je dodal par uporabnik vrtljivih tipk, eno za izbiro področja samodejnega ostrenja, drugo pa za izbiro različnih načinov za merjenje svetlobe. Aparat ima tudi dve kolesci za spreminjanje nastavitev, zgoraj na desni strani vidimo manjši statusni zaslon, na levi pa kolesce za izbiro načina fotografiranja. Teh je nadpovprečno veliko. Poleg navadnih načinov (samodejni, ročni, programski, avtomatika zaslonke in avtomatika časa) pozna K-7 še program, kjer aparat samodejno določi le občutljivost ISO, in takega, kjer sami določimo občutljivost, aparat pa na podlagi tega nastavi zaslonko in čas zajema. Na tem kolescu je tudi posebna nastavitev za uporabo načina Bulb, kjer aparat zajema svetlobo toliko časa, kolikor držimo sprožilec. Kot pri drugih Pentaxih je tudi tu zelena tipka, ki takoj samodejno nastavi vse nastavitve ne glede na trenutno izbrani program.

Tipalo je enako kot pri starejšem bratu, modelu K-20D. Premore tako 14 milijonov pik, kar je seveda čez glavo dovolj. Občutljivost gre od ISO 100 pa do ISO 6400, ob uporabi programa Bulb pa le do ISO 1600 (pri daljših časih se tipala začnejo segrevati, to pa poveča količino šuma). Šum je sicer primerljiv s konkurenco, aparat se torej solidno odnese. Bistveno hitrejši kot pri K-20D je zajem zaporednih fotografij, kar aparat počne z hitrostjo dobrih pet slik na sekundo. Pohvalimo lahko tudi novo lučko, s katero si pomaga pri samodejnem ostrenju.

V zadnjem času zmorejo praktično vsi novi aparati DSLR tudi snemanje videa, K-7 ni nobena izjema. Ločljivost snemanja je 1280 × 720 (oziroma 720p) pri tridesetih slikah na sekundo. Žal pa pri tem uporablja kodek MJPEG, ki ni ravno varčen s prostorom. Všeč pa nam je možnost priklopa zunanjega mikrofona.

Novi K-7 je še en odličen aparat iz Pentaxovih logov. Cenovno je konkurenčen, kakovost izdelave in fotografij pa odlična.

Pentax K-7

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: Do 4672 × 3104.

Tipalo: Efektivno 14,6 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,4× 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Pentax, www.pentax.com.

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotobesenicar.com.

Cena: 1186 EUR (ohišje), 1234 EUR (ohišje in objektiv DA 18-55 WR).

Za: Kakovost ohišja, velikost in teža, odpornost objektiva proti vlagi in prahu.

Proti: Uporaba kodeka MJPEG pri videu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji