Objavljeno: 26.5.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Powershot SX10 IS

Canon je svojo serijo fotoaparatov z velikim razponom goriščnic pred nekaj leti razdelil v dva segmenta. Eden je namenjen manj zahtevnim ter kompaktnosti in dostopnosti željnim kupcem, drugi pa naprednejšim uporabnikom. In prav ta razred je tokrat doživel novo delitev. Naslednika modela S5 IS sta kar dva, SX10 IS in SX1 IS.

Med seboj se navzven sicer le malo razlikujeta, še najbolj ju loči napis HD, ki se bohoti na modelu SX1 IS, bolj pa sta si različna pod ohišjem. Tehnologiji CCD in CMOS druga drugi dihata za ovratnik, vendar je pri digitalnih aparatih trenutno bolj cenjena slednja, zato si jo lastijo praktično vsi aparati razreda D-SLR. In prav tu je Canon naredil križišče tudi pri teh dveh modelih, saj je v modelih SX1 IS in SX10 IS za enakim objektivom vgrajeno tipalo enake ločljivosti in velikosti, tehnologija izdelave pa je povsem drugačna.

Nad manj zmogljivim tipalom CCD, ki je v grajeno v preizkušeni primerek, nismo bili razočarani, prej nasprotno. Moteča zrnatost se pojavi šele pri najvišjih občutljivostih ISO, prikaz barv pa se zdi pravilen.

V načinu supermakro se lahko fotografiranemu objektu približamo čisto do sprednje leče objektiva.

Objektiv se ponaša z zelo velikim zumirnim območjem, priloženo sončno zaslonko, navojem za namestitev filtrov ter informativno lestvico o goriščni razdalji. Njegova popačenja so na širokem delu sicer opazna, vendar so glede na razpon in široki kot kljub vsemu na zavidljivi ravni, proti tele območju pa povsem izginejo. Res pa je, da konkurenca v tem času ponuja tudi nezanemarljivo širši kot zajema. Na kontrastnih prehodih je resda opaziti nekaj kromatske aberacije in z zapiranjem zaslonke izgubimo nekaj ostrine, vendar je objektiv kot celota vendarle zelo dober izdelek. Še posebej se izkaže pri nadzoru zumiranja, saj motorček USM svoje delo opravlja tiho, hitro, kadar je zaželeno tako, pa tudi počasi in natančno. Zaradi teh lastnosti je tudi idealen spremljevalec pri zajemanju video posnetkov; doda jim tudi kakovosten stereo zvok. Tudi pri ostrenju optika ne zataji, odslej pa je na voljo iz serije G prevzeti sistem flexi-zone, ki omogoča tudi hitro in natančno izbiro področja ostrenja. Kot pri drugih nastavitvah je tudi tukaj možna izbira ob pomoči kolesca, vključenega v štirismerno tipko, ta pa deluje premalo odločno in natančno.

Poleg tipke, ki omogoča zajemanje videoposnetkov v kateremkoli načinu, aparat delo z videom olajša tudi z vrtljivim zaslonom. Družbo mu dela visoko ločljivo elektronsko iskalo, ki premore kar 235.000 pik ločljivosti, to je celo več kot zmore sam zaslon.

Z aparatom SX10 IS Canon sicer ni postavil novih meril na področju aparatov "ultra-zoom", vendar pa uspešno nadaljuje evolucijo svojih aparatov, ki jih v določenih pogledih konkurenti še niso dohiteli. Zaradi tega aparat brez težav priporočimo vsem, ki jim cena 399 evrov ni prevelik zalogaj, ne želijo pa odšteti dodatnih 130 evrov za vgrajeno tipalo CMOS in možnost zajema HD videa, s čimer zna postreči zmogljivejši brat.

Canon Powershot SX10 IS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-560 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,7; ostrenje 0 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 5,2 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 399 EUR.

Za: Razpon objektiva ter tih, hiter in natančen ultrasonic motorček, ločljivost elektronskega iskala, odličen makro.

Proti: Konkurenca ponuja še širši kot, trdnost plastike ob držalu, kolesce na štirismerni tipki.

Komentar1:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji